vizezett_tej_cikk_elejere.jpgA válasz egyértelmű: NEM! Bíró Andrást, a Bonafarm Csoport Tej Mesterét kértük fel, hogy oszlassa el a hazai tejgyártás körül keringő tévhiteket.

 

Az alacsonyabb zsírtartalmú tej nincs felvizezve.

„A "tej" néven forgalomba hozott élelmiszer kizárólag tejet tartalmazhat, anélkül, hogy bármit hozzáadnának." – válaszolta kérdésünkre Bíró András. A zsírosabb és a soványabb tej íze is más, talán ezért gondolják sokan tévesen azt, hogy víz hozzáadásával érik el a különbséget a tejfeldolgozó üzemek. Ez azonban teljes mértékben hibás elképzelés, mivel a tejet nem vizezik fel annak érdekében, hogy alacsonyabb legyen a zsírtartalma. "A zsírtartalom a fölözés során befolyásolható, amikor a tejet és a tejszínt elválasztják egymástól.”

 

Az alacsonyabb zsírtartalmú tej nem azért olcsóbb, mert fel van hígítva.

Az alacsony zsírtartalmú tej (1,5%) azért olcsóbb, mert több értékes zsírt vonnak ki belőle, amelyet később tejszín, vaj, tejföl, vaj- és sajtkrémek előállításához használnak. Ez a többletérték még fedezi azt a költséget is, amennyivel több munkába kerül a zsír kivonása a tejből.  A zsírosabb tejből (2,8%) kevesebb zsírt vonnak ki, így kevesebbet tudnak felhasználni abból további tejtermékek gyártására. Ezt kompenzálják annak magasabb árában.

 

A hazai tejgyártók képesek a fogyasztók hatalmas igényeit fedezni anélkül, hogy hígítanák a tejet.

2010-es adatok szerint átlagosan 67,5 liter tejet iszik meg egy magyar ember egy év alatt, vagyis az országos tejigény évente durván számolva 675 millió litert tesz ki!!! Sokan kételkednek benne, hogy ekkora mennyiséget az előállított tej hígítása nélkül képesek fedezni a magyar gyártók. Pedig így van. Magyarországon összesen körülbelül 250.000 tejelő szarvasmarhát tartanak. Egy tehén naponta átlagosan 22 liter tejet ad. Ez országosan napi 5,5 millió liter tejet, egy évre felszorozva pedig mintegy 2 milliárd litert jelent!!! A hazai szarvasmarha állomány tehát bőven fedezi a magyar tejfogyasztók igényeit. A tej vizezése nélkül!

 

A tej íze feldolgozó üzemenként más és más. Azonban ennek sincs köze a hígításhoz.

vizezett_tej_cikk_szovegebe.jpgMitől lesz finom a tej, mitől más az íze? Ez attól függ, hogy milyen fajtájú tehéntől származik, és az mit eszik. A tehén a takarmányból és vízből "állítja elő" a tejet, tehát meghatározó, hogy milyen összetételű és minőségű a takarmány. Ha például nyári időszakban több répát, füvet adunk a teheneknek az a tej ízén is erősen érezhető lesz. „A tehén fajtája is meghatározza a tej ízét. Így például a Bonafarm telepein élő holstein-frízek vékonyabb, de több, míg pl. a jersey fajtájú tehenek inkább kevesebb, de teltebb, zsírosabb tejet adnak” – árulta el a Bíró András, Tej Mester.

Címkék: statisztika tévhitek zsírtartalom Magyarország tejfeldolgozás hígítás

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr845832461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.