tejjel_a_koszveny_ellen.jpgA köszvény – azaz a rohamokban jelentkező ízületi gyulladás – egyre többeket kínoz Magyarországon. 

Ha Titeket vagy szüleiteket sem kíméli a kór, akkor jó hírünk van Számotokra: egy kutatás szerint napi egy pohár dúsított sovány tej segíthet a tünetek visszaszorításában.

A köszvény kialakulását genetikai tényezők befolyásolják, de életmódunkkal is sokat tehetünk, hogy megkíméljük magunkat a köszvénytől. Hajlamossá tehet bennünket a hanyagul kezelt cukorbetegség, esetleg a magas vérnyomás, de korábbi kutatások tanúsága szerint az is, ha étrendünkből kimaradnak a tejtermékek.
Most viszont az is bebizonyosodott, hogy a tejfogyasztás nem csak a megelőzésben, de a tünetek kezelésében is hatékony lehet – az Annals of the Rheumatic Diseases című szakfolyóirat nemrég közölt tanulmánya szerint. Napi egy pohár különleges tejfehérjével és tejzsírkivonattal dúsított tej fogyasztása mellett ritkábban alakulnak ki köszvényes rohamok. A két hozzáadott alkotóelem csökkentheti az ízületi gyulladást is – ráadásul a tej természetes összetevői, nem mesterséges adalékanyagok.

A tanulmány alapját egy három hónapon át tartó vizsgálatsorozat adta. A szerzők 120 beteget három csoportba osztottak. Az első csoportnak laktózból, a másodiknak sovány tejporból, a harmadiknak pedig dúsított tejporból készült turmixot kellett fogyasztania nap mint nap. A harmadik hónap végére a dúsított tejporból készült ital minimalizálta a rohamok megjelenésének gyakoriságát a másik két csoportnál tapasztaltakkal szemben. Ráadásul a betegek által észlelt fájdalomérzet is csökkent.

A kutatók szerint a vizsgálat tanulsága, hogy a köszvény kezelésében az étrend megreformálása elengedhetetlen.

Címkék: egészség tej tanulmány étrend köszvény tejfehérje tejzsír arthritis

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr14316025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.