laktozmentes_kakao_1.jpgVannak egyértelmű jelek, amelyek tejtermékek fogyasztása utáni feltűnése egyértelműen arra utal, hogy valami nincs rendben, aminek az oka nagy valószínűséggel a tejben keresendő. Mi ezek a tünetek? Hasmenés, hasgörcs, hányinger vagy hányás, felfúvódás, puffadás, gázképződés. Ha ezt tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz!

Az orvos már egy alaposabb kikérdezés után laktózérzékenységre fog gyanakodni. Valószínűleg gyakran találkozott hasonló panaszokkal, hiszen egyes felmérések szerint a laktóz-intolerancia a magyar lakosság 40%-át érinti.

De mire is vagyunk érzékenyek a tejtermékekben? A laktózra, amely nem más, mint a tejcukor. Normálisan a tejcukor bontása az ún. laktáz enzim segítségével történik, a vékonybél nyálkahártyájában a bélbolyhok felületén. Ha az enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés, bontás gázképződéshez vezet, amely haspuffadást és hasi görcsöket okoz. A bélben maradó bontatlan cukormolekulák vizet kötnek meg. Ezáltal a széklet állaga hígabbá válik, mennyisége jelentősen megemelkedik, ami hasmenést eredményez. 

Miután az orvos felállította a diagnózist, sajnos rossz hírekkel fog szolgálni: a laktózérzékenységre ugyanis nincs gyógyszer, azt csak diétával lehet kordában tartani.

Ha a tejcukor kikerül az étrendből, a betegséggel járó tünetek azonnal mérséklődnek. A betegeknek lehetőség szerint kerülniük kell a tejtermékek fogyasztását, javasolt ezeket a ma már forgalomban kapható laktózmentes tejtermékekkel helyettesíteni, amelyek gyártása során a tejcukor glükózra és galaktózra bomlik, így a laktózérzékeny fogyasztók számára is emészthetővé válik a termék.

Nem kell tehát végleg lemondani a tejről!

Főleg azért sem érdemes, mert a tejtermékek teljes elhagyása, azok értékes ásványi anyag és vitamintartalma miatt hiánybetegségeket eredményezhet.

Főképp gyermekkorban nagyon fontos a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele, amely elengedhetetlen a csontok és fogak fejlődéséhez. A kalcium legfontosabb forrása a tej, illetve a tejtermékek.

A Mizo azonban a magyar piacon elsőként gondoskodott arról, hogy a gyerekek, és persze a felnőttek kedvenc kakaója is elérhető legyen laktózmentes változatban. Így nem kell kivonni a tejet az étrendből, amely továbbra is az első számú kalciumforrása maradhat a szervezetnek.

Fogyasszátok egészséggel a Mizo laktózmentes UHT kakaót 200 ml-es változatban, kellemetlen tünetek nélkül, fittyet hányva a laktózérzékenységre!

Címkék: tej kakaó laktózmentes tejcukor laktáz

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr504889918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.