tejfogyasztas_evolucioja_01.jpgGondoltad volna, hogy az ősemberek egyáltalán nem fogyasztottak tejtermékeket, és évezredeknek kellett eltelnie, hogy az ember felnőtt korában is képes legyen meginni egy pohár tejet anélkül, hogy rosszul lenne? Szerencsére ez az idő elmúlt! J Kíváncsi vagy, hogyan sikerült leküzdeni a tejcukor-érzékenységet őseinknek?

A neolitikum korából származó csontvázak vizsgálatából kiderült, hogy a kőkorszak embere felnőtt korában nem rendelkezett a tejcukor lebontásához szükséges laktáz enzimmel, vagyis képtelen volt meginni a tejet rosszullét nélkül. Az enzim génje még megtalálható az anyatejet fogyasztó csecsemők szervezetében, azonban a szoptatás befejeztével "normális" körülmények között elcsendesedik. Így váltak képtelenné a kőkorszaki felnőttek a tejfogyasztásra.

tejfogyasztas_evolucioja_02.jpgA helyzet pedig mit sem változott több ezer évig, amikor is közbeszólt az evolúció, és olyan génmutáció ment végbe, amelynek következtében bizonyos emberek szervezete elkezdett laktáz enzimet termelni, ami képessé tette egyes őseinket arra, hogy a laktózérzékenység tünetei nélkül fogyaszthassák a tejet, hiszen szervezetük képessé vált annak megemésztésére.

 

 

Kiknél alakult ki először a laktóz megemésztésének képessége?

Először az 1960-as években figyelték meg antropológusok, hogy jellemzően azok a népcsoportok képesek felnőtt korukban megemészteni a tejcukrot, amelyek pásztorkodással foglalkoznak. 

Ez a jelenség is évezredekkel ezelőtti időkre vezethető vissza, amikor a táplálkozási szokások drasztikusan megváltoztak.  Az őseink egyik fele a földművelésre – növénytermesztésre – összpontosított, míg a többiek az állattenyésztés mellett tették le a voksot. A földművelő népek számára a rizs- és gabonaalapú táplálkozásnál a hús mellett a szója biztosította a szervezet számára szükséges fehérje- és kalciumforrást. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek számára ugyanezt a célt a tej és a tejtermékek szolgálták. Ez utóbbi népcsoportnál  – a tejet is fogyasztóknál – történt meg a már említett génmutáció.

tejfogyasztas_evolucioja_03.jpgA laktóz megemésztésének képessége tehát a pozitív emberi szelekció egyik legszebb példája, vagyis „versenyelőnyt” jelent a többi emberrel szemben. A laktáz-perzisztencia ugyanis lehetővé tehette az életben maradást szárazság idején, mivel a mutációt nem hordozók csak súlyos hasmenés árán tudták volna meginni a tejet, ami pedig csak felgyorsította volna a szervezet kiszáradását. Sőt, ínségesebb időkben is megfelelő táplálékhoz juthattak azok, akik képesek voltak megemészteni a tehéntejet.

Mi valószínűleg az ő leszármazottai vagyunk, mert a világon a legkevesebb laktózérzékeny ember Európában található, azon belül is északon a legellenállóbbak. Hollandiában, Svédországban és Dániában csupán 1-5% körül mozog a tejcukor-érzékenységben érintettek száma. Ez a szám ugyanakkor már 50-70% közé tehető Európa délebbi részein. A világ egyéb tájain pedig még nagyobb az arány: a közép-afrikai népek, a kínaiak és a délkelet-ázsiai népek, a bennszülött amerikai indiánok, az eszkimók és az ausztrál őslakosok közel 100%-ban laktózérzékenyek. Ha világszinten nézzük, akkor elmondható, hogy a felnőtt népesség közel 75%-a küzd a tejcukor bontásának problémájával.

Mi Európában tehát kivételezettek vagyunk. Becsüljük meg a helyzetünket, és fogyasszunk tejet egész életünkben, hogy a benne található vitaminok és ásványi elemek minél tovább kifejthessék pozitív élettani hatásukat.  Ha pedig mégsem rendelkeznél hasonló ellenálló ősökkel, számodra a laktózmentes Mizo tejtermékek jelentenek majd megoldást.

Forrás: tejerzekeny.hu

BÚJJ A TEJBE!

 2015.01.07. 11:16 | Tej-blog

tejnaptar_0.jpgAzt már régóta tudjuk, hogy a tej nemcsak belsőnket táplálja, de külsőnknek is jót tesz. Egy rendkívüli kreativitással megáldott fotós azonban most megmutatta, hogy kedvenc italunk egészen új formában is képes minket szebbé varázsolni. Ötletes fotósorozatával bebizonyította, hogy a tej – akár egy szép ruha – bárkiből képes kihozni a legjobbat. A képeket nézegetve nekünk is rá kellett jönnünk: a tej öltöztet. A tejöltözet pedig naptárötletnek is zseniális.

Egyedi 2015-ös naptárok után kutatva bukkantunk rá Jaroslav Wieczorkiewicz innovatív fotósorozatára. A Londonban élő, lengyel származású fotós gondolt egy merészet, és tejruhába bújtatta modelljeit. A képek az 50-es 60-as évek pin up stílusát idézik, ám Marilyn Monroe, Anita Ekberg vagy Gina Lollobrigida helyett mai „háziasszony-modellek” mosolyognak ránk – tejbe öltöztetve. 

tejnaptar_1.jpg

Jól látható, hogy ezek a tejkosztümök tökéletesen idomulnak az adott modell alakjához, ízlésesen hangsúlyozva az alanyok nőiességét. Innovatívak, játékosak, lazák vagy épp elegánsak.

tejnaptar_2.jpg tejnaptar_2.jpg tejnaptar_2.jpg

A fényképek nem számítógépes animáció vagy trükk segítségével készültek. Fotózáskor az asszisztens valóban több liter tejet öntött a modellekre, miközben a folyadék mozgását kamerával rögzítették. A megfelelő végeredményhez fényképenként 200 külön képet kellett elkészíteni, hogy aztán az egyes részképeket Photoshoppal egymáshoz illesszék, és a művek elnyerjék itt látható formájukat.

tejnaptar_5.jpg

Az ötlet sikerén felbuzdulva Jaroslav ebben az évben az Egyesült Államokba utazott, és az országot járva tejruhával ajándékozta meg a lelkes jelentkezőket. A kezdeményezés hamar népszerűvé vált, és a képek számán kívül bizony a tejfogyasztás is jócskán megugrott az USÁ-ban.

Kíváncsian várjuk, vajon melyik hazai fotós fogja először egy saját készítésű tejruha-kollekcióval megörvendeztetni a vállalkozó kedvű magyar nőket. A naptárnak is kiváló képsorozatban ráadásul nemcsak maguk a szereplők és a férfiszemek lelnék örömüket. A képeket lapozgatva mindenki kedvet kap, hogy megigyon egy nagy pohár tejet, hiszen saját szemével láthatja, hogy a tej bárkihez jól illik, az egészség pedig sosem megy ki a divatból.

Képek forrása: http://blog.aurumlight.com/2013/05/28/milk-pinup/

Címkék: fotó naptár modell művészet tejkalendárium

jotekony_turo_.jpgA túró a magyar gasztronómia egyik elengedhetetlen alapanyaga. Rátesszük a tésztára, rétest töltünk vele, körözöttet készítünk belőle… Nagyon sokoldalúan felhasználható. A túró azonban nem csupán a hasukra, de az egészségükre sokat adók számára is kincset ér.

Ha a túrót szeretnénk valahogy definiálni, akkor azt mondhatjuk, hogy lágy aludttejrögökből álló tejkészítmény. Előállításakor a tejet először megalvasztják, amelyet utána felmelegítenek. Az ezután keletkezett túrós alvadékot lecsöpögtetik, eltávolítják a savót, és ami hátramarad, az a friss túró.

A világon mindenhol így készítik, azonban a magyar túrónak nincsen párja. Ugyanis miénk a „legrögösebb” fajta. A legtöbb országban az általunk megszokott állagú túrót nem is ismerik. Gondoljunk csak a sokkal krémesebb, olasz ricottára, amely annyiban különbözik a magyar túrótól, hogy kétszer főzik fel a tejalvadékot. Az angolszász területeken cottage cheese néven emlegetik, amely jelzi, hogy milyen közel áll a túró a friss sajtokhoz. Törökországban kes néven például friss sajtként eszik, hasonlóan Németországhoz, ahol viszont quark a neve.

Natessék, a túró nemzetközi sokoldalúságát nem is említettük a bevezetőben. Annál inkább az egészségünkre gyakorolt számos hatását. Folytassuk tehát ezzel.

  1. Tele van kalciummal. Mint minden tejtermék, ez nem is akkora újdonság. Viszont foszfor több van benne, mint a tejben. De mire jó a foszfor? Elsősorban a csontok és a fogak kifejlődésében és egészségében kap szerepet, de hat az idegrendszer működésére, a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserére, a fehérjeszintézis folyamatára és az enzimek működésére is. Szükséges a növekedéshez, a fogak és a fogíny egészségéhez. Sóval legalább annyira sokoldalú, mint a túró, amiben benne van.
  1. A sovány tehéntúró minimális energiatartalommal rendelkezik, könnyen emészthető, a szervezetnek nem okoz problémát a lebontása. Természetesen ez a fogyókúrázók számára a legjobb hír. De ennek a tulajdonságának köszönhető az is, hogy ideális összetevője a különböző betegségek során előírt diétáknak. A májbetegségből felépülők számára például különösen ajánlott, hiszen a máj regenerálódásához szükséges kéntartalmú aminosavakat megfelelő arányban tartalmazza.
  1. Kitűnő hidratáló hatása van, ezért gyakran alkalmazzák a szépségiparban azok, akik hisznek a természetes alapanyagokban. Lágyítja a bőrt és ha hagyjuk megszáradni, kitűnő radírként is funkcionál.
  1. Fájdalom, gyulladás, láz? Túróba velük! Hűsítő hatásának köszönhetően a túróval készült borogatás mindet képes enyhíteni. Sőt, terápiás kiegészítőként alkalmazható például köszvényre, reumás panaszokra, torok- és érgyulladásra, mozgásszervi panaszokra.

Egyetlen felhasználási módja létezik, amely nem tesz jót senkinek: ha hűtőn kívül tartjuk. Akkor ugyanis hamar megsavanyodik, és dobhatod a kukába. Ezt azonban ne várd meg! Használd fel minél előbb a legváltozatosabb formában!

Címkék: egészség fogyókúra diéta túró kalcium hidratálás foszfor zsírszegész

femtehenek_cikk_elejere.jpgMi imádjuk a teheneket, ami persze érthető, hiszen tőlük kapjuk az éltető, finom tejet. De nem csak ezért szeretjük őket, hanem mert aranyosak, jámborak, bociszemekkel néznek ránk. Azonban a mi rajongásunknak is megvannak a határai. Ezeket azonban Miina Äkkijyrkkä, finn képzőművész nem ismeri, és a bocik iránti megszállottságától hajtva olyat alkotott, amitől leesett az állunk.

Ha szeretnénk definiálni, milyen az, amikor egy művészt megihletnek kedvenc tejtermelő állatai, elég, ha megnézzük Miina Äkkijyrkkä portfólióját: csupa-csupa szarvasmarha. A művésznő fotózza őket, bronzba önti kedvenceit, és természetesen festményeihez is modellnek használja a jószágokat. Ha megnézzük az önéletrajzát, azért kapunk egy kis magyarázatot, hogy honnan ered ez a fanatizmus: Äkkijyrkkä ugyanis 50 éve él már kedvenc marhái között. Ennyi idő alatt pedig tökélyre fejlesztette állattenyésztési ismereteit, miközben megmaradt képzőművésznek is, akit féltve óvott tehenei nem csak tejjel jutalmazzák meg busásan, hanem temérdek inspirációval is művészi alkotómunkája során.

femtehenek_cikk_szovegebe01.jpgAzonban nem a szobrok és a festmények a legérdekesebb darabjai életművének. Az ugyanis könnyebben elképzelhető, ahogy egy művész él a farmján, és a karámban ejtőző haszonállatok csendéletek megalkotására ösztökélik. Azt viszont már nagyon is különlegesnek találjuk, amit ez a finn képzőművésznő megálmodott Helsinki közeli farmján.

A környék bontóiból összegyűjtött autóalkatrészekből ugyanis óriási, 4-6 méter magas teheneket épített!!! Mint a transformers robotok: csak az autók ezen a finn farmon most tehénné változtak át. Visszapillantó tükörből fület növesztettek, kisbusz kasztniból törzset, ajtóból combokat… A végeredmény zseniális. Kortárs művészet, ami tökéletesen befogadható. 

femtehenek_cikk_szovegebe02.jpg

femtehenek_cikk_szovegebe03.jpg

femtehenek_cikk_szovegebe04.jpg

Ha pedig valaki nem jártas a Transformers „mitológiában”, a szobrok mégis nagyon emlékeztetik valamire, annak eláruljuk, hogy egyes fémbocik leginkább a birodalmi lépegetőkre hasonlítanak a Birodalom visszavágból. :-)

femtehenek_cikk_szovegebe05.jpg

femtehenek_cikk_szovegebe06.jpgForrás: starwarsbloggers.wordpress.com

Persze ez nézőpont kérdése. Van, akinek nem egy sci-fi filmből vett robot jut eszébe a fémtehenek láttán, hanem békésen legelő színes óriások a szürkésfehér árnyalatokban tengődő finn nyírfaerdő közepén.

Egy azonban biztos: az ötlet mérhetetlenül egyedi, a kivitelezés pedig szuperlátványos lett. Nem is vártunk mást egy megszállott tehénrajongótól.

 

Forrás: akkijyrkka.com

Címkék: művészet Finnország farm art tehén szobor

dvitamin.jpgA 2010-es években kutatások igazolják világszerte, hogy a kalciumnak és a D-vitaminnak nélkülözhetetlen szerepe van egészségünk megőrzésében. A tudósok épp ezért a korábbiaktól eltérően jóval nagyobb mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitelét javasolják. Mivel a tejben mindkettő van, ezért még inkább nélkülözhetetlen, mint eddig.

Miért fontos a szervezetbe juttatott D-vitamin mennyiségének növelése?

Számos kutatás vizsgálta már a D-vitamin élettani hatásait. Ezek kimutatták, hogy szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében, valamint a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az immunbetegségek kockázatának csökkentésében, továbbá az idegrendszer egészségének megőrzése szempontjából is fontos.

Emellett segíti a kalcium felszívódását, a vér normál kalciumszintjének fenntartását. Így járul hozzá, hogy a szervezetbe juttatott kalcium jobban kifejthesse hatását: a csontozat, a fogak állapotának és az egészséges izomfunkciók fenntartását.

Tej: kettő az egyben egészség!

Nem lenne tejblog a tejblog, ha a tejben nem lenne D-vitamin. J Igaz, hogy a tengeri halakban, a májban és a tojásban jóval több van belőle, a tejnek és a tejtermékeknek mégis van egy nagy előnye a többiekkel szemben: a D-vitamin mellett tartalmaz rengeteg kalciumot, így mindkét létfontosságú tápanyag mennyiségét képes növelni a szervezetben.

Mennyi D-vitamint kell fogyasztani az új ajánlás szerint?

A szakértők ma már egyetértenek abban, hogy a megszokott táplálkozással nem lehet bevinni a szükséges D-vitamin-mennyiséget. Tojásból például legalább 16-18-at kellene naponta megenni, viszont ez a koleszterin bevitel szempontjából nem előnyös. Az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat eredményei kimutatták, hogy a táplálékon keresztüli átlagos D-vitamin bevitel 2,2 mikrogramm, amely kevesebb, mint a fele az új ajánlásnak, amely 5 mikrogramm (az Egyesült Államokban ennek háromszorosát ajánlják!!!). Nyáron nincs probléma, mert a napsugárzás hatására elegendő D-vitamin keletkezik a bőrünkben, ősszel viszont, amikor kevesebbet süt a nap, pótolni kell a D-vitamint. Ezért fontos, hogy a tej ne hiányozzon az étrendünkből, még akkor se, ha a tejfogyasztás sosem fogja teljesen fedezni a D-vitamin szükségletünket. A hal például gazdagabb D-vitaminban…

Mennyi kalciumra van szükségünk?

A tej viszont kalciumban gazdagabb, a benne lévő D-vitamin pedig elég ahhoz, hogy megsokszorozza a szervezetbe juttatott kalcium jótékony hatását. A magyar ajánlás kalcium esetében is emelkedett a korábbiakhoz képest: felnőtteknél 800 milligrammra, várandós nőknél és gyerekeknél 1000 milligrammra naponta. A kamaszoknál a szervezet gyors fejlődése miatt, az időseknél a kalcium rosszabb felszívódása miatt ennél nagyobb mennyiség (kb. 1200 mg) bevitele szükséges.

Mennyi tejre/tejtermékre van szükségünk a minimális kalciumszükséglet fedezéséhez?*

Tejtermék/kalciumtartalom

Felnőtt (szükséglet:
min. 800 mg)

Gyerek (szükséglet:
min. 1000 mg)

Kamaszok, idősek (szükséglet:
min. 1200 mg)

1 dl Mizo 2,8% tej / 120 mg

2 bögre tej

2-3 nagy bögre tej

3 nagy bögre tej

100 g Mizo joghurt / 120 mg

5 doboz

6 doboz

7 doboz

100 g Mizo kefir / 120 mg

5 doboz

6 doboz

7 doboz

100 g Mizo túró / 100 mg

80 dkg

1 kg

1,2 kg

100 g Mizo tejföl /100 mg

5 doboz

6 doboz

7 doboz

10 dkg sajt / 575 mg

1 doboz
Mizo szeletelt sajt

1 doboz
Mizo szeletelt sajt

1,5 doboz
Mizo szeletelt sajt


*Adatok forrása:
http://www.bel1.semmelweis.hu/upload/seaok1bel/document/elelmiszerek_kalciumtartalma.htm

Természetesen egy gyereknek nem kell megenni napi 1 kg túrót. A táblázatban csak a szükséges napi mennyiségeket szoroztuk fel. Az ideális bevitelhez kombináljuk az összes Mizo terméket, és annyit együnk csak az egyes terméktípusokból, amennyi jól esik. :-)

Címkék: kutatás egészség kalcium D-vitamin

MARHA CUKI TÖRPE MARHA

 2014.08.27. 08:50 | Tej-blog

A tehenek már önmagukban aranyosak. Hatalmas gombszemükkel csak néznek jámboran, és óriásnyelvükkel baráti nyelvcsapásokban részesítenek bennünket, ha közelebb megyünk hozzájuk. Ezt a cukifaktort azonban képesek tovább fokozni azok a miniatűr fajták, amelyek felnőttkorukban sem nőnek meg 120 centinél magasabbra.

minitehenek_01.jpg

Jelenleg 26 fajtája létezik a mini teheneknek, amelyek egyre népszerűbbnek számítanak világszerte. Kisebb területen elférnek, kevesebb alapterületű legelőigényük van, kevesebbet esznek, egyszóval sokkal könnyebb a tartásuk, sőt biztonságosabb is, köszönhetően kis méretüknek és az átlagnál jámborabb természetüknek. Legtöbb fajtájuk tovább él (15-22 évig), mint a nagy testű szarvasmarhák, és tovább is képesek utódokat nemzeni. Ezeknek a kedvező tulajdonságaiknak köszönhetően ideális haszonállataik ők a kisebb tanyáknak, hobbi farmoknak. Sőt, látványosságnak sem utolsók. Jó néhány farm azért tartja őket, hogy odavonzzák velük a kisgyerekes családokat, tehénsimogatókat kialakítva az istállók környékén. Reszkessetek pónilovak, mert cukiságban nem vagytok verhetetlenek! J

Ezek a mini tehenek tényleg nem nőnek nagyra. Általában fele- vagy harmadakkorák, mint normál méretű társaik. Legtöbbjük nagyon ellenálló fajta, köszönhetően annak, hogy nincsenek túltenyésztve, nem kell akkora súlyt cipelniük, és szinte mindegyikük rendelkezik egy kelta őssel, vagyis az ír, illetve skót fennsíkok zord vidékeiről származnak.

MINI SCOTTISH HIGHLAND

Közülük is az egyik legszívósabb, és egyben a legcukibb is, a skót felföldi marha (Bos Taurus). A felföldi marha Skócia Sarkkörhöz közeli részein él, ahol már hozzászokott és el tudja viselni a nem éppen hétköznapi körülményekhez. A hideget segít túlélni hosszú szőrű bundája is, amely egyebek mellett ellenállhatatlanul simogatnivaló mesefigurává is teszi, és emiatt viszik kiállításokra is, ahonnan számtalan nagydíjat elhozott már. Nem csodálkozunk! Nagy testű testvére is van, amely nem sokkal kevésbé ééédes.

minitehenek_02.jpg

MINI LOWLINE ANGUS

Ezt a mindössze 1 méter magas, fekete marhát az 1970-es években tenyésztették ki, „törpítő” gén felhasználása nélkül. Az amerikai mintafarmok egyik kedvelt háziállata, ugyanis a gyerekek is teljes biztonságban vannak mellettük. És persze cukik nagyon, a fekete fajtából.

minitehenek_03.jpg

(americanalps.wordpress.com)

(thefarmandfiddle.blogspot.hu)

MINI HEREFORD

Ő a törpe kivitelű Hereford szarvasmarha, amely az anglia Herefordshire-ből származik. Ő az egyik legnépszerűbb húsmarha, vagyis főleg a húsa miatt tartják. A mini fajta kitenyésztése során mindig a csorda legkisebb állatait pároztatták, így lett egyre kisebb és kisebb az eredeti Hereford. A miniatürizálással nem tűnt el a fajtára jellemző göndörség, viszont azzal párhuzamosan megnőtt a rajongóiból kiváltott ellágyuló sóhajok száma.

minitehenek_04.jpg

(middlegroundminiatureherefords.blogspot.hu)

MINI JERSEY

Ezek a tehenek is méretükhöz képest jó tejelők, naponta kétszer is meg kell fejni őket. Tejük zsírtartalma magas. Természetük kiváló, és nagyon alkalmazkodóak, jól bírják a forró klímát is.

minitehenek_05.jpg

(miniaturejerseysforyou.com)

MINI BELTED GALLOWAY

Ez az egyik legősibb szarvtalan marhafajta, amely szintén Skóciából származik. Jellegzetessége a hasa közepén húzódó fehér sáv, amely az egyetlen fehér felülete az állatnak. Barna és fekete alapszínben fordul elő. Lehetetlen eldönteni, melyik aranyosabb.

minitehenek_06.jpg

(whiskeycreekminiatures.com)

És végül egy texasi szarvas cukiság, a MINI TEXAS LONGHORN

minitehenek_07.jpg

Forrás: bigpictureagriculture.com

Címkék: cuki longhorn jersey hereford highland angus minitehenek szarvasmarhafélék szőrös marha galloway

peneszes_sajtok_01.jpgElőző cikkünkben egy valóságshow hős, cheddar sajt penészesedésének történetéről írtunk. Akkor jeleztük, hogy a műsort „sokkal izgalmasabbá” tehették volna, ha nem csak egyetlen sajt penészesedési folyamatát látták volna a nézők. Van a világban ugyanis számos sajt, rajtuk mind különböző színes penész, ami valóban izgalmas látványt, sőt, leginkább ízkavalkádot nyújt.

A sajtok elkezdenek egy idő után penészedni a hűtőben, ha nem megfelelően vannak becsomagolva. Az ekkor megjelenő foltokat ne tévesszük azonban össze a szigorúan ellenőrzött penészgomba-kultúrákkal, amelyekkel a sajtokat gyártásuk során oltják be, ezek ugyanis semmilyen veszélyt nem  jelentenek az ember egészségére. Sőt, a penészérlelt sajtoknak a penészgombák tevékenysége miatt a B-vitamin-tartalma is magasabb. Szóval a hűtőben talált, „házipenészes” sajtok fogyasztását kevésbé, az alább felsorolt nemespenészes sajtokét viszont annál inkább ajánljuk.  

FEHÉRPENÉSZESEK

Lágy, tehéntejből készült sajtok fehér nemespenész bevonattal. A „penészesítési” folyamat során az előérlelt tejet beoltják, a fel nem aprított alvadékot formákba merik, majd a savó lecsepegtetése után a felületét beoltják a jellegadó nemes penésszel (pl. penicillium camemberti), végül langyos, nedves helyen 2-3-4 héten belül „kivirágoztatják": kialakul a hófehér nemes penészréteg, ami pihésen bevonja a sajt felületét. Ezeket a sajtokat sosem préselik, így állaguk lágy, mely az idő előrehaladtával mind krémesebbé válik. Túlérett állapotukban egészen folyósak is lehetnek.

A fehérpenészes sajtok közé tartozik a camembert és a brie. A camembert Normandiából származik. Felületén egyenletes fehérpenész található, amely puha állagú, intenzív ízű, krémes belsőt rejt. A tökéletes ízhatást akkor érhetjük el, ha fogyasztás előtt 30 percig szobahőmérsékleten tároljuk. 

 

peneszes_sajtok_02.jpg

A brie Nevét a Párizshoz közeli, azonos nevű tájegységről kapta. A penészes külső alatt laza állagú, de nem folyós, aranysárga ínyencséget találunk.

VÖRÖSPENÉSZESEK, MÁS NÉVEN RÚZSOS SAJTOK

Ezek is lágysajtok, tehéntejből készítve. Vegyes fermentálással, a savóelválasztás meggyorsítása érdekében alvadék aprításával készülnek. A felületi sajtflóra (rúzs) igen vegyes összetételű keverék lehet, amely tejpenészből, különböző élesztőfajtákból, penésztörzsekből áll. A vörösesbarna, nyálkás rúzsbevonat, vagyis a piros sajtflórával bevont sajtok színe lehet sárga, aranysárgás vagy narancssárga, az érlelő pince levegőjének nedvességtartalmától függően. Általában erős, agresszív illatúak, pikáns, enyhén ammóniás bukéjuk van.

Magyar vonalon a legismertebb rúzsos sajt a Pálpusztai. Ide tartozik még a német Romadur és a francia Munster.

peneszes_sajtok_03.jpg

Vannak speciális rúzzsal oltott vöröspenészes fajták is, amelyek felszínét sós vízben mossák az érlelés alatt, ettől lesz rúzsos a kérgük. A mosott kérgű sajtok is lágyak. Ilyen pl. az olasz  Bel pease vagy a francia Epoisses, eredetvédett sajt. 

KÉKPENÉSZESEK – A BELSŐ PENÉSZESEK

Félpuha vagy vágható sajtok, amelyeknek nem a felületük penészes, mint a korábban említett fajtáknak, hanem a sajton belül jelennek meg a kék vagy zöld foltok, erek. Többnyire tehéntejből készülnek, az eredeti roquefort kivételével, melyhez juhtejet használnak. Elkészítésük azonban hasonló: a tejhez vagy az alvadéktörethez általában penicillium roqueforti nevű nemes penészgombát adagolnak, mely a sajt megformázása és préselése után keletkezett belső röghézagokban kékes-zöldes penész formájában kifejlődik. Ezt elősegítendő, a sajtot érlelés előtt meg is szurkálják, így a keletkezett hézagokba az oxigén beáramlik, segítve így a penészgomba kifejlődését.

Minden sajtos nemzetnek megvan a maga kéksajtja. Itthon a legismertebb kéksajtféle a Márvány sajt. Angliában a Stilton, Franciaországban a Roquefort, míg Olaszországban a Gorgonzola a legnépszerűbb kéksajt fajta.

peneszes_sajtok_04.jpg

Izgalmas sokféleség, nem? Kár lenne egy valóságshow-ban távolról látni őket. Ismerkedj meg velük közelebbről inkább. És a lényeg: ne félj a penésztől, ha nemes! :-)

Címkék: sajt gorgonzola camembert brie stilton pálpusztai roquefort vöröspenész fehérpenész kékpenész

sajt_valosagshow.jpgMitől lehet valóságshow hős egy sajt? Ezt attól a több mint másfél millió nézőtől kellene megkérdezni, akik egy éven át élőben követték nyomon, hogyan kezdenek el érni, penészedni a webkamera elé helyezett sajtkorongok.

A furcsa valóságshow-t egy londoni sajtgyár indította el a cheddarvision.tv weboldalon, ahol egy teljes éven át figyelhették az érdeklődők, hogyan borítja be egyre inkább a penész a műsor elején még makulátlan sárga cheddarokat. A műsorban több korong is látszódott, azonban volt egy kiemelt főszereplő: ő Wedginald, a tekintélyes méretű cheddar. A valóságshow főhősét egy angliai farmon készítették kézzel, majd egy sajtbolt polcára került, innen követhettük nyomon 12 hónapos érését.

Ez pedig nem vicc. A műsor ennyiből állt. Sajtokat lehetett látni egy polcon, amelyek penészednek. Tény azonban, hogy a műsornak a nem túl bonyolult és fordulatos cselekmény ellenére is rengeteg nézője akadt. Nem is csoda, hiszen a műsor készítői igazán mindent megtettek, hogy felpörgessék az eseményeket: néha bejött egy ember, meglékelte és belekóstolt Wedginald-ba, arrébb tette, megfordította; jeles napokon egy kis díszítéssel (húsvétkor például tojással, csibés és rózsás üdvözlőlappal, rögbilabdával) dobta fel a látványt. Sőt, Wedginald megdöbbentő módon néha el is tűnt. Persze ilyenkor hagyott üzenetet a nézőknek: „Gone to Glastonbury!”, jelezve, hogy elugrott kicsit fesztiválozni. J A kezdeti vidámkodás után azonban a történet kezdett szomorúvá válni. Egyre csak fogytak a társak Wedginald mellől, míg végül maga a főhősünk is eltűnt a polcról: megvette ugyanis egy új-zélandi bortársaság.

A műsor már véget ért, az élő sajtpenészedés varázsába tehát már senkit nem tudunk bevonni, viszont az alábbi videóban 1,5 percben mindenki beleélheti magát a történetbe, mert bevágták a „legizgalmasabb” fordulópontokat. Ennyit szerintünk éppen elég megnézni belőle, mert valószínűleg ennél sokkal több az egy év alatt nem is történt a műsorban. Jöjjön tehát az összefoglaló:

Wedginald, a jó képességű cheddar az egy év alatt, amíg a kamerák kereszttüzében állt, igazi világhírre tett szert. Azonban sokan elfeledkeznek a műsor másik vezéregyéniségéről, a nemespenészről, amely nélkül feleannyira sem lett volna „felcsigázó” a sajtkorongunk története.

Mi persze nem feledkezünk meg róla. Sőt, egy következő cikkünkben be is mutatjuk, milyen sokféle penész létezik, és mennyire képesek azok színesíteni a sajtok ízvilágát, ezzel pedig talán ötleteket is adunk a jövőre nézve, hogyan tehető még színesebbé egy sajtérlelő valóságshow.

Forrás: origo.hu

Címkék: nagy-britannia unalmas valóságshow penészes sajt

nyomelemek.jpgA tej kalciumtartalmáról már számos cikkben megemlékeztünk, felsorolva, hogy milyen élettani hatásai vannak. Ideje megemlékezni a tejben található egyéb nyomelemekről, a KÁLIUMRÓL, a MAGNÉZIUMRÓL és a SZELÉNRŐL, amelyek szintén elengedhetetlenül szükségesek a szervezet egészségének fenntartásához.

Kezdjük a káliummal…

A káliumnak fontos szerepe van a sejtek tápanyagfelvételében, izmaink működésében, a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában. Ugyanis míg a fokozott nátriumbevitel megemeli, addig a kálium csökkenti a vérnyomást, márpedig a tej bőséges káliumforrás, ráadásul, háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint nátriumot.

Jöjjön a magnézium…

A tejben lévő magnézium a káliumhoz hasonlóan testünk összes sejtjében megtalálható, szervezetünk anyagcseréjének minden folyamatában szerepet játszik. Hiánya a legkülönfélébb tüne­teket idézheti elő: visszavetheti a csontnövekedést, szívritmuszavarokat eredményezhet, növeli a trombózis és a szívizomelhalás kockázatát, okozhat depressziót, fejfájást, szédülést, koncentrációzavarokat, viselkedészavarokat, étvágytalanságot vagy éppen magas vérnyomást. Magnéziumot a szervezetünk nem tud előállítani, ezért fontos, hogy azt táplálkozásunkkal – tejbevitellel például – biztosítsunk számára.

Említést érdemel még a tej szeléntartalma is…

Szelénből ugyan kevesebb található a tejben, mint a káliumból vagy a magnéziumból, azonban felszívódása a tejből csaknem 100 %-os! A felszívódást a fehérjében gazdag táplálkozás elősegíti. A tejben pedig rengeteg a fehérje.

A szelén a szervezetünket támadó szabadgyökök elleni harc fontos résztvevője. Antioxidáns tulaj­donsága révén megvéd bennünket a szabadgyökök elszaporodásától, csökkenti az érelmeszesedés, egyes szívbetegségek, és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét, lassítja a szövetek öregedését. Nem lett volna elég meggyőző a szelén hatása? Íme, még néhány érv: kedvezően befolyásolja a termékenységet, kellő mennyiségű fogyasztása rendkívül fontos a pajzsmirigy helyes működéséhez, megakadályozza a fejbőr korpásodását, enyhíti a változókori hőhullámokat és a rossz közérzetet.

Szóval, ha a tejről eddig csak a kalcium jutott eszedbe, akkor gondold újra, és láss bele többet!

Forrás: paciens.praxis.hu

SAJTRA CUPPANÓ HALAK

 2014.08.04. 15:18 | Tej-blog

sajtcsali_01.jpgA sajtevő állatokról eddig csak az egér jutott eszembe, azt viszont már korábban megcáfoltuk, hogy a kis rágcsálók valóban szeretik a sajtot. Meglepő módon azonban a halak élnek-halnak a sajtért, és nem is sejtik, hogy a sajtfogyasztás az életükbe kerülhet. A sajt ugyanis kiváló horgászcsali.

Nem vagyok egy nagy halász, a csalikról is leginkább a kukac jut eszembe, talán a Nagy ho-ho-ho horgász miatt. De láttam már kukoricát, kenyérgalacsint a horgon, és hallottam már a csontiról is. Azt azonban eddig nem tudtam, hogy a halak, és főleg a folyami halak annál sokkal ínyencebbek, hogy beérjék holmi földigilisztával. Az ő kedvenc csalijuk a sajt. A márnák és a domolykók különösen „bolondulnak” érte, de a dévérkeszeg és a pisztráng is megfogható sajtpéppel. Nem akármilyen gourmand-ok azonban ezek a sebesen úszó fajták. Minél érettebb, minél illatosabb sajtot kell odatolni az orruk elé, és szinte azonnal ráharapnak. Emellett válasszunk minél keményebb sajtot, hogy a fürge halak ne tudják olyan könnyen megenni a csalit, és ne málljon szét a vízben sem.

sajtcsali_02.jpg

Nézzünk körül tehát a hűtőnkben, és ha olyan sajttal találkozunk, amely az illata alapján ígéretesnek tűnik márnavadászatra, ki ne dobjuk, hanem menjünk vele a folyóra horgászni. Mindezt persze csak akkor tegyük, ha horgászok vagyunk. Különben pedig fogyasszuk élvezettel a „büdös” sajtokat, és szereljük le a fintorgókat azzal, hogy nem mi vagyunk az egyetlen ínyencek a földön.

Címkék: halak horgászat ínyenc sajtcsali

szensavas_tej_01.jpgVannak olyan ötletek a világban, amelyek újra és újra felmerülnek, de valahogy mindig eleve kudarcra vannak ítélve. Ilyen a szénsavas tej gondolata is, amellyel már egy világóriás italgyártó is próbálkozott, de frissítő újdonsága már az amerikai tesztelési fázisban elbukott. Európába pedig be sem hozták már.

Persze ne legyünk előítéletesek. A gyerekeinknek is azt mondjuk az ebédnél, hogy „Mindent meg kell kóstolni, mielőtt azt mondanád, hogy nem szereted!”, amikor ő visítva rohanna el az általa csak zöld trutyiként aposztrofált spenót elől. Vannak olyan ételek, mint a kovászos uborka, amelynek ízére csak hosszas próbálkozás után érzünk rá, viszont felnőtt fejjel nagyon megszeretjük.

Mégis… hangsúlyozom, mégis vannak olyan dolgok, amelyektől már hallomás alapján ódzkodunk kicsit. Ebben az értelemben pedig a szénsavas tejet, azaz a szénsavas vízzel dúsított tejet ide sorolnánk. Ha mégis kísérletező típusok vagyunk, akkor készüljünk fel, mert nem lesz könnyű beszerezni, ugyanis nem sokan gyártanak a világban ehhez hasonló terméket. Talán nem véletlenül…

Még 2009-ben Vio néven futott a Coca-Cola szénsavas teje, amelyet egzotikus gyümölcsíz kombinációkkal kívántak vonzóbbá tenni. Volt a kínálatban kókuszos-ananászos, erdei gyümölcsös, citrus mix és mangós-őszibarackos változat is. Amerikában először New Yorkban lehetett csak kapni, ami nem meglepő, hiszen a new york-i ember a legbevállalósabb fajta. Sajnos azonban a liberális észak-amerikai ízlés szitáján sem ment át a prémium fémdobozba csomagolt szénsavas csoda.

szensavas_tej02.jpg

 

Koreában azonban továbbra is forgalmaznak hasonló terméket, tejízű szódaként emlegetve, ami ha lehet, még az eddiginél is bizarrabbnak tűnik.

Ha a nyári melegben mégis kedved szottyanna kipróbálni a habzó tejet, akkor végy egy szódagépet, önts tejet a flakonba, ízesítsd, ha akarod, és rajta, nyomj bele egy kis szénsavat, ahogy azt az alábbi videóban is teszik. Ha nem akarod előre elvenni a kedvedet, akkor ne nézd végig a videó kóstolási fázisát.:-)

Forrás: theguardian.com

Címkék: innováció szóda termékfejlesztés szénsavas tej

retro_plakatok_cikk_elejere.jpgManapság egyre nagyobb keletje van a szocializmusban készült reklámplakátoknak. Kiállításokat szerveznek belőlük, és a kereslet is megnőtt ezen „művek” iránt. Persze nem a művészeti értékük miatt. Ugyan ki gondolta volna az 1970-es években, hogy a túrófejű, paprikafülű és kifliszarvú boci a szocialista közért után egy kiállítóterem falát díszíti majd.

Maga az alkotó, Tóth József sem, aki még 2012-ben ajándékozta teljes életművét a Vendéglátóipari Múzeumnak. A 70-es évektől majd 30 éven át állami reklámbeszállítóként dolgozó grafikus, akit mindenki Fülesként ismert a szakmában, saját bevallása szerint a mintegy 300 db, általa készített plakát reklámpszichológiailag értékelhetetlen. Inkább megnevettettek (vagy enyhe mosolyt váltottak ki) ahelyett, hogy vásárlásra ösztönöztek volna.

Persze erre nem is volt szükség. Ezek a reklámok ugyanis, mint annyi minden abban a korban, a közjó érdekében készültek. Nem volt ugyanis konkurencia, akit túl kellett volna szárnyalni egy-egy reklámmal. Nem kellett egyedi márkaüzeneteket megfogalmazni, nem kellett mindenáron megkülönböztetni a termékeket egy másik vállalat termékeitől. Egy vállalat volt ugyanis. Versenyhelyzet pedig egyáltalán nem.

Így alkothatott Tóth József is szabadon, a saját ízlése szerint, megrendelőktől nem háborgatva. Az áttörést az 1972-ben megjelent tehéntúró reklám hozta számára. „Az évben a kép megnyerte az év plakátja díjat, és elképesztő volt a közönségsikere is" - emlékszik vissza Tóth József. Ezek után szinte minden megrendelés hozzá futott be. „Azt csináltam, amit akartam, senki nem szólt bele”.

Meghonosította az asszociatív reklámképet, melyen a termék egyáltalán nem, vagy nem funkcionálisan jelenik meg, hanem humorosan, áttételes jelentéstartalommal, érdekes kompozícióban. Ma rossz szóviccnek mondanánk, és kifejezetten negatív hatást váltana ki, ha pl. egy májkrémes konzervet látnánk két fél zsömle közé illesztve, akkor viszont belefért. Ugyanúgy, mint a Videoton számítógépet reklámozó (a terméket teljesen nélkülöző) plakátjain a virághajú lány, A Fabulon kopasz férfi modellje vagy a Fonyódi ásványvíz virgonc nagypapája. :)

 

 

 

 

 

 

retro_plakatok1.jpg

retro_plakatok2.jpg

retro_plakatok3.jpg

Manapság egyetlen vásárlót sem hatna meg egy olyan szlogen, mint a „vigyázz! kész! SAJT!” vagy az „egy pohár tej, tiszta fej” jelmondat, annak ellenére, hogy ez utóbbit, az emberi fülekkel ellátott pohár látványát elhagyva, ma is használjuk, és a tej egyik vonzerejének tartunk anélkül, hogy tudnánk, milyen valós alapja van a megállapításnak.

retro_plakatok4.jpgretro_plakatok5.jpg

Mindegy is. Ezeknek a reklámoknak amúgy sem az a dolga, hogy elgondolkoztassanak, az sem, hogy meggyőzzenek. Értékük sem ebben rejlik. Az idő az, ami megszépíti ezeket a naiv üzeneteket és képeket, és emeli az eredeti darabok piaci értékét. 

 

Forrás: hvg.hu

Fotók: tothfules.blogspot.hu

Címkék: reklám retró művészet plakát szocializmus

TEJ. STREET. ART.

 2014.07.09. 09:05 | Tej-blog

st_art_01.jpgStreet art. Vandalizmus vagy városszépítő művészet? Szerencsére egyre többen az utóbbiként gondolnak rá, és már nem tekintik rongálásnak, ha egy kreatív „utcagyerek” például sajtot varázsol egy ronda közterületi áramszekrényből.

A street art nem keverendő össze a graffitikkel, amelyek leginkább csak falfirkák, egy-egy városi banda kézjegye a falakon, közlekedési eszközökön, elhagyott vagonokon. A street art egy kicsit más, magasabb művészi értéket hordozó műfaj, amelynek alkotói általában megrendelésre alkotnak leginkább azzal a céllal, hogy üres házfalakat, ipari létesítményeket díszítsenek szellemes, iróniával fűszerezett falfestményekkel, amelyek gyönyörködtetnek és elgondolkodtatnak is egyben.

 

 

A street art művészek szeretik másként megmutatni a városi környezet elemeit, interakcióba hozva azokat falfestményeikkel. Így válhatnak a járda repedéseiből kinövő fűcsomók vezérszurkolói pomponokká, egy szennyvízcsatorna kivezetője élménycsúszdává és a betonfal tövében található fa lombja rasztafrizurává.

st_art_02.jpg

 

st_art_03.jpg
boredpanda.com

Mi szeretjük a street artot, mert színt visznek a szürke városképbe, felvidítanak, bár biztos van, akit megbotránkoztatnak. Egy biztos: sosem hagynak hidegen. A street art izgalmas, innovatív stíluságazat: „vizuális izgatószer” a városlakók számára. Az pedig külön öröm számunkra, hogy a tejtermékek és kedvenc teheneink is megihlették már az urbánus képzőművészeket.

st_art_04.jpg

Görkorizó tehén Svájcból (newlyswissed.com)

st_art_05.jpg

Boci a Boci és Pipiből (steelcitystatic.wordpress.com)

st_art_06.jpg

Sajtra tátott kanális száj (urbanstreetvamp.com)

st_art_07.jpg
Betonhenger, amiből sajtkorong lett (behance.net)

st_art_08.jpg
Áramszekrényből sajttömb (behance.net) Dori the Giant alkotása: graffiti valódi sajtból (ufunk.net)

Címkék: street art művészet graffiti

tej-es-fogyokura.jpg…méghozzá magas kalcium és D-vitamin tartalmának köszönhetően. Jó hír ez így a nyár derekán, amikor már 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, és nem takargathatjuk tovább magunkat hosszú ujjú és szárú ruhákkal.

Persze senki ne kezdjen most töménytelen mennyiségű tejet inni reggel, délben, este, a tejtől ugyanis önmagában nem kezdünk el fogyni. Henter Izabellát, a Bonafarm Csoport dietetikusát kérdeztük arról, hogy akkor mégis mi az összefüggés a tejtermékek és a fogyókúra között.

„A kalcium és a tejben szintén megjelenő D-vitamin pozitív hatású a csontfejlődésre, ásványosodásra, szerepük van a csontritkulás (osteoporosis) megelőzésében, de sok pozitív tulajdonsága mellett a fogyást is segítheti”- mondta Henter Izabella.

Kutatások igazolják…

Több kutatás talált már összefüggést a kalcium- és D-vitamin-bevitel, valamint a testsúlyváltozás között.

2004-ben egy, a knoxville-i Tennessee Egyetem professzora, Michael Zemel vezette vizsgálatban elhízott emberek vettek részt, akiket három csoportra osztottak és három különböző típusú étrendet kaptak.

Mindhárom csoport résztvevői fogytak, de legtöbbet, átlagosan 11 kg-ot azok, akik sok tejterméket fogyasztottak, míg a 2. és 3. csoport tagjai 8,5, ill. 6,8 kg-ot. A kísérlet eredményei igazolták, hogy a tejtermékek és a bennük található kalcium elősegíti az izomzat megőrzését, a fogyás folyamatát és a felsőtest zsírvesztését. A D-vitamin pedig azért hasznos, mert segíti a kalcium beépülését a szervezetbe.

Egy másik, kétéves megfigyelésen alapuló vizsgálat is hasonló következtetésre jutott. Kimutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú, mediterrán vagy alacsony szénhidráttartamú étrend mellett, azok fogytak többet, akiknek a szérum kalcium, illetve D-vitamin szintje magasabb volt.

Ezek az eredmények természetesen a tej kiegészítő, a kalcium és D-vitamintartalmának köszönhető, jótékony mellékhatásait igazolják csupán.

Az igazi fogyókúrához azonban elengedhetetlen, hogy gondosan ügyeljünk az étkezéssel bevitt kalória mennyiségére. „Ha nem szeretnénk hízni, vagy inkább fogynánk, akkor figyeljünk a kalóriákra, amit leginkább a zsírtartalom befolyásol”- tette hozzá a Bonafarm Csoport dietetikusa. A szakértők napi 500 kcal-val kevesebb energiát javasolnak a fogyáshoz. Ennek érdekében mindig az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket válasszuk, amellyel naponta már 170 kalóriát megspórolhatunk, ami a szükséges mínusz harmada. A tejkészítmények – így a Mizo termékei is – tehát nemcsak kalcium- és D-vitamin-, hanem alacsony zsírtartalmukkal is hozzájárulnak ahhoz, hogy karcsúbbak legyünk.

Címkék: fogyókúra kalcium zsírszegény kalóriabevitel D-vitamin

egyedi-tejtarolok.elejere.jpgKorábban írtunk róla, hogy szerintünk milyen reakciót vált ki a pöttyös bögre az emberből: tejivásra ösztönöz. Persze nem biztos, hogy mindenki a pöttyöstől gerjed be... Van, aki például egy tehéntőgyesnek nem tudna ellenállni!

 

 

 

Lehet tehát bátran színesíteni a tejivást. Nem kell mindig a megszokott bögrénkhez ragaszkodni. Megvan az a varázsa az egyedi tárgyaknak, hogy szeretnénk őket minél többször látni, ezért aktívan használjuk őket. Ennek pedig az egészségünkre nézve van nagy előnye: ezekből a kreálmányokból gyakrabban, többet iszunk tejet.

egyedi-tejtarolok_01.jpgEz nem elírás. Tényleg létezik olyan tejeskancsó, amely tehéntőgyet formáz. Nem-nem, ez nem egy elborult művész fantáziájának torzszülöttje. Nem kiállítási darab, igenis használati tárgy. A tehéntőgy forma pedig igenis cuki. Cseppet sem gusztustalan, sőt nagyon is ötletes. A használata viszont semmiben sem különbözik az átlag tejeskancsótól: nem a tőgyet kell nyomogatni, hogy tejet nyerjünk a kancsóból, csupán önteni kell.

 

aliexpress.com

egyedi-tejtarolok_02.jpg

Ha nem lenne elég a tőgyből, kapható hasonló formájú bögre is, amely még bocifoltokat is kapott. Egyetlen hátránya ennek a konstrukciónak, hogy kívülről nem látjuk, mikor van tele és mikor üres a „tőgy”.

 

 

 

 

aliexpress.com 

egyedi-tejtarolok_03.jpgA kreatív konyhai eszközöknek azonban egy tőgy sem szabhat határt. Elkészítették a tejesdoboz üvegből készült változatát, amelynek felbontásával egyszer sem kell bajlódnunk, sőt ki sem kell dobnunk, mégis bármikor újratölthető. Nincs ennél praktikusabb csomagolás a reggeliző asztalon.

 

 

 

www.mzube.co.uk

egyedi-tejtarolok_04.jpgHa a tej mellé szeretnénk süteményt fogyasztani, akkor válasszuk az alábbi, kettő az egyben bögre verziókat. Kerek édességek passzolnak leginkább a „résbe”, a fánkot viszont bármikor helyettesíthetjük kekszekkel, amelyből ráadásul több is belefér a bögre szájába.

 

 

 

 

artatheart.co.uk

 

egyedi-tejtarolok_05.jpgEgy kis trükkel egy müzlis tálkából is különleges dolgokat hozhatunk elő. Alvó, összegömbölyödött cicát például. Hogyan? Csak egy kis tejet kell önteni ebbe az egyedi belsőt kapott tálba.

 

 

 

 

 

 

 

bernardaud.fr

egyedi-tejtarolok_06.jpgVégül pedig egy kicsit visszakanyarodnánk a tehenekhez. Na, nem a tőgyéhez. A következő tejkiöntő porcelán tehénnek ugyanis a száján keresztül érkezik a kávénkba a tej. Fura képzettársítás, de a tehén ergonómiája miatt így volt a legegyszerűbb megoldani az öntést.

 

 

 

madeupoflittlethings.com

 

Lehet tehát bátran színesíteni a tejivást. Nem kell mindig a megszokott bögrénkhez ragaszkodni. Megvan az a varázsa az egyedi tárgyaknak, hogy szeretnénk őket minél többször látni, ezért aktívan használjuk őket. Ennek pedig az egészségünkre nézve van nagy előnye: ezekből a kreálmányokból gyakrabban, többet iszunk tejet.

Címkék: kreatív bögre tejeskancsó

menza_cikk.jpgSzeptembertől a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és a kórházakban egészségesebb lesz a menza! A közétkeztetés fejlesztésének jegyében idén ősztől több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, és ami számunkra a legfontosabb, több tejterméket kapnak a gyerekek és a betegek.

Sótartó, szénsavas üdítő gyerek kezébe nem való” (origo.hu, 2014. 05. 03.)

„Ünnepeljük meg együtt, hogy a kormány betiltotta a só és cukortartókat a menzák asztalain” (444.hu, 2014. 05. 03.)

Az új közétkeztetési rendelet kapcsán megjelent cikkek főcímei leginkább arra fókuszáltak, hogy szeptembertől az iskolai menzák asztalairól el kell tüntetni a só- és cukortartókat, arról kevesebb szó esett, hogy az egészséges étkeztetés érdekében a tejnek mindenképpen szerepelnie kell a gyerekek és a kórházakban gyógyulók étrendjében.

Pedig így van, és ez nagyon fontos. Főleg a gyerekek esetében, akik számára a tejben található kalcium és az annak beépülését segítő D-vitamin (ami szintén megtalálható a tejben) nélkülözhetetlenek csontjaik egészséges fejlődéséhez.

A szervezet kalciumszükségletének háromnegyed részét biztosítja a tej és a tejtermékek. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) hivatalos ajánlása szerint tejből és tejtermékekből mindennap 3-4 egységet kellene fogyasztani. Egy egységnek minősül 2 dl tej vagy tejes ital; 1 joghurt; 1 kefir; 5 dkg félzsíros túró; 3 dkg sajt, illetve 2 db kockasajt. Az óvodai közétkeztetésről tavaly készített felmérés viszont kimutatta, hogy tejet és tejterméket még egy 2009-es ÁNTSZ vizsgálathoz képest is kevesebbet kaptak a gyerekek: alig haladta meg a korosztályos élettani szükséglet felét.

Ezen változtat most az új rendelet, amely az egész napos étkeztetés esetén egy ember számára legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket ír elő, amely fedezi a napi kalciumszükséglet 60-70 százalékát. A napi háromszori étkezésben pedig legalább 3 deciliter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék az előírás.

Az új, egészségesebb közétkeztetés révén így remélhetőleg azok a gyerekek is hozzájutnak az kiegyensúlyozott fejlődésükhöz szükséges tejhez és egyéb tejtermékekhez, akik otthon nem jutnak hozzá elegendő mennyiséghez.

Forrás: origo.hu

Címkék: kalcium menza közétkeztetés Magyarország : egészség

sajtos_soros_receptek.jpgKorábban írtunk róla, hogy a sör és a sajt ideális párosítás. A sajt azonban nem csak sörkorcsolyaként ideális választás, együttesen képesek feldobni az ebédünket, különleges ízkombinációval megörvendeztetve a vállalkozó kedvű hobbiszakácsokat.

Itt a nyár, kinyitod a hűtőt, és megörülsz a hideg sörnek! Ismerős történet. Ne ragadjon el azonban teljesen a hév, ne idd meg az egészet, hagyj egy kicsit a főzéshez is. Érdemes, mert a sör, ha elsőre furcsa alapanyagnak tűnik is, különleges, új ízt vihet az étrendedbe. Főleg, ha sajtot is teszel az ételbe.

Mi az, ami a sör és a sajt sikeres házasságának titka? A kissé kesernyés, fanyar utóíz, amely ötvözve a sajt krémességével és a sör frissességével biztosan nem fekszi meg a gyomrunkat. Sőt, az elkészítésük is nagyon egyszerű. Igazán nem igényelnek virtuóz szakács műveleteket.

SAJTOS SÖRLEVES

Finom krémleves szalonnával, kakukkfűvel és természetesen világos sörrel, valamint félkemény sajttal. A klasszikus Mizo trappistával kezdj!  Kattints a receptért! 

sajtos_soros_receptek01.jpg

 

 

SÖRÖS-SAJTOS PALACSINTA

A sós palacsinta kedvelőinek ajánljuk ezt a sajtos-sörös, intenzíven curryvel és szerecsendióval ízesített, extra sajttal vagy hússal töltött, gyorsan elkészíthető, könnyű, nyári ebédet. Próbáld ki a Mizo füstölt sajtjaival is! Kattints a receptért!

SPENÓT SÖRREL ÉS KECSKESAJTTAL VAGY SÓS TÚRÓVAL

Hús nélküli meleg saláta. Eheted azonban főételként, sőt köretként is. Isteni kiegészítője a nyári grillen sült húsoknak.  Próbáld ki a Mizo krémfehérsajtokkal is! Kattints a receptért!

sajtos_soros_receptek02.jpg

BARNA SÖRÖS ÉS SAJTOS MÁRTOGATÓS

Tormás, zöldhagymás, tejfölös krém pirított bagettre vagy tortilla csipsszel, illetve zöldség grissinikkel kimártogatva. Igazi karakterét a testes barna sör adja, amelyhez cheddart vagy füstölt sajtot javaslunk. Kattints a receptért!

sajtos_soros_receptek03.jpg

SÖRSAJTOK

Csehországban nagy hagyománya van a sörös-sajtos szendvicskrémeknek. A klasszikus sörsajt alapanyagait tekintve (vöröshagyma, vaj, kömény, só bors, mustár) leginkább a mi körözöttünkhöz hasonlít, a különbség annyi, hogy ebben leginkább a sörnek és a sajtnak jut a főszerep. A Prágai sörsajtban ezen felül még füstölt hal is van. Angliában egy kicsit máshogy ízesítik a sörsajtot: mustárt, worchester szószt tesznek hozzá, és Tabasco szósszal „csípősítik”. Kattints a receptekért!

Címkék: recept sajt sörsajt

allergia.jpgÉmelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés, haspuffadás, fokozott széltermelődés… Amennyiben ezek a tünetek tartósan jelentkeznek, manapság – internetes fórumokról és a Google-ről szedett információink alapján – hajlamosak vagyunk egyből a tejet kikiáltani bűnösnek, és azonnal kiiktatni étrendünkből. Holott a tej kiegyensúlyozott táplálkozásunk nélkülözhetetlen eleme.

Különösen a gyerekeknél és a serdülőknél, hiszen náluk nehéz az elegendő kalcium- és D-vitamin bevitel biztosítása tejtermékek nélkül. Azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztanak tejet és tejterméket, kalcium- és D-vitamin-hiány léphet fel. Ez pedig súlyos megvonást jelent a szervezet számára. „A két vegyület fontos szerepet játszik a csontok egészségében, továbbá egyes szív-, és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a vastagbélrák kialakulásában is.” – állítja Dr. Frederick J. Suchy, a Mount Sinai Orvosi Egyetem gyermekhepatológus professzora.

Gondoljuk meg tehát jól, hogy száműzzük-e a tejet az életünkből!

Tejallergia vagy tejcukor-intolerancia? Vagy egészen más?
Ha a tej a „bűnös”, akkor is meg kell különböztetni a tejallergiát és a tejcukor-/laktóz-intoleranciát, hiszen részben hasonló tüneteket okoznak, ezért gyakran összekeverik a kettőt. 

A tejben található laktózt egyedül a vékonybélben termelődő laktáz enzim képes feldolgozni. Köztudott, hogy a gyermekkor előrehaladtával nullára csökken a laktáz aktivitása – vagyis a szervezet alig vagy egyáltalán nem termeli többé –, de ez normális, magyarázta Suchy. Az emberek jó részénél azonban ennek ellenére nem áll fenn laktóz-intolerancia.

A tejallergiát nem a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza. Ha a fehérjék bontása nem megfelelő, a bél immunrendszere fokozott érzékenységet mutat. A tejfehérjék a bélrendszeren keresztül átjutva az egész szervezetre kiható immunválaszt, allergiás reakciót váltanak ki. A tejallergia azonban nagyon ritka betegség, így a tünetek jelentkezésekor emiatt kell aggódni a legkevésbé.Tudni kell, hogy ha „csupán” laktóz-intoleranciáról van szó, akkor a tejből kis mennyiséget probléma nélkül el lehet fogyasztani. A Mizo laktózmentes termékeit pedig szinte korlátlan mennyiségben. Így nem kell nélkülözni a tej pozitív hatásait – kalcium és D-vitamin – sem. A tejallergiásoknak viszont tényleg mellőzniük kell a tejfogyasztást, mert a fehérjementes tejet sajnos még nem találták fel.

Azonban nem mindig a tej a bűnös! A fenti tünetek hátterében más betegségek, így az irritábilis bél-szindróma és a lisztérzékenység is állhat, vagy azokat más ételek is okozhatják.Nem kell tehát egyből a tejre gyanakodni.

Forrás: betegszoba.hu, webbeteg.hu

Címkék: tejallergia tejfehérje tejcukor laktózérzékenység

DIY2_0.jpgTejtermékfogyasztásunkkal naponta számtalan papír- és műanyagdobozt termelünk a szemeteskuka számára. Pedig nem kellene mindet kidobni. DIY sorozatunkban szeretnénk megmutatni, hogy micsoda kreativitás rejlik a tejtermékek csomagolásainak újrahasznosításában. 

 

 

DIY2__1.jpg

Fali joghurt dekor

Gondolnád, hogy a sok-sok elfogyasztott Mizo joghurt az otthonod díszévé is válhat? Mától ne dobj ki egyet sem, mert ehhez a fali dekorációhoz sokra lesz szükséged! Fesd be a kimosott műanyag poharakat, vágj ki egy kartongyűrűt, és ragaszd fel rá szépen sorban a színes joghurtos dobozokat. Aztán fel a falra vele! Nagyon színes, nagyon egyszerű és még egy minimál enteriőrbe is jól illik.

 

 

 

DIY2__2.jpgVan a kör alakú falidísznek egy bonyolultabb elkészítési módja is, amikor tejes dobozokból készítünk papír „napkorong koszorút”. Ehhez nagyobb kézügyességre van szükség, több időt vesz igénybe az elkészítése, de az eredmény hasonlóan különleges és egyedi.

Részletes elkészítési útmutató itt.

 

 

 

 

 

DIY2_3.jpgDIY2_4.jpgKerti joghurt füzér

A joghurtos poharak a teraszod díszei is lehetnek. Fesd be őket tetszés szerint, használj minél több mintát, és fűzd fel őket egyesével egy hosszú műanyag kötélre, majd lógasd fel a verandán! Vidám vendégvárónak, szülinapi díszítőelemnek is ideális. Jövő nyáron pedig akár át is színezheted. Sőt, ha egy fényfüzérre húzod fel őket, még a meleg nyári estéket is megszínesítik.

 

DIY2_5.jpgCsipeszes joghurt kaspó

Vágd le a joghurtos doboz tetejét, csak az alja maradjon, ami cserépalátétként szolgál majd! Egy műanyag csészealj azonban önmagában nem mutat valami jól, úgyhogy dobd fel néhány lefestett vagy csillámporba „mártott” facsipesszel. Utána már jöhet is a cserepes növény.

Részletes elkészítési útmutató itt

 

 

 

 

 

DIY2_6.jpgTejes doboz „cserép”

Egy félbevágott tejes dobozba ültethetünk növényeket, mivel az nem ereszti át a vizet, így nem fog szétázni, viszont könnyedén díszíthető. Ragaszthatunk az oldalára mintás csomagolópapírt, de sokkal természetesebb hatást érünk el, ha a képen látható módon valamilyen anyagdarabbal vonjuk be. Fokozhatjuk a hatást, ha egy zsineggel akasztót is készítünk neki. Ezért jó ötlet a tejes doboz, mert könnyen kilyukaszthatjuk.

Részletes elkészítési útmutató itt.

 

 

 

 

DIY2_7.jpgTejes dobozból teás doboz

Szintén elvágott tejes dobozra lesz szükségünk. Olyan magasságú részt hagyjunk meg a dobozból, amiben nem veszik el a teafilter. Borítsuk a kis dobozokat valamilyen díszcsomagolással. Ragasszunk egymás mellé több filtertartót, hogy szortírozni is tudjuk teakészletünket.

Részletes elkészítési útmutató itt.

 

 

A DIY sorozat következő cikkében ékszerek és gyerekjátékok készülnek újrahasznosítással és sok-sok kreativitással. Meg fogsz lepődni, milyen lehetőségek rejlenek többek között a Mizo termékek csomagolásaiban is!

Címkék: újrahasznosítás dekor virágcserép füzér DIY teatartó

Vagy legalábbis luxusmárkának lenne öltözve. Vagyis, luxusmárkaként tekintenénk-e mi, fogyasztók az olyan hétköznapi élelmiszerekre, mint a liszt, a rizs, a tej vagy a vaj, ha azokat exkluzív, a nagy divatházak nevével fémjelzett csomagolásban árulnák?

Chanel tejpor, Tiffany joghurt, Prada liszt, Bulgari vaj… Furán hangzik, nem? A régebben designerként dolgozó Peddy Mergui megvalósította, amit eddig nem tudtál volna elképzelni: luxuscsomagolást adott alapvető élelmiszereinknek.luxus01.jpg

Különleges kiállításán Mergui arra keresi a választ, hogy mi befolyásolja jobban a fogyasztókat: a tartalom vagy a külsőségek? Számít-e, hogy mi van a csomagolásban, ha az áhított márka védjegyeit viseli magán? El lehetne-e adni méregdrágán egy konzerv csemegeuborkát csak azért, mert Gucci feliratot látunk rajta?

luxus_02.jpgA mai fogyasztói társadalomban ez a kiállítás már erkölcsi kérdéseket feszeget. Mergui nem a luxusmárkákat kritizálja, inkább azt a kérdést boncolgatja, vajon milyen többletértéket adnak a fogyasztók a márkákhoz. A kiállítás darabjaival arra szeretne ösztönözni minket, hogy gondoljuk újra, mi az, amire igazán szükségünk van az életben, és mi az, amit csak azért veszünk meg, mert kötődünk bizonyos (luxus)márkákhoz.

Benned milyen érzéseket keltenek a képek? Te vennél Bulgari vajat? Esetleg egy pohár Apple tejet?

Válaszd inkább a jól bevált minőséget, amely megfizethető luxust kínál számodra, ha tejre, vajra, sajtra… vágysz. Higgy az érzékeidnek! Maradj a Mizo tejtermékeknél, amelyek kívül-belül hitelesek, és még hitelt sem kell felvenned ahhoz, hogy jól megreggelizz belőlük. J

 

Képek forrása: designtaxi.com

Címkék: kiállítás fogyasztói társadalom luxusmárkák

fitt_idosek.jpgIdőben hatalmas a távolság a gyerek- és az időskor között, így nagyon nehéz elképzelni, hogy amit gyerekként elfogyasztunk, befolyásolja a nyugdíjas éveinket. Pedig így van! Egy angol táplálkozástudományi kutatás igazolta, hogy van összefüggés a korai tejfogyasztás és az aranykori egészség között.

Köztudott, hogy a tej és a tejtermékek a leggazdagabb kalciumforrások, ugyanis fél liter tej már fedezi napi kalciumszükségletünk 60-70 százalékát. A kalcium és a tejben szintén megjelenő D-vitamin pozitív hatással vannak a csontfejlődésre, ásványosodásra és szerepük van a csontritkulás (osteoporosis) megelőzésében is. Most azonban kiderült, hogy a tej az öregkori egyensúlyérzékünkre is hatással van.

Miért fontos ez? Mert háromból egy 65 évesnél idősebb ember évente legalább egyszer úgy esik el, hogy annak valamilyen súlyosabb következménye lesz, melyek közül leggyakoribbak a csípőtáji törések. Az adatok pedig azt mutatják, hogy a 65 év felett csípőtörést szenvedettek húsz százaléka egy éven belül meghal.

De mit tehetünk ennek megelőzése érdekében már gyerekkorban?

Fogyasszunk sok tejterméket természetesen!

A Bristoli Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói annak jártak utána, vajon a korai életkorban elfogyasztott tejtermékeknek életünk utolsó éveiben is jelentkeznek-e még a jótékony hatásai. Az Age and Ageing című lapban megjelent tanulmányból kiderült, hogy azok az idős emberek, akik gyerekkorukban sok tejet és tejterméket fogyasztottak, idősebb korukban fizikailag fittebbek lesznek.

A kutatásban négyszáz nőt és férfit figyeltek meg, akiknek életkora a hatvanas éveik közepétől a nyolcvanas éveik végéig terjedt. Valamennyien egy olyan tanulmány résztvevői voltak, amely még az 1930-as években indult annak elemzésére, hogy az étrend és az életmód milyen hatással van a hosszú távú egészségre. A résztvevőkről ennek alapján pontosan lehetett tudni, hogy gyerekkorukban mennyi tejet és tejterméket fogyasztottak, most pedig – idős korukban – azt vizsgálták meg a szakemberek, hogy milyen gyorsan képesek járni, illetve milyen az egyensúlyérzékük.

A megfigyelések azt mutatták, hogy akik gyerekkorukban rendszeresen fogyasztottak tejtermékeket, azok időskorukban átlagosan öt százalékkal gyorsabban jártak, mint azok, akik nem vagy csak nagyon kevés tejet ittak, emellett 25 százalékkal kisebb valószínűséggel küzdöttek komoly egyensúlygondokkal. Egyszóval biztosabban járnak, és kisebb eséllyel szédülnek el annyira, hogy annak csonttörés legyen a vége.

 

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

Címkék: kutatás egészség egyensúly gyerekkor csonttörés időskor

piknik_cikk_elejere.jpgKi a szabadba! Mert itt a kirándulóidő. Pakold össze a gyerekeket, a barátokat, a nagycsaládot, és sétáljatok, lazítsatok, egyetek a természet lágy ölén. A harapnivalót se felejtsétek otthon. Íme néhány könnyen elkészíthető kenhető recept kenyérre, zsömlére, kornspitzre…

Sokan vannak, akik számára a hétvége egyet jelent az önfeledt főzőcskézéssel, amikor van idő kreatívkodni a konyhában, és meglepni a családot ebédre egy újonnan kipróbált recepttel. Nem kell azonban ehhez szombat reggel korán kelni, elmenni a piacra bevásárolni, délelőtt előkészíteni a hozzávalókat, majd a tűzhely felett izzadni, utána teríteni és tálalni, végül mosogatni. Ennél egyszerűbben, kevésbé „melósan” is meg lehet lepni a családot, barátokat egy könnyű ebéddel, amelyben szintén az újdonságoké a főszerep. Ehhez pedig nyugodtan el is lehet hagyni a konyhát, sőt a tálalást is bízhatjuk a többiekre, és ami a grátisz az egészben, mosogatni sem kell utána, és még ki is mozdulhatunk otthonról.

Mi a titok? A tavaszi piknik. Nincs ebben persze semmi ördöngösség, csak nem mindig jut eszünkbe, hogy egy különlegesen elkészített szendvics is lehet remek ebéd, főleg akkor, ha változatos feltéteket készítünk hozzájuk, és azt a szabadban fogyasztjuk el.

piknik_cikk_szovegebe.jpgAhhoz, hogy minél több szabadidőt hagyjunk maguknak, és azt ne a „főzésre”, az ételek előkészítésére pazaroljuk, készítsünk változatos, tavaszi, fűszeres, zöldséges túrókrémeket a szendvicsekhez. És meg ne próbáljuk otthon megkenni azokat. Bízzuk azt a többiekre!

A zöldségek és a különféle fűszerek végtelen lehetőséget nyújtanak a túró ízesítésére és szendvicsünk érdekesebbé tételére. A receptekben csak egy a közös: mindegyiket nagyon egyszerű elkészíteni. Íme néhány, csak ízelítőül.

Kapros-olajbogyós
Egyszerűen keverjük össze a hozzávalókat: 20-25 deka Mizo túró, kb. egy deci Mizo tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 10 deka zöld olajbogyó vagy kígyóuborka, só, frissen őrölt bors

Sült paprikás (itt azért van egy sütnivaló :) 
Egy darab kápiapaprikát 220 fokon megsütünk, majd mikor fekete lesz a héja, kivesszük a sütőből, és lehúzzuk a héját. 20 dkg tehén- és 15 dkg juhtúrót összekeverünk. Hozzáadunk 5 dkg vajat és 2 ek tejfölt. A sült paprikát apróra felkockázzuk, és a krémbe forgatjuk. Fűszerezzük 1 teáskanál római köménnyel (esetleg édesköménnyel), majd teszünk hozzá egy kisebb szál apróra vágott póréhagymát. 

Brokkolis

Hozzávalók: 20 dkg brokkoli, 20 dkg zsírszegény Mizo tehéntúró, 2 evőkanál zsírszegény Mizo tejföl, 2 teáskanál mustár, 1 kisebb cikk fokhagyma, fél teáskanál zúzott koriandermag, só, őrölt bors.
A brokkolit főzzük meg rózsáira szedve kb. 2 percig, hogy jó roppanós maradjon, majd a többi összetevővel együtt turmixoljuk össze, és már kenhetjük is. Ennyi! :)

Tökmagolajos
Hozzávalók:25 dkg 20%-os Mizo túró, 2 ek Mizo tejföl, 20 ml tökmagolaj, 5 dkg pirított és apróra vágott tökmag, 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva, só, bors.

Bazsalikomos

Hozzávalók: 50 dkg Mizo túró, 10 dkg Mizo tejföl, 1 nagy marék friss bazsalikomlevél, 1 nagy gerezd friss fokhagyma, só, frissen őrölt bors.

Végül egy jó tanács. Vigyünk a piknikkosarunkba papírtányérokat és műanyag evőeszközöket, amellyel egyrészt a cipelnivaló lesz könnyebb, másrészt a mosogatást is megússzuk. :)

Címkék: recept piknik túrókrém szendvicskrém

DIY1.jpgTejtermék fogyasztásunkkal naponta számtalan papír és műanyag dobozt termelünk a szemeteskuka számára. Pedig nem kellene mindet kidobni. DIY sorozatunkban szeretnénk megmutatni, hogy micsoda kreativitás rejlik a tejtermékek csomagolásainak újrahasznosításában. 

 

 

Palántázáshoz tejfölös/joghurtos/kefires pohár

DIY1_01.jpgHa tavasz, akkor beindulnak a kertészek. Ideje elvetni a növénymagokat. Nem mindegyiket lehet azonban rögtön a talajba vetni. Van, amit előbb palántázni kell. Ilyenek a fűszernövények, a paradicsom, a paprika, a karalábé, az eper, a virágok stb. De mibe szórjuk a magokat? Nem kell profi palántázóedényt vásárolni. Elég, ha meghagyunk néhány kiürült tejfölös, kefires vagy joghurtos műanyag poharat. Az alján néhány kisebb lyukat szúrunk, hogy ott távozzon a víz. Könnyű, tőzeges földet teszünk bele, és beleszórunk néhány magot. Tényleg csak egyet vagy kettőt. Napos helyre tesszük, és várjuk a csírázást. Mikor már kinőtt, és kissé megerősödött, a növénykét a tejfölös pohárnyi földdel együtt kiültetjük a szabadba vagy balkonládába.

 

DIY1_02.jpg

Tejes karton virágcserép

A tartós tejek dobozai műanyagot is tartalmaznak, így nem engedik ki a vizet, amit a bele ültetett növényekre öntözünk. Nincs ennél olcsóbb megoldás! Sőt, nagy teret ad a kreativitásnak is. A tejes kartonokat ugyanis könnyen dekorálhatjuk, köszönhetően négyzetes formájának és a papír felületnek, bármilyen díszpapír ragasztható az oldalára. Így a szoba dísze lehet nem csak a növény, de a papírcserép is.

 

 

DIY1_03.jpg

Madáretetéshez tejes doboz

Ha már tavasz, akkor madárcsicsergés. Szeretnéd becsalogatni a kis énekeseket a kertedbe vagy az udvarotokba? Építs nekik etetőt!  Valahogy úgy, ahogy ezen a képen látod.

 

 

 

 

 

 

A DIY sorozat következő cikkében a lakásban történő hasznosításra térünk rá. Játék, dekor… Meg fogsz lepődni, milyen lehetőségek rejlenek többek között a Mizo termékek csomagolásaiban is.

Képek forrása:

123

Címkék: újrahasznosítás palánta virágcserép kreatív hobby DIY

tejszinhab_01.jpgLehet, hogy csak a magam nevében beszélek, de én évek óta flakonos tejszínhabot teszek a sütemények tetejére. Közben pedig szép lassan elfelejtem, milyen is a valódi tejszínből készült, krémes, lágy, mesterséges hozzáadott összetevők nélküli hab a tortán.

Sőt, mióta a flakonos tejszínhabot használom, már nem is szeretem a tejszínhabot. Ez persze részben annak köszönhető, hogy idősebb fejjel már nem a habot tartom a leglényegesebbnek a sütiken. Másrészt viszont a kényelmem áldozata lettem. Sokkal egyszerűbb flakonból nyomni, mint akár habszifont használni vagy kézzel felverni a habtejszínt. Így maradtam a műízű, tejet nem sokat látott, nyomógázos „habfelfújtnál”.

Hozzászoktam. Közben pedig le is szoktam róla. Ugyanis ennek teljesen más íze van, mint az igazi tejszínhabnak, amit régen annyira szerettem. Erre pedig nemrégiben döbbentem csak rá, amikor is egy vendégeskedés alkalmával a tejszínhabra sokkal igényesebb barátaim, kézzel felvert tejszínhabot kínáltak a desszert mellé. Abba belekóstolva pedig nosztalgikus érzések fogtak el, mind az ízének, mind az állagának köszönhetően. Tényleg meglepődtem, amikor megtudtam, hogy nem egy általam eddig ismeretlen flakonos márkát kóstoltam meg. Sőt, azon is csodálkoztam, hogy a habtejszínt fel lehet verni kézzel is. Eddig azt hittem, csak a jó öreg habszifon képes erre.

tejszinhab_02.jpgAz élményt pedig csak fokozta a torta maga. Isteni Pavlova tortára kanalaztuk ugyanis a szuperkrémes tejszínhabot. Ropogott a sült tojásfehérje hab, amit lágyan oldott a „habkrém”, az egészet pedig a tavaszt idéző, friss eperrel bolondítottunk meg. Mennyei kombó. Számomra, aki nem vagyok oda sem az édes tojáshabért, sem a savanykás eperért, a köztes tejszínhab tette nemcsak ehetővé, de nagyon is azzá ezt a desszertet. (A receptet itt megtekintheted, ha érdekel.)

Te is flakonból etted eddig a tejszínhabot? Ne tedd soha, tényleg soha többé. Én biztos, hogy rászánom az időt. Vagyis az alapanyag, a kiváló Mizo habtejszín bevásárlására biztos. A felverést, lehet, hogy másra bízom. Az ugyanis elég melós. Én pedig nem lettem kevésbé kényelmes. Szerencsére a barátaimmal elég sűrűn találkozom. :-)

Címkék: nosztalgia tejszínhab eper desszert Pavlova torta

husvet_food_art_00.jpgKarácsony után a kreatív nők húsvétkor sem ismernek lehetetlent, ha az ünnepi asztal díszítéséről van szó. A dekorálás alatt viszont most nem is a mintás szalvétákra és a műfűvel kitömött nyúlfészkekre gondolunk, hanem az ételekkel való „képalkotásra” inkább.

Ilyenkor kerül elő a hűtőből a retteget Piros Arany, amely szemet rajzol és mosolyt varázsol bármely szelet sonkára. J Támadnak a katonás rendbe állított kalács karéjok. Felsorakoznak a tavaszi fészek formába rendezett főtt tojások. Szirmot bontanak a retekvirágok. Hihetetlen változatosságot mutatnak a sokszor nem túl ízléses asztali kompozíciók. Rendben, nem tud mindenki művészi módon ételt rendezgetni, de lehet tanulni a nagyoktól, vagy legalábbis ötleteket gyűjteni azoktól a food art alkotóktól, akiknek a vászna nem más, mint egy üres tányér, amit mesterien elrendeznek zöldségekkel, gyümölcsökkel, pékárukkal és tejtermékekkel, vagyis bármivel, ami ehető.

Az alábbiakban 3 alkotó (művésznek nem hívnánk őket, inkább bloggernek, akik a nép átlag gyermekeinek adnak inspirációt) tányérra varázsolt kompozícióiból szemezgetünk, szem előtt tartva a húsvét tematikát. Hong Yi, Ida Skivenes és Samantha Lee cukiságai szerintünk sokakat megihletnek majd.

Szerencsére a húsvét kevésbé igényel elegáns dekorációt, sőt, elfelejthetjük a gyerekkorunk sztenderd fegyelmezését, a „Ne játssz az étellel!” címűt is. Elkezdhetünk önfeledten alkotni a tányérunkon, elengedve fantáziánkat. Ez egyszer pedig a saját gyerekeinket is feloldhatjuk a tányéron való ételrendezgetés tilalma alól.

Csak kreatívan!

husvet_food_art_01A.jpg husvet_food_art_01b.jpg
Vajas felhők. Uborka szántó. Chili pipacsok (redhongyi)
husvet_food_art_02.jpg husvet_food_art_03.jpg
Almahéj és brokkoli recycling (redhongyi) Tavaszi tejfölös hózápor (idafrosk)
husvet_food_art_04.jpg husvet_food_art_05.jpg
Madárszerelem, amit kenyérre lehet kenni (idafrosk) Kivételesen a sajt adja a bocit… (idafrosk)
husvet_food_art_06.jpg husvet_food_art_07.jpg
Retekvirág ízléssel, vajkrémmel (idafrosk) Túróbárány (idafrosk)
husvet_food_art_08.jpg husvet_food_art_09.jpg
Vidámak, mint a Mizo bocik (leesamantha) Nincs húsvét nyúl nélkül (leesamantha)
husvet_food_art_10.jpg
Hajzuhatag haladóknak (leesamantha)

Címkék: húsvét ünnep food art ételdekoráció