BORRA VAGY SÖRRE SAJT?

 2014.01.29. 08:44 | Tej-blog

sor_bor_sajt_cikk_01.jpgA gourmand-ok tudják a módját, mit kell enni a bor mellé, hogy maradéktalanul kijöjjön az ital minden aromája. Diót, sajtot, szőlőt fogyasztanak ilyenkor. Azt azonban talán nem tudja az összes ínyenc, hogy nem minden bor mellé ajánlott sajtot majszolni.

Bernice Madrigal-Galan frissen végzett egyetemista és Hildegarde Heymann professzor a Kaliforniai Egyetemen tapasztalt borkóstoló szakemberek segítségével vizsgálta a sajt és a vörösbor egymásra kifejtett hatását. A kísérleti alanyok többféle bor olcsó majd drága változatának kortyolgatása után sajtot (nyolcfélét, erősebb és enyhébb ízűeket) ettek, majd megismételték a borkóstolást.

Kiderült, hogy a sajt íze a vörösbor aromájának gyakorlatilag minden összetevőjét elnyomja. Eltűnik a gyümölcsös íz, nem érződik, hogy tölgyfa hordóban tartották a bort, nem érzékelhető a savtartalom és az esetleges fanyarság sem.

Két magyarázat lehetséges:

1: a sajtok megkötik a bor ízét meghatározó molekulákat, vagy pedig
2: zsírtartalmuk miatt olyan réteggel vonják be a szájban található ízlelőbimbókat, ami lehetetlenné teszi az érzékelést.

Ínyenc borfogyasztók szerint ezek az eredmények nem vonatkoznak a fehér- és a likőrborokra; saját tapasztalataik alapján a sajtok mellé az édes, fehér likőrborokat ajánlják.


Ha már ideális párosításnál tartunk, akkor fontos megemlíteni a sokak számára ismeretlen tényt, hogy a sör és a sajt viszont nagyon is jó barátok. Csak tudni kell, kit kivel érdemes „összehozni”.

    • sor_bor_sajt_cikk_02.jpgA kesernyés pilzenit elsősorban a kecskesajttal és az érett gouda-val.
    • Az ementáli és krémsajtok mellé könnyebb, világos lagert igyunk.
    • A füstölt sajtokhoz a testes baksör dukál.
    • A brie-vel és a camambert-tel leginkább a szűretlen búzasört párosítsuk.
    • A rokforthoz pedig választhatunk barna búzasört vagy egy stout-ot.
    • A trappistához pedig mi is illene jobban, mint egy jóféle belga trappista sör.
    • A feta enyhén savanykás ízeit pedig szépen ellenpontozza egy kriek gyümölcsös aromája.

Forrás: deluxe.hu

Címkék: kutatás sör sajt vörösbor fehérbor ínyencség

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr285786425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.