JOGHURT? JÉGRE VELE!

 2013.08.21. 09:00 | Tej-blog

jegjoghurt_cikk-elejere.jpgKánikulában két dolgot érdemes csinálni. Jégkrémet enni, ha elmész valahova, és jégkrémet enni, ha otthon vagy. Tudják ezt a kisebb-nagyobb bolthálózatok is, akik alacsony árú saját márkás jégrémmel csábítják el a hőségben felfrissülni vágyókat. De ki hiszi el, hogy természetes alapanyagok vannak ezekben a lehetetlenül olcsó jégkrémekben?

Senkit nem szeretnénk lebeszélni a jégkrém-fogyasztásról, nem az a célunk a bevezetőben leírtakkal. Inkább arra szeretnénk rábeszélni mindenkit, hogyha jégkrémre vágyik, akkor készítse el maga, otthon, és higgye el, hogy nem kell hozzá fagyigép, nem kell hozzá sok összetevő és sok idő sem az elkészítéséhez. Nem kell hozzá más csak joghurt, tejszín és az ízesítő alapanyagok, na meg persze egy mélyhűtő, és egy kis türelem, amely segít kivárni a fagyási időt.

A fagyasztott joghurt a fagylalt diétásabb változata, amely a 80-as években lett világszerte népszerű. A joghurt zsírtartalma kevesebb, mint a tejé és a tejszíné, de ugyanakkor csakis egy krémesebb joghurttal érhetünk el lágy, fagyiszerű állagot. Én lusta és kevéssé házias lévén először csak pálcikát szúrtam egy gyümölcsjoghurtba, lefagyasztottam, így „készítettem” jeges joghurtot. Az eredménnyel azonban nem voltam teljesen elégedett.

Néhány fontos dolgot ugyanis nem vettem figyelembe:

  1. tipp: Fontos, hogy magas legyen a joghurt zsírtartalma, különben nagyon sok jégkristály keletkezik majd a fagyiban.
  2. tipp: A joghurt önmagában szálkás-darabosra fagy és nem lesz tökéletes jégkrém állaga. A hozzáadott tejszíntől lesz selymesen krémes. 
  3. jegjoghurt_cikkbe.jpgtipp: A házilag készített fagyasztott joghurt másik általános hibája lehet az, hogy túl kemény. Mivel a cukor nem fagy meg, így ennek a hozzáadásával érhetünk el lágyabb állagot. Cukor helyett viszont egészségesebb, ha mézet használunk.
  4. tipp: A fagyasztott joghurtot pálcás formákba is tölthetjük, így nem kell majd kanalazni, rögtön nyalhatjuk. Praktikus formákat az IKEA-ban lehet vásárolni.
 A kép forrása: ikea.hu

A hasznos tanácsok után pedig jöjjenek az egyszerűbbnél egyszerűbb receptek a legolcsóbbtól a legkülönlegesebbekig.

 

FAGYASZTOTT GYÜMÖLCSBŐL KÉSZÜLT VÁLTOZAT 

Talán a legegyszerűbb és leggyorsabb Jamie Olvier receptje, ami azért praktikus, mert nemcsak szezongyümölcsökkel készíthető el. Sőt!

 FRISS GYÜMÖLCSBŐL KÉSZÜLT VÁLTOZATOK

Ha friss gyümölccsel szeretnéd összekeverni és lefagyasztani a joghurtot, akkor bátran kísérletezz, Itt most egy-egy alapreceptet írunk le sárgabarackkal és kékáfonyával, de természetesen a gyümölcs szabadon cserélhető.

Sárgabarackos

Hozzávalók (6 főre): 30 dkg sárgabarack, méz, 1 nagy doboz magas zsírtartalmú (krémes) Mizo joghurt, 2 db lime

A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, és apró darabokra vágjuk. Az összevágott barackot egy edényben odatesszük főni. Amikor a gyümölcs már levet eresztett, ízlés szerint mézzel ízesítjük, és puhára főzzük. Ha a sárgabarack már kezd sűrűsödni, elzárjuk alatta a lángot, és félretesszük hűlni.

A krémes joghurtot két lime reszelt héjával és levével, ízlés szerinti mézzel ízesítjük. Ha a sárgabarack már kihűlt, akkor a fagylaltformákban elkezdjük rétegezni a hozzávalókat. Először egy kis barackot öntünk bele, majd joghurtot, és így tovább, amíg az összes formát meg nem töltjük.

Legalább két órára mélyhűtőbe tesszük.

Kékáfonyás

Hozzávalók: 3 csésze kékáfonya, 3 ek citromlé, 1 csésze cukor vagy méz ízlés szerint, 2-3 csipet fahéj, 1 csipet só, 2 csésze krémes joghurt

Az áfonyát, cukrot, citromlevet, fahéjt, sót felfőzzük, addig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvadt. Krumplitörővel eldolgozzuk, 10 percig hűlni hagyjuk. Belekeverjük a joghurtot, elkeverjük, lefagyasztjuk.

FŰSZERES KÜLÖNLEGESSÉGEK

Bazsalikomos

Hozzávalók: 5 dkg bazsalikom levél, 20 dkg cukor (vagy méz ízlés szerint), 12.5 dkg Mizo Mascarpone (fél doboz), 0.5 L Krémes, magas zsírtartalmú Mizo joghurt

A cukrot a bazsalikom levelekkel összeturmixoljuk. Egy nagy tálban elektromos habverővel eldolgozzuk a mascarponet, amikor krémes, hozzáadjuk a joghurtot és a bazsalikomos cukrot. Eldolgozzuk a habverővel. Áttöltjük egy 1.5 literes műanyag dobozba. 2 órán át a fagyasztóban hagyjuk, majd habverővel eldolgozzuk. Ezt megismételjük óránként, addig, amíg egy lágy, krémes állagot nem kapunk (kb 3-4-szer). Ha visszatesszük a fagyasztóba, tálalás előtt 20 perccel tegyük át a hűtőszekrénybe. Nagyon finom friss gyümölcsökkel vagy gyümölcsös desszertekkel tálalva.

Epres levendulás

Hozzávalók: 2 dl tejszín, 6 dl joghurt, 5 ek cukor, 2 ek. friss vagy 1 ek. szárított levendula, 1 dl víz, 1 vaníliás cukor, 500 gr. eper

A hozzávalókat a víz és a levendula kivételével összeturmixoljuk. A levendulát a vízzel felforraljuk, és pár perc állás után a levendulás vizet szűrön keresztül a turmixba öntjük. Jól ki kell nyomkodni a levendulát a szűrőn át, hogy minden íz jól átmenjen a fagyiba. A turmixot a formákba öntjük. A fagyikat 2-3 órára mélyhűtőbe rakjuk.

Címkék: fagylalt gyümölcs nyár joghurt jégkrém fagyasztott

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr585463389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.