LEÉGÉSRE TEJFÖL?

 2013.07.23. 09:48 | Tej-blog

leegesre_tejfol.jpgEzerrel süt a nap, tombolnak az UV sugarak, így senkinek nem ajánljuk, hogy hosszú távon süttesse magát, főleg a déli órákban. Ezt már mindenki tudja, a csokoládé barna bőr vonzereje azonban sokszor erősebb, mint a veszélyérzet, így gyakran megtörténik a baj, és észrevétlenül is paprikavörösre égünk. Ilyenkor jön a tűzoltás!

Vagyis a gyorsan ható, hűsítő kezelések. A természetes módszerekben hívők nem rohannak egyből a gyógyszertárba, hiszen elég kinyitni a hűtőnket, hogy enyhülésre leljünk. Nem, nem arra gondolunk, hogy üljünk be a hűtőbe, hanem inkább keressünk ott valamit, ami enyhítheti az égett bőrfelület fájdalmát, viszketését.

Tejföl helyett inkább zsírszegény joghurtot vagy kefirt használjunk!

A szelíd gyógymódokban jártasak egyből a tejfölt ajánlanák nekünk, amit már régóta használnak a népi gyógyászatban a leégés enyhítésére. A tejfölt azonban nem ajánlott sokáig fent hagyni a bőrön, ugyanis  zsíros réteget képezve (ami ugyan segít, hogy ne száradjon ki a leégett felület) lassíthatja a gyógyulást. Arról nem is beszélve, hogy a tejföl a bőrön megszáradva hihetetlen büdös tud lenni.

A tejföl tehát leginkább csak a hidegsége miatt hatékony. Ezt a hatást azonban zsírszegény joghurttal vagy kefirrel is elérhetjük, amelyek hagyják a bőrt lélegezni, viszont alacsonyabb zsírtartalmuk is elegendő ahhoz, hogy a szárazzá, feszessé vált lepirult bőrnek enyhülést nyújtsanak.

A leégett bőrfelületet folyamatosan hűteni kell. Ezért javasolt a hideg vizes borogatás vagy gyakori hűsítő zuhanyozás, minél hidegebb vízzel. Arra azonban vigyázni kell, hogy a víz tovább szárítja az amúgy is érzékeny égett részt, így a már fent említett joghurtos, kefires pakolást érdemes alkalmazni a fürdések után.

Mézes-tejes fürdő

Van egy másik tejes módszer is a bőr regenerálására. Egy liter tejet felmelegítve keverjünk össze néhány kanál mézzel, és öntsük bele a fürdővizünkbe. Így két legyet ütünk egy csapásra: hűsítjük és nyugtatjuk is bőrünket egyszerre.

Mindenképpen szeretnénk azonban leszögezni, hogy ezek a módszerek nem a leégést gyógyítják, hanem csupán a sérült bőrfelület regenerálódásához járulnak hozzá. Így súlyosabb leégés esetén csak akut módon alkalmazzuk, vagy akkor, amikor már enyhült valamelyest a komolyabb leégés okozta fájdalom és viszketés.

Címkék: nyár patika házi leégés napsugárzás bőrregenerálás szelíd gyógymód

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr345419838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.