tejvodkas.jpgNem tisztünk ezen a blogon alkoholokat reklámozni, a tej sokoldalúságának bemutatása viszont kiemelt célunk, így nem mehettünk el szó nélkül a hír mellett, hogy a tejből immár vodkát is lehet gyártani!

Az egyedi találmány egy brit feltaláló nevéhez fűződik, aki valójában farmer, és 250 tehenet tart West Dorset-beli gazdaságán. Jason Barber saját bevallása szerint két-, háromévi kísérletezgetés után fejlesztette ki a különleges, vodkához nemigen hasonlítható italt. Nem is teljesen világos, hogy miért a vodkák közé sorolja a Black Cow névre keresztelt nedüt, hiszen míg a vodka gabonából vagy burgonyából készül, addig a "Fekete Tehén"-nek a túró- és sajtkészítés után visszamaradt savó az alapanyaga. A savót egy speciális élesztőgomba bevetésével megerjesztik, és az így kapott sörszerű anyagot többször desztillálják, majd leszűrik.

Az eredmény egy sima, krémes karakterű "vodka", amely semmilyen más italhoz sem hasonlítható.

Hogy mi a titka? A kiváló minőségű tehéntej és néhány olyan elkészítési eljárás, amelyről Jason Barber természetesen nem nyilatkozott. Ez tehát valóban az ő titka marad. Egy dolgot azonban elárult. A tejvodka ötletét egy dokumentumfilmből vette, amelyben egy dél-szibériai tartományban, Tuvában élő emberek jaktejből készítettek alkoholos italt, amit az orosz fogyasztási szokásoknak  megfelelően vodkaként ittak. Valószínűleg tehát innen ered a vodka kategóriába való besorolás.

Az orosz jaktejvodkával ellentétben azonban a tehéntejes változat elindult világhódító útjára. Ugyanis olyan brit hírességek, mint a legutóbbi James Bond filmek sztárja, Daniel Craig vagy a színésznő, Liz Hurley megkóstolták, és elismerő szavakkal illették a Black Cow-t. Még az ismert TV-szakács, Heston Blumenthal is rákapott az ízére. Nem is csoda, hiszen fúziós konyhájában ő a legkülönlegesebb alapanyagokkal dolgozik.

A tejvodkát egyelőre csak a helyi kocsmák és éttermek itallapjára vették fel. Ha azonban bárki szeretné itthon is megkóstolni, megrendelheti online. Csin-csin!

forrás: thedrinksreport.com

Címkék: alkohol tehéntej savó Fekete tejvodka Tehén

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr645355283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.