Szinte mindent tudunk már a tejről, a sajtokról és egyéb tejtermékekről. De maga a tehén tartogat még – kis képzavarral élve – fehér foltokat. Például nem tudjuk, miért mondják a tehenet ínyencnek, vagy miért nem alszik szinte soha. De nem tudjuk azt sem, mennyi az átlagéletkora, vagy mennyi tehenet lehet megfejni kézzel egy óra alatt. Ha érdekelnek a válaszok, olvass tovább!

tehen.jpgAz ínyenc

A pásztorok beszámolói szerint a tehenek nagyon körültekintően válogatják ki a legfinomabb füveket, gyógynövényeket, és ezekért a különböző kisebb-nagyobb akadályokra fittyet hányva járják be a legelőket hajnalonta.

Az éber
Négylábú barátunk jóformán egész nap a kérődzik, illetve emészt, így szinte elvesztette alvási ösztönét. Megfigyelték, hogy a nap 24 órájából csak néhány percet bóbiskol, de ilyenkor is rendkívül éber.

A széllel bélelt
Egy tehén naponta 400 liter(!) metángázt termel: a táplálék lebontása során ugyanis jelentős mennyiségű gáz szabadul fel, aminek egy részét kiböfögi.

A nagy túlélő
1870-ben több mint 13 millió magyar szürke élt hazánkban, de egy-két évtizede mégis majdnem teljesen kipusztult. A fajta megmentésével a magyar szakemberek az egész világ elismerését kivívták.

Még több érdekesség

  • Egy tehén élete során kb. 40 ezer liter tejet ad.
  • A tehén átlagosan 7 évig él. De a világ legidősebb tehene 48 évig élt, és 23 borjat hozott világra.
  • A világon kb. 1 milliárd tehén él (szerencsére), ennek ötöde Indiában, ahol szent állatként tisztelik.
  • A fejőgép 1894-es feltalálása előtt a gazdák óránként mindössze 6 tehenet tudtak megfejni. Gépi fejéssel akár óránként százat is.

Egy tehén elérheti a 700 kg tömeget, és napi 28 kg táplálékot is fogyaszthat.

Címkék: tej fejés tehén tejtermék

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr824832520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.