MARHAMASSZÁZS

 2012.11.10. 09:52 | Tej-blog

marhamasszazs.pngValószínűleg sokunk retinájába beégett a látvány, amikor egy ismert csokimárka reklámjában azt láttuk, hogy jókedvű és odaadó hódok felpattannak egy mit sem sejtő nőstény tehén hátára, és pici kezeikkel elkezdik dögönyözni annak marha széles vállait. A masszázs a normál esetben a fákat nyüvő rágcsálók szerint azért fontos, mert a tehenek így lágyabb és krémesebb tejet adnak, ami a még lágyabb és még krémesebb csokoládé alapanyaga lesz. Ezeket a hihetetlennek tűnő képsorokat látva minden alkalommal egyöntetűen kiáltottunk fel: „Mit gondolnak, még mit fogunk elhinni?”

Pedig nem kellett volna elhamarkodottan ítélkeznünk. Hiszen a józan életű hódok furcsának tűnő tettének igenis van alapja – Nancy Vermeer, holland farmtulajdonos szerint legalább is mindenképpen. Ő ugyanis az elhíresült mezőgazdász, aki megkülönböztetett bánásmódban részesíti szarvasmarháit annak reményében, hogy boldoggá tett tehenei jobb ízű tejet adnak. Az elgondolás jegyében a hollandiai Wapse-farm nyolcvan tehene masszázsban részesül, és matracon hajtja álomra a fejét, míg néhány szerencsésebb egyed vízágyat kapott. "Korábban teheneink a csupasz betonon aludtak, ám most már fűrészporral borított puha gumimatracra fekhetnek. Vannak vízágyak is, ám ezek nagyon drágák. Személy szerint úgy vélem, hogy más, édesebb a tej íze, ha a tehén boldog" - magyarázta Nancy Vermeer. Ez a farm látja el tejjel, a Ben and Jerry’s jégkrémgyártót. A cég egyik társalapító tulajdonosa, Jerry Greenfield dolgozta ki a "boldog tehenészet" teóriát, amely szerint a kényelemben, kényeztetésben részesülő, azaz "komfortos tehenek" egyúttal boldog tehenek is.

A program része a nyitott, jól szellőző, ventillátorokkal és kényelmesebb álló- illetve fekvőhelyekkel ellátott istállók építése. Azt azonban már kissé túlzásnak érezzük, hogy az elmélet szerint ezeken a farmokon a tehenek maguk „döntik el”, mikor és milyen gyakran hagyják magukat megfejni. Természetesen a marháknak is vannak jogaik, de nem túlzott elvárás velük szemben, hogy a széna rágcsálása közben azon gondolkodjanak, mikor is induljanak el a fejőgépek felé?

Mindenesetre abban mindenképpen igazat adunk a fenti szereplőknek, hogy a teheneknek biztosítani kell a komfortos, de még inkább a stresszmentes kérődzés lehetőségét, amely valóban jó hatással van a tej minőségére. Ennek pedig a csípőteleki tehenészetben élő állatok a megmondhatói. Bár arra senkit nem bíztatunk, hogy őket is megkérdezzék erről.

Címkék: tej marha masszázs boldog tehenészet

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr834899991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.