nyomelemek.jpgA tej kalciumtartalmáról már számos cikkben megemlékeztünk, felsorolva, hogy milyen élettani hatásai vannak. Ideje megemlékezni a tejben található egyéb nyomelemekről, a KÁLIUMRÓL, a MAGNÉZIUMRÓL és a SZELÉNRŐL, amelyek szintén elengedhetetlenül szükségesek a szervezet egészségének fenntartásához.

Kezdjük a káliummal…

A káliumnak fontos szerepe van a sejtek tápanyagfelvételében, izmaink működésében, a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában. Ugyanis míg a fokozott nátriumbevitel megemeli, addig a kálium csökkenti a vérnyomást, márpedig a tej bőséges káliumforrás, ráadásul, háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint nátriumot.

Jöjjön a magnézium…

A tejben lévő magnézium a káliumhoz hasonlóan testünk összes sejtjében megtalálható, szervezetünk anyagcseréjének minden folyamatában szerepet játszik. Hiánya a legkülönfélébb tüne­teket idézheti elő: visszavetheti a csontnövekedést, szívritmuszavarokat eredményezhet, növeli a trombózis és a szívizomelhalás kockázatát, okozhat depressziót, fejfájást, szédülést, koncentrációzavarokat, viselkedészavarokat, étvágytalanságot vagy éppen magas vérnyomást. Magnéziumot a szervezetünk nem tud előállítani, ezért fontos, hogy azt táplálkozásunkkal – tejbevitellel például – biztosítsunk számára.

Említést érdemel még a tej szeléntartalma is…

Szelénből ugyan kevesebb található a tejben, mint a káliumból vagy a magnéziumból, azonban felszívódása a tejből csaknem 100 %-os! A felszívódást a fehérjében gazdag táplálkozás elősegíti. A tejben pedig rengeteg a fehérje.

A szelén a szervezetünket támadó szabadgyökök elleni harc fontos résztvevője. Antioxidáns tulaj­donsága révén megvéd bennünket a szabadgyökök elszaporodásától, csökkenti az érelmeszesedés, egyes szívbetegségek, és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét, lassítja a szövetek öregedését. Nem lett volna elég meggyőző a szelén hatása? Íme, még néhány érv: kedvezően befolyásolja a termékenységet, kellő mennyiségű fogyasztása rendkívül fontos a pajzsmirigy helyes működéséhez, megakadályozza a fejbőr korpásodását, enyhíti a változókori hőhullámokat és a rossz közérzetet.

Szóval, ha a tejről eddig csak a kalcium jutott eszedbe, akkor gondold újra, és láss bele többet!

Forrás: paciens.praxis.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr526573049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.