ANYATEJ vs. TEHÉNTEJ

 2013.01.30. 08:30 | Tej-blog

anyatej_med.jpgA tehéntej elsősorban kalcium- és B-vitamin-tartalmának köszönhetően elengedhetetlen összetevője mindennapi étrendünknek. Tejet azonban nem fogyaszthatunk születésünktől fogva, hiszen magas fehérje-és ásványianyag-tartalma megterhelheti a gyermek veséjét és az emésztőrendszerét, továbbá az allergia kockázata is igen magas. Felmerül tehát a kérdés, hogy mikortól adhatunk gyermekünknek tehéntejet.

A szakértők egyöntetűen azt mondják, hogy egy éves korig szigorúan tilos! De három éves korig is inkább junior bébiital vagy tápszer javasolt a reggeli, illetve vacsora kiegészítéseként.

Ahol a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés, ott másfél éves kortól forralva, fokozatosan szoktatva be lehet vezetni a tehéntejet a kisgyerek étrendjébe. Ha a gyermeknél nem tapasztalunk allergiás reakciókat, folyamatosan emelhetjük a tejadagot.

Egy másfél év alatti gyermek számára viszont csakis az anyatej (vagy annak hiányában a tápszer) tartalmazza optimális mennyiségben és minőségben azokat a tápanyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek az ideg- és bélrendszer optimális működéséhez, valamint a fertőzésekkel szembeni védelemhez.

Az anyatej jótékony élettani hatása

Az anyatejjel a csecsemő fajazonos fehérjét kap. Idegen fehérjék (pl. a tehéntejben lévők) bevitele csecsemőkorban fokozza az allergiás megbetegedések arányát. Az anyatej fehérjéinek nagy része savófehérje, mégpedig alfa-laktalbumin, mely sokkal nagyobb tápértékű fehérje, mint az állati tej kevés savófehérjéje, a béta-laktalbumin.

Az anyatej a csecsemő számára elengedhetetlenül fontos tápanyagokat tartalmaz:

  • Jelentős oligoszacharid- (egyszerű cukormolekula) és laktóztartalma fontos az agy fejlődése számára.
  • Nagy koncentrációban tartalmazza a taurin nevű esszenciális aminosavat, amit a szervezet nem tud magától előállítani. A taurin ugyancsak döntő fontosságú az idegrendszer fejlődése szempontjából.

Az anyatej nagy mennyiségű immunglobulint (a szervezet által termelt ellenanyagokat) tartalmaz, amelyek kivédik a szervezetet fenyegető fertőzéseket. Az anyatej emellett számtalan antibakteriális hatású anyagot tartalmaz (komplement fehérje, lizozim, fehérvérsejtek). Ezek miatt lesznek a szoptatott csecsemők ritkábban betegek, illetve rövidebb idő alatt meggyógyulnak, tüneteik enyhébbek.

Az anyatej lebontása gyorsabb, sokkal könnyebben emészthető. Emiatt nem terheli meg a baba éretlen gyomor- és bélrendszerét, és így egészségesebb a csecsemő számára.

Az anyatejes táplálás csökkenti a következő betegségek kialakulását: hasmenéses betegségek, középfülgyulladás, alsó légúti fertőzések, vérmérgezés, húgyúti fertőzések, bakteriális agyhártyagyulladás, allergiás megbetegedések, asztma.

Nem kérdés tehát, hogy az első években az anyatej elsőbbséget élvez a tehéntejjel szemben, amely legkésőbb 3 éves kor után végképp átveszi az őt megillető helyet a gyermekek egészséges fejlődésében.

Címkék: szoptatás csecsemő allergia fehérje kalcium anyatej tápszer tehéntej

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr1005049427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.