allergia.jpgÉmelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés, haspuffadás, fokozott széltermelődés… Amennyiben ezek a tünetek tartósan jelentkeznek, manapság – internetes fórumokról és a Google-ről szedett információink alapján – hajlamosak vagyunk egyből a tejet kikiáltani bűnösnek, és azonnal kiiktatni étrendünkből. Holott a tej kiegyensúlyozott táplálkozásunk nélkülözhetetlen eleme.

Különösen a gyerekeknél és a serdülőknél, hiszen náluk nehéz az elegendő kalcium- és D-vitamin bevitel biztosítása tejtermékek nélkül. Azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztanak tejet és tejterméket, kalcium- és D-vitamin-hiány léphet fel. Ez pedig súlyos megvonást jelent a szervezet számára. „A két vegyület fontos szerepet játszik a csontok egészségében, továbbá egyes szív-, és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a vastagbélrák kialakulásában is.” – állítja Dr. Frederick J. Suchy, a Mount Sinai Orvosi Egyetem gyermekhepatológus professzora.

Gondoljuk meg tehát jól, hogy száműzzük-e a tejet az életünkből!

Tejallergia vagy tejcukor-intolerancia? Vagy egészen más?
Ha a tej a „bűnös”, akkor is meg kell különböztetni a tejallergiát és a tejcukor-/laktóz-intoleranciát, hiszen részben hasonló tüneteket okoznak, ezért gyakran összekeverik a kettőt. 

A tejben található laktózt egyedül a vékonybélben termelődő laktáz enzim képes feldolgozni. Köztudott, hogy a gyermekkor előrehaladtával nullára csökken a laktáz aktivitása – vagyis a szervezet alig vagy egyáltalán nem termeli többé –, de ez normális, magyarázta Suchy. Az emberek jó részénél azonban ennek ellenére nem áll fenn laktóz-intolerancia.

A tejallergiát nem a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza. Ha a fehérjék bontása nem megfelelő, a bél immunrendszere fokozott érzékenységet mutat. A tejfehérjék a bélrendszeren keresztül átjutva az egész szervezetre kiható immunválaszt, allergiás reakciót váltanak ki. A tejallergia azonban nagyon ritka betegség, így a tünetek jelentkezésekor emiatt kell aggódni a legkevésbé.Tudni kell, hogy ha „csupán” laktóz-intoleranciáról van szó, akkor a tejből kis mennyiséget probléma nélkül el lehet fogyasztani. A Mizo laktózmentes termékeit pedig szinte korlátlan mennyiségben. Így nem kell nélkülözni a tej pozitív hatásait – kalcium és D-vitamin – sem. A tejallergiásoknak viszont tényleg mellőzniük kell a tejfogyasztást, mert a fehérjementes tejet sajnos még nem találták fel.

Azonban nem mindig a tej a bűnös! A fenti tünetek hátterében más betegségek, így az irritábilis bél-szindróma és a lisztérzékenység is állhat, vagy azokat más ételek is okozhatják.Nem kell tehát egyből a tejre gyanakodni.

Forrás: betegszoba.hu, webbeteg.hu

Címkék: tejallergia tejfehérje tejcukor laktózérzékenység

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr496267644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.