testepito.jpgA tej olyan minőségi fehérjéket tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az izmosodáshoz. Ezt már a body builderek is felfedezték, akik előszeretettel fogyasztják a tejben található kazein nevezetű fehérjét bicepszük karbantartására. Persze egyetlen anyukának sem kell megijednie, ez nem azt jelenti, hogy a napi tejfogyasztással kockahasat növeszt a gyerek. A tejben található kazein ugyanis a szervezet természetes erőforrását jelenti csupán. Ahhoz, hogy valaki izomkolosszussá duzzassza magát, a tejből kivont kazeint por formában kell fogyasztania.

A kazein az emlősállatok tejében előforduló tiszta és magas minőségű fehérjeféleség. Legtöbb a tehéntejben van: 2-5%. Természetes formában leginkább a túróban található meg, annak kiszárítása és porrá őrlése után főleg a testépítők által használt táplálékkiegészítők értékes alapanyaga lesz. Előbb azonban vegyük sorra miért nemcsak a testépítők számára értékes fehérje a kazein.

Mindenkinek ajánlott a tejfogyasztás közben bevitt kazein, mert:

  • nagy mennyiségű glutamin aminosavat tartalmaz, amely segíti az immunrendszer hatékonyabb működését,
  • az éjszaka királyának is nevezik, azon tulajdonságánál fogva, hogy lassan felszívódó fehérje, így hosszú távon nyújt stabil aminosav-ellátást,
  • tartalmaz egy ún. kazokinin nevű peptidet, amely vérnyomáscsökkentő hatású,
  • a kazein rendelkezik a legmagasabb tirozin-triptofán aminosav aránnyal, amely általános elégedettség- és teltségérzést okoz. Csökkenti az éhségérzetet, így diétázóknak ideális.

De ami a legfontosabb hatása, hogy nagy mennyiségben biztosítja azon aminosavakat, amelyek hozzájárulnak az izomtömeg megőrzéséhez, illetve elősegítik az izomzat építését és a sportolás utáni regenerációt.

Elmondható tehát, hogy ha rendszeresen fogyasztunk tejet (és vele a kazeint), akkor az erő velünk lesz.

Testépítőknek azonban nem ajánljuk, hogy izomzatuk növelése érdekében emeljék meg a napi tejadagot, mert a benne található kazein egy épületes tricepsz számára még kevés, nekik továbbra is a kazein poralapú táplálékkiegészítő fogyasztását ajánljuk. Nekünk, átlagos izomzattal megáldott földi halandóknak meg bőven elég a napi tej-, illetve kazeinbevitel.

Címkék: egészség tej izom vérnyomás fehérje immunrendszer aminosav kazein

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr74953973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.