Újabb bizonyíték a tejtermékek hihetetlen népszerűségére. 2011-ben Norvégiában hiánycikk lett a vaj a tömeges fogyókúraláz miatt. A skandináv országban nem akárhogy, hanem zsírral igyekeztek megszabadulni a felesleges kilóktól. A vajat, mint az egyik legnagyobb zsírtartamú tejterméket előszeretettel fogyasztották. De kifogytak a készletek…

norveg_vajvalsag.jpgUgyanis 2011 nyarán rengeteget esett az eső, ami nem kedvezett a szarvasmarhatartásnak. A szokásosnál rosszabb lett a takarmány – főként a széna –, így annak minősége miatt kevesebb tejet adtak a tehenek (napi 25 millió literrel). Ennek következtében a fogyókúrázók hirtelen megnövekedett vaj iránti igényét a tejipar már nem volt képes fedezni.

A vaj ára nagyon megemelkedett. A norvégok képesek voltak netes vajárveréseket tartani, amelyeken már az indulási ár is a megszokott négyszerese volt: negyed kiló vajat közel 3 ezer forintnyi norvég koronáért kínáltak!!!

A helyzetet csak tetézte, hogy közeledett a karácsony, amikor a norvégok hagyományosan sok vajas süteményt készítenek - és nem csak a zsírral fogyókúrázók.

A vajimport megoldotta volna „szegény” norvégok vajéhségét, viszont akadt még egy probléma. A norvég állam a helyi termelők védelmében az import tejtermékekre nagyon magas vámot vet ki. A tejhiány okozta vajválság idején azonban a tejtermékgyártók nyomására a norvég kormány kénytelen volt csökkenteni az országba szállított tejtermékek vámját. A helyzet a civilek szintjén is tarthatatlanná vált, ugyanis nem egy magánszemélyt tartóztattak le a határon VAJCSEMPÉSZET miatt!

Az élelmesebbek nem voltak restek kihasználni a vajválságot. Egy norvég lap előfizetésért cserébe fél kiló vajat ajánlott fel. Norvég diákok aukciókat tartottak, hogy abból fedezzék diplomaosztó partijuk költségeit. A határközeli svéd szupermarketek ingyen vajat ajánlottak fel az odautazó és náluk vásárló norvégoknak (abban az időszakban 10 vásárlóból 9 norvég volt).  Egy dán TV-show jótékonysági akciója keretében 4000 csomag vajat gyűjtött össze a „rászoruló”, vaj után sóvárgó norvégok számára.

Az egész történet mai szemmel nézve nevetségesnek tűnik. Ki hitte volna, hogy a jómódú norvég fogyókúrázók egyszer ilyen kínokat élnek át. J Egy dolog viszont biztos. A vaj még sosem befolyásolta úgy a történelmet, mint 2011 telén. J

Forrás: Wikipedia

Címkék: fogyókúra Norvégia vajválság

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr195809209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.