Tejjel készítünk habarást, gyümölcslevesekbe is láttam már tejet önteni, személy szerint azonban soha nem tudtam volna elképzelni, hogy a tej nem csak kiegészítő alapanyaga, de fő összetevője legyen a levesnek.
Bevallom, soha nem hallottam a tejlevesről, és csak múlt héten kóstoltam először. Egy kollégám hozta ebédre, és csodálkozott, hogy én nem ismerem. „Hiszen ez egy régi klasszikus.” Neki mindig ezt csinálta az anyukája gyerekkorában, és most is ő készítette el neki. Nem gondoltam, hogy bárkit ennyire lázba hozhat a tejleves. Egészen addig, míg egy másik, idősebb kollégám is belépett a konyhába, és máris közösen kezdtek nosztalgiázni a tejlevesről. Rögtön össze is vetették az általuk ismert alaprecepteket, amelyek teljesen eltértek egymástól: az egyikük édesen, a másik sósan ette világ életében a tejlevest.
Imádom az ételeken való nosztalgiázást, amikor előtörnek gyerekkorunk emlékei, amikor teljesen véletlenül derül ki, hogy a régi ízekhez másnak ugyanolyan vagy éppen ellenkező előjelű érzelmek kapcsolódnak. Mindegy is, a lényeg, hogy mindkettőnk életében meghatározó szerepűek voltak, így vagy úgy.
Ugyanez az érzés fogott el, amikor a tejlevesről hallottam, és kicsit csalódott voltam, hogy kívül rekedtem ezen a közös tradíción. Ez tett kíváncsivá. Vajon tényleg generációról generációra öröklődő recept a tejlevesé?
Természetesen a Google „kutatás” nem tekinthető reprezentatívnak, az viszont megállapítható, hogy a tejlevest nagyon sokan ismerik. A legtöbb receptleírás nosztalgiázással kezdődik. Van, akinek a vidéki nagymamája (főleg alföldi), van, akinek az anyukája készített tejlevest. Van, akinek édesség gyanánt, van, akinek „gyógyírként” (nálunk ez a madártej volt J). Az édes receptekben a vanília íz volt a közös pont. A tejlevesek betétje is a legkülönbözőbb formákat mutatott: finommetélt, rizs, kukoricagaluska, sőt olyan nagymama is akadt, aki túrós rétest!!! tett a levesbe „tészta” gyanánt.
Hihetetlen változatosság! Csak ennyit mondhatok. Éppen ezért nem is posztolok recepteket. Aki szeretne nosztalgiázni, vagy szeretné megérteni, mit ettek régen és ma a tejlevesen, nézzen utána, és teszteljen bátran. A receptekben csak egy a közös: mindegyikhez sok jó minőségű tej kell. Úgyhogy mielőtt nekikezd valaki, menjen biztosra, és finom tejet – mondjuk Mizo-t – válasszon.
A kép forrása: hankka.blogspot.hu