femtehenek_cikk_elejere.jpgMi imádjuk a teheneket, ami persze érthető, hiszen tőlük kapjuk az éltető, finom tejet. De nem csak ezért szeretjük őket, hanem mert aranyosak, jámborak, bociszemekkel néznek ránk. Azonban a mi rajongásunknak is megvannak a határai. Ezeket azonban Miina Äkkijyrkkä, finn képzőművész nem ismeri, és a bocik iránti megszállottságától hajtva olyat alkotott, amitől leesett az állunk.

Ha szeretnénk definiálni, milyen az, amikor egy művészt megihletnek kedvenc tejtermelő állatai, elég, ha megnézzük Miina Äkkijyrkkä portfólióját: csupa-csupa szarvasmarha. A művésznő fotózza őket, bronzba önti kedvenceit, és természetesen festményeihez is modellnek használja a jószágokat. Ha megnézzük az önéletrajzát, azért kapunk egy kis magyarázatot, hogy honnan ered ez a fanatizmus: Äkkijyrkkä ugyanis 50 éve él már kedvenc marhái között. Ennyi idő alatt pedig tökélyre fejlesztette állattenyésztési ismereteit, miközben megmaradt képzőművésznek is, akit féltve óvott tehenei nem csak tejjel jutalmazzák meg busásan, hanem temérdek inspirációval is művészi alkotómunkája során.

femtehenek_cikk_szovegebe01.jpgAzonban nem a szobrok és a festmények a legérdekesebb darabjai életművének. Az ugyanis könnyebben elképzelhető, ahogy egy művész él a farmján, és a karámban ejtőző haszonállatok csendéletek megalkotására ösztökélik. Azt viszont már nagyon is különlegesnek találjuk, amit ez a finn képzőművésznő megálmodott Helsinki közeli farmján.

A környék bontóiból összegyűjtött autóalkatrészekből ugyanis óriási, 4-6 méter magas teheneket épített!!! Mint a transformers robotok: csak az autók ezen a finn farmon most tehénné változtak át. Visszapillantó tükörből fület növesztettek, kisbusz kasztniból törzset, ajtóból combokat… A végeredmény zseniális. Kortárs művészet, ami tökéletesen befogadható. 

femtehenek_cikk_szovegebe02.jpg

femtehenek_cikk_szovegebe03.jpg

femtehenek_cikk_szovegebe04.jpg

Ha pedig valaki nem jártas a Transformers „mitológiában”, a szobrok mégis nagyon emlékeztetik valamire, annak eláruljuk, hogy egyes fémbocik leginkább a birodalmi lépegetőkre hasonlítanak a Birodalom visszavágból. :-)

femtehenek_cikk_szovegebe05.jpg

femtehenek_cikk_szovegebe06.jpgForrás: starwarsbloggers.wordpress.com

Persze ez nézőpont kérdése. Van, akinek nem egy sci-fi filmből vett robot jut eszébe a fémtehenek láttán, hanem békésen legelő színes óriások a szürkésfehér árnyalatokban tengődő finn nyírfaerdő közepén.

Egy azonban biztos: az ötlet mérhetetlenül egyedi, a kivitelezés pedig szuperlátványos lett. Nem is vártunk mást egy megszállott tehénrajongótól.

 

Forrás: akkijyrkka.com

Címkék: művészet Finnország farm art tehén szobor

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr406866287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.