kohogesre_tej_01.jpgHa már tél van, akkor legyen hideg! A téli enyheségben ugyanis mindennél jobban támadnak a kórokozók. A vírusos és bakteriális megbetegedések gyakori előjele a száraz köhögés, amely általában a fertőzés első három napjában léphet fel. A tej és a túró a betegséget ugyan nem gyógyítják, a szűnni nem akaró, rohamszerű köhögést azonban képesek enyhíteni.

Rekedtség, torokfájás, nyelési nehézségek, erős köhögési inger. Ismerős panaszok? A köhögés különböző betegségek tünete, gyógyszerek mellékhatása vagy védőreflex lehet a légutak megtisztítására a portól, idegentestektől, váladéktól és vírusoktól. A köhögés rendszerint rohamszerűen lép fel, és főleg az éjszakai vagy a kora reggeli órákban jelentkezik.  A kellemetlen krákogás enyhítésére torokfertőtlenítő tablettákat, köptetőket alkalmazunk leggyakrabban. Vannak azonban természetes módjai is a köhögés és egyéb torokproblémák csillapításának. Ha „csodatévő” házi szerekről van szó, akkor biztosak lehetünk benne, hogy van olyan recept, amelyben egy-egy tejtermék a fő összetevő.

kohogesre_tej_02.jpg1. A legegyszerűbb keverék a mézes tej, amely melegen fogyasztva a leghatékonyabb. Egy forró ital nyugtató hatású, a méz pedig a mikróbák ellen lép fel hatékonyan: összetevői, például az alacsony pH–tartalma, valamint a szerves savai ellenséges közeget teremtenek a szervezetben a vírusok és baktériumok számára.

2. A fűszeres hagymás tej nem hangzik jól, azonban jól bevált házi receptnek számít torokfájás és köhögés ellen. A tej nyugtató hatású, a hagyma antibakteriális hatóanyagot tartalmaz, és C-vitamin forrás is.

Hozzávalók: 3 nagy fej hagyma, 1 db szegfűszeg, 1 teáskanál barnacukor, 1 db kakukkfűág, víz, ½ csésze tej

Elkészítése: A hagymát héjastól apróra vágjuk, majd szegfűszeggel, cukorral, kakukkfűvel, kevés vízzel egy fazékban alaposan elkeverjük. Az egészet kb. 2 órán keresztül lassú tűzön főzzük, közben kis vizet öntünk hozzá. A masszát egy szűrőn át átnyomjuk, a tejet pedig átforrósítjuk. A hagymalevet a tejjel azonos arányban összekeverjük, és napi 3 adagra osztva fogyasztjuk el.

1. Az édesköményes tej a torokgyulladás következtében kialakult rekedtségre van jó hatással.

Hozzávalók: 1 csésze tej, 5 g édesköménymag, méz az édesítéshez

Elkészítése: A tejet felforraljuk. A köményt összezúzzuk, majd a tejbe szórjuk, és 10 percig állni hagyjuk. Az italt ízlés szerint édesítjük, és lehetőleg forrón, napi 3 adagra osztva fogyasztjuk.

2. Túrós borogatás torokfájásra. Ezt a borogatást célzottan a torokra kell helyezni, ott fejti ki igazán jótékony hatását: enyhíti a megduzzadt torok fájdalmát.

Egy vékony szövetanyagra helyezzünk 20-30 dkg túrót, oszlasssuk el a közepén, és tekerjük fel. Az így kapott „túrós batyut” melegítsük fel hajszárítóval vagy a fűtőtesten, és helyezzük a nyakunkra úgy, hogy csak elől legyen a túró. Kössünk rá egy sálat, hagyjuk fenn 3-4 órán át, amíg a túró ki nem szárad. Azután is tartsuk melegen a nyakunkat, miután levettük a borogatást. Ha használ, többször is megismételhetjük.

Sokan nem hisznek a házi praktikákban, de egyszer legalább érdemes őket kipróbálni. Olcsóbbak is, kíméletesebbek is, mint a gyógyszertári termékek, csak jól járunk vele, ha kiderül, hogy még hatékonyak is. Sokat spórolhatunk velük a téli szezon alatt.

Címkék: egészség tél tej túró köhögés torokfájás házi praktika

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr255774617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.