aludttej_fesztival_cikk elejere.jpgAz Aludttej Fesztivál egy hagyományteremtő rendezvény, melynek alapja a Boldva település egykori gazdagságának jelképe, az aludttej. A legenda szerint a Bódva-völgyi vasútépítés idején, a XIX. században, a község olyan gazdag volt, hogy az itteni gazdák cserépszámra hordták, és ingyen adták a rekkenő hőségben dolgozó munkásoknak a fölözetlen aludttejet. Innen a mondás: „Tetejével mérik, mint Boldván az aludttejet.”, vagyis bőven adják, nem sajnálják.

aludttej_fesztival_cikkbe1.jpgA környéken éppen ezért hívják a boldvaiakat „aludttejeseknek”, mely címet a helyiek büszkén viselnek, és a két napos fesztivál keretében igyekeznek bizonyítani, hogy senki nem ért náluk jobban az aludttejhez. A fesztivál gasztronómiai programjának gerincét is az a főzőverseny adja, amelyben a jelentkezők szabadtéren, bográcsban, tárcsán, roston vagy bármilyen más eszközön készített, régies, jóízű ételt készíthetnek. Egy feltétel van, mégpedig az, hogy az aludttejnek valamilyen formában szerepelnie kell: akár az ételbe belefőzve, akár külön öntetként, habarásként vagy bárhogy, csak tálaláskor bizonyítható legyen az aludttej jelenléte.

Az aludttej természetesen nemcsak a főzésben játszott főszerepet a fesztiválon, hanem a játékos vetélkedők során is megjelent, mint eszköz. A lelkes résztvevők ugyanis olyan versenyszámokban mérhették össze erejüket, mint az aludttej ivó verseny vagy a köcsögfutás.

aludttej_fesztival_cikkbe2.jpgA Boldvai Aludttej Fesztiválon azonban nemcsak a gasztronómiáé volt a főszerep, hanem a helytörténeti nevezetességeké is. Boldván található ugyanis a négy legrégebbi Árpád-kori templom egyike: a bencés apátsági templom, mely ma Magyarország egyik legjelentősebb, a XII. század végéről származó román stílusú műemléke. Történelmi források szerint az itt működött monostor falai között íródott 1192 és 1195 között az első magyar írásos nyelvemlékünk: a Halotti Beszéd és Könyörgés. Az erre méltán büszke boldvaiak minden évben régészeti és nyelvtörténészeti szakértők előadásaival emlékeznek meg a jeles eseményről.

A Boldvai Aludttej Fesztivál nem egy országos érdeklődésre számot tartó esemény. Az ilyen rendezvényeknek a hagyományőrzésben van jelentős szerepe, és leginkább a helyiek szórakoztatására és identitásuk megőrzésére szolgál. Aki mégis úgy döntene, hogy ellátogat a kétnapos fesztiválra, az szánjon rá legalább még egy napot, hogy megtekintse a környék, a História-völgy festői szépségű tájait és emlékeit őrző kiállításokat faluról falura.

Képek forrása: www.boldva.hu

Címkék: aludttej História-völgy Halotti beszéd gasztrofesztivál Árpád-kori templom

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr765449207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.