Hőstressz. Első hallásra valamiféle menedzserbetegségnek tűnik, de eláruljuk, hogy legkevésbé sem egy vezető réteget, sokkal inkább a tenyészállatokat érintő problémával állunk szemben. Általánosságban véve akkor beszélhetünk hőstresszről, ha a környezeti hőmérséklet meghaladja azt az értéket, amelyet az istállókban élő állatok szervezete még kompenzálni képes.

A tartós kánikulát a tenyészállatok közül a legkevésbé a tehenek tolerálják, számukra ugyanis az ideális környezeti hőmérséklet a -5ºC és +10ºC közötti tartományban mozog. Abban az esetben, ha a hőmérsékletemelkedést a tehén nem tudja már tovább kompenzálni, akkor már hőstresszes állapotról beszélünk. Ez az állapot általában 25ºC felett következik be.

A meleg nem tesz jót szegény teheneknek:

  • hostressz.jpgCsökken az étvágyuk. A szarvasmarháknak ugyanis sajátságos a hőszabályozási mechanizmusuk: a bendőjükbe juttatott takarmány emésztése során keletkező hőt használják fel a testük fűtésére. Így érthető, hogy ha már nem akarják tovább fűteni magukat a kánikulában, akkor kevesebbet esznek.
  • A testhőmérsékletük akár 39 fokra is emelkedhet.
  • Napi ivóvízszükségletük a kétszeresére növekedhet.
  • Gyakoribbá válhat a tőgygyulladás.

A kánikulában a hőleadás fokozódása miatt fokozódik a légzés és a pulzusszám. Mindkét élettani folyamat energiaigényes, így az itt felhasznált energiamennyiség a tejtermelésre fordítható energiamennyiséget csökkenti. A napi tejmennyiség-csökkenés így elérheti a 15-20%-ot is.

A hőstressz elkerülése érdekében az istállókban olyan körülményeket kell teremteni, amely biztosítja a tehenek számára az ideális hőmérsékletet.

hostressz_csipotelek.jpgA Bonafarm Csoport 2012-ben korszerűsített csípőtelki tehenészete élen jár a tehenek kényelmi állapotának maximális fokozásában, és ezáltal a hőstressz, és annak negatív hatásainak elkerülésében. Közép-Kelet-Európa legnagyobb tehenészetében 3 db 2x2 soros, pihenőboxos, magas légterű, hűtőegységgel ellátott (istállónként 140 ventillátor és vízbefújó rendszer), vízöblítéses istállóban kérődzhet a 2500 elégedett, hőstresszmentes marha. Így pedig biztosan nem csökken az általuk megtermelt tej mennyisége és minősége sem, és a nagy kánikulában sem kell aggódnunk, hogy hiányozni fognak a boltok polcairól a csípőtelki tehenek tejéből készült Mizo termékek.

Címkék: istálló kánikula hőstressz Csípőtelek Bonafarm Csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr595435295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.