„Hol a kulcsom? Otthon felejtettem a mobilom. Miért is jöttem be a kamrába? Mit is mondtál tegnap? Mennyit is adtál kölcsön?” Csak néhány példamondat, amit az élet ír. Persze csak azoknak, akik nem isznak elég tejet.

pohartej.jpgÚjabb meglepő eredmények a tejről: „minél gyakrabban fogyasztunk tejet és tejterméket, annál jobban működik az agyunk”, állítják az egyik neves amerikai egyetem kutatói. Ez az állítás azonban csak azokra igaz, akik naponta legalább egyszer felhörpintenek egy bögre tejet vagy elmajszolnak valamilyen tejterméket.  Az ő vizuális-térbeli és szóbeli memóriájuk fejlettebb, mint azoké, akik hanyagolják ezt az élvezetet.

A napi tejfogyasztók átlagosan 4-szer jobban teljesítettek a memóriateszteken, pontosabban emlékeztek képi és térbeli elemekre, és 5-ször jobb eredményt értek el a gondolkodás, illetve memória vizsgálata során, mint azok, akik ritkábban vagy egyáltalán nem isznak tejet. 

Összegezve a tudományt: akik hetente 5-6-szor vagy naponta isznak tejet, fogyasztanak tejterméket, minden szellemi területen jobban muzsikálnak, mint azok, akik egyáltalán nem isznak tejet.

De nézzünk tovább a bögre aljánál! Az úgynevezett időskori elbutulást is megelőzhetjük a szorgalmas tejfogyasztással. Ahogy a már említett kutatás kitér rá, a tejtermékek fogyasztása különösen jó hatással van az észlelésre, figyelemre, emlékezésre és gondolkodásra.

Na, de elég a tudományból, kapjuk elő a bögrét, míg el nem felejtjük, töltsük meg kedvencünkkel, és szép lassan, komótosan igyuk meg!

Címkék: memória tej tejtermék

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr284812813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.