fitt_idosek.jpgIdőben hatalmas a távolság a gyerek- és az időskor között, így nagyon nehéz elképzelni, hogy amit gyerekként elfogyasztunk, befolyásolja a nyugdíjas éveinket. Pedig így van! Egy angol táplálkozástudományi kutatás igazolta, hogy van összefüggés a korai tejfogyasztás és az aranykori egészség között.

Köztudott, hogy a tej és a tejtermékek a leggazdagabb kalciumforrások, ugyanis fél liter tej már fedezi napi kalciumszükségletünk 60-70 százalékát. A kalcium és a tejben szintén megjelenő D-vitamin pozitív hatással vannak a csontfejlődésre, ásványosodásra és szerepük van a csontritkulás (osteoporosis) megelőzésében is. Most azonban kiderült, hogy a tej az öregkori egyensúlyérzékünkre is hatással van.

Miért fontos ez? Mert háromból egy 65 évesnél idősebb ember évente legalább egyszer úgy esik el, hogy annak valamilyen súlyosabb következménye lesz, melyek közül leggyakoribbak a csípőtáji törések. Az adatok pedig azt mutatják, hogy a 65 év felett csípőtörést szenvedettek húsz százaléka egy éven belül meghal.

De mit tehetünk ennek megelőzése érdekében már gyerekkorban?

Fogyasszunk sok tejterméket természetesen!

A Bristoli Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói annak jártak utána, vajon a korai életkorban elfogyasztott tejtermékeknek életünk utolsó éveiben is jelentkeznek-e még a jótékony hatásai. Az Age and Ageing című lapban megjelent tanulmányból kiderült, hogy azok az idős emberek, akik gyerekkorukban sok tejet és tejterméket fogyasztottak, idősebb korukban fizikailag fittebbek lesznek.

A kutatásban négyszáz nőt és férfit figyeltek meg, akiknek életkora a hatvanas éveik közepétől a nyolcvanas éveik végéig terjedt. Valamennyien egy olyan tanulmány résztvevői voltak, amely még az 1930-as években indult annak elemzésére, hogy az étrend és az életmód milyen hatással van a hosszú távú egészségre. A résztvevőkről ennek alapján pontosan lehetett tudni, hogy gyerekkorukban mennyi tejet és tejterméket fogyasztottak, most pedig – idős korukban – azt vizsgálták meg a szakemberek, hogy milyen gyorsan képesek járni, illetve milyen az egyensúlyérzékük.

A megfigyelések azt mutatták, hogy akik gyerekkorukban rendszeresen fogyasztottak tejtermékeket, azok időskorukban átlagosan öt százalékkal gyorsabban jártak, mint azok, akik nem vagy csak nagyon kevés tejet ittak, emellett 25 százalékkal kisebb valószínűséggel küzdöttek komoly egyensúlygondokkal. Egyszóval biztosabban járnak, és kisebb eséllyel szédülnek el annyira, hogy annak csonttörés legyen a vége.

 

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

Címkék: kutatás egészség egyensúly gyerekkor csonttörés időskor

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr66169236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.