cukorbetegseg_01.jpgA tej glikémiás indexe alacsony, vagyis nem emeli magasra a vércukorszintet. Ez nemcsak a cukorbetegek számára jó hír, hanem mindenkinek, aki szeretné megelőzni a bajt.

Mit jelent a glikémiás index (GI)?

Az élelmiszerek vércukortermelő képességét mutatja a szőlőcukorhoz képest.

Mi történik, ha magas GI-indexű ételeket fogyasztunk?

A vérben megjelenő szőlőcukor hatására a szervezet inzulint termel, hogy a sejtek képesek legyenek a szőlőcukor felvételére. Így kerül egyensúlyba a cukorbevitel és annak feldolgozása a szervezetben. Ha viszont nagy GI-indexű élelmiszereket fogyasztunk, akkor a szervezetben hirtelen vércukor-emelkedés jelentkezik. Ez átmeneti inzulin-túltermelést okoz, aminek következtében az étkezés után 1-2 órával átmenetileg leesik a vércukorszint, vagyis az inzulin túl jól dolgozott, a sejtek túl gyorsan vették fel a cukrot a vérből. Ez éhségérzetet (és kísértést) okoz. Magas glikémiás indexű élelmiszerek (pl. cukros üdítők, pékáruk, tészták) fogyasztása után tehát nagyon hamar újra megéhezünk, és újra eszünk, és hízunk.

A jó hír viszont az, hogy az alacsony GI-indexű élelmiszerek (tej, joghurt, kefir, zöldségek, narancs, grapefruit, olajos magvak, durum lisztből készült termékek), lassan szívódnak fel, így hagynak időt a szervezet számára a bennük található cukor feldolgozására. Így nem emelik a vércukorszintet.

cukorbetegseg_02.jpgA joghurt és a kefir pedig még ennél is többet tudnak

Egy 2009-ben, az Olasz Diabetológiai Szövetség konferenciáján ismertetett kutatás eredményei szerint a gyermekek rostokban és joghurtban gazdag étrendje segít a cukorbetegség és az elhízás kivédésében.

Az olasz Táplálkozástudományi Intézet munkatársa, Rosalba Giacco, által vezetett kutatás során ötven gyermeket vizsgáltak születésüktől hétéves korukig. A tapasztalatok azt bizonyították, hogy az erjesztett tejtermékekben található baktériumok segítenek a tápanyagok felszívódásának szabályozásában. Az erjesztett tejtermékek emésztésekor ecet-, propion- és vajsav keletkezik. A két előbbi a véráramba jutva csökkenti a máj glükózelőállítását (vércukor) és a vérzsírok - mint a koleszterin és a trigliceridek - termelődését, a vajsav pedig a bélfal sejtjeit táplálja és védi. Így akár két százalékkal is mérséklik a szénhidrátok szervezetbe épülését. Ez csak első hallásra kevés: az orvosok szerint ez a két százalék évtizedek alatt jó pár testsúlykilogrammot jelenthet.

Címkék: kutatás cukorbetegség elhízás tej glikémiás index

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr1005801235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.