jotekony_turo_.jpgA túró a magyar gasztronómia egyik elengedhetetlen alapanyaga. Rátesszük a tésztára, rétest töltünk vele, körözöttet készítünk belőle… Nagyon sokoldalúan felhasználható. A túró azonban nem csupán a hasukra, de az egészségükre sokat adók számára is kincset ér.

Ha a túrót szeretnénk valahogy definiálni, akkor azt mondhatjuk, hogy lágy aludttejrögökből álló tejkészítmény. Előállításakor a tejet először megalvasztják, amelyet utána felmelegítenek. Az ezután keletkezett túrós alvadékot lecsöpögtetik, eltávolítják a savót, és ami hátramarad, az a friss túró.

A világon mindenhol így készítik, azonban a magyar túrónak nincsen párja. Ugyanis miénk a „legrögösebb” fajta. A legtöbb országban az általunk megszokott állagú túrót nem is ismerik. Gondoljunk csak a sokkal krémesebb, olasz ricottára, amely annyiban különbözik a magyar túrótól, hogy kétszer főzik fel a tejalvadékot. Az angolszász területeken cottage cheese néven emlegetik, amely jelzi, hogy milyen közel áll a túró a friss sajtokhoz. Törökországban kes néven például friss sajtként eszik, hasonlóan Németországhoz, ahol viszont quark a neve.

Natessék, a túró nemzetközi sokoldalúságát nem is említettük a bevezetőben. Annál inkább az egészségünkre gyakorolt számos hatását. Folytassuk tehát ezzel.

  1. Tele van kalciummal. Mint minden tejtermék, ez nem is akkora újdonság. Viszont foszfor több van benne, mint a tejben. De mire jó a foszfor? Elsősorban a csontok és a fogak kifejlődésében és egészségében kap szerepet, de hat az idegrendszer működésére, a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserére, a fehérjeszintézis folyamatára és az enzimek működésére is. Szükséges a növekedéshez, a fogak és a fogíny egészségéhez. Sóval legalább annyira sokoldalú, mint a túró, amiben benne van.
  1. A sovány tehéntúró minimális energiatartalommal rendelkezik, könnyen emészthető, a szervezetnek nem okoz problémát a lebontása. Természetesen ez a fogyókúrázók számára a legjobb hír. De ennek a tulajdonságának köszönhető az is, hogy ideális összetevője a különböző betegségek során előírt diétáknak. A májbetegségből felépülők számára például különösen ajánlott, hiszen a máj regenerálódásához szükséges kéntartalmú aminosavakat megfelelő arányban tartalmazza.
  1. Kitűnő hidratáló hatása van, ezért gyakran alkalmazzák a szépségiparban azok, akik hisznek a természetes alapanyagokban. Lágyítja a bőrt és ha hagyjuk megszáradni, kitűnő radírként is funkcionál.
  1. Fájdalom, gyulladás, láz? Túróba velük! Hűsítő hatásának köszönhetően a túróval készült borogatás mindet képes enyhíteni. Sőt, terápiás kiegészítőként alkalmazható például köszvényre, reumás panaszokra, torok- és érgyulladásra, mozgásszervi panaszokra.

Egyetlen felhasználási módja létezik, amely nem tesz jót senkinek: ha hűtőn kívül tartjuk. Akkor ugyanis hamar megsavanyodik, és dobhatod a kukába. Ezt azonban ne várd meg! Használd fel minél előbb a legváltozatosabb formában!

Címkék: egészség fogyókúra diéta túró kalcium hidratálás foszfor zsírszegész

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr707001297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.