Edami, leerdammer, leyden, limburgi, maasdam, vlaskaas… Hollandiában a sajtválaszték – a tulipánokhoz hasonlóan – mesésen színes, a legnépszerűbbet viszont nem említettük az előbbi felsorolásban... A gouda sajt nem véletlenül érdemelte ki a sajtkészítés egyik őshazájának szeretetét: nézzük, mit is kell tudni róla!
Hollandiában a különböző sajtok készítésének hagyománya általában városokhoz kötődik. Így született például az edamihoz hasonlóan a gouda sajt is. Gouda ugyanis egy hetvenezres dél-hollandiai város: lakói büszkék (egészen a középkorig visszanyúló) hagyományaikra, ódon belvárosukra, de leginkább a sajtjukra. A főtéren a mai napig megrendezik a világhírű heti sajtpiacot, ahol a turisták kedvükre válogathatnak a holland különlegességek között.
A goudai sajtpiacot június közepétől augusztusig rendezik meg, minden héten csütörtökön, délelőtt. A környék sajtkészítő mesterei egyedi lovaskocsikon hozzák a hatalmas, legalább 15 kilós korongokat a piacra, ahol egymás között, de a turistákkal is kereskednek. Az alkudozás itt kifejezett szokás: a kereskedők elvárják, hogy egymás markába csapva állapodjanak meg a vevővel az árról. Ha a pacsi kézfogássá válik, megkötik az üzletet.
A gouda sajt annyira értékes, hogy a 16. században még sajtháborút is folytattak érte a közeli Schoonvonen városával a kizárólagos kereskedelmi jogokért. Azóta viszont a gouda már nem élvez márkavédelmet, így Európa-szerte elterjedhetett ez a holland sajtkülönlegesség. Pasztőrözött tehéntejből készül, körülbelül 50%-os zsírtartalommal. Természetes kéreggel bír, ezt pedig paraffinnal vonják be, és sárgára színezik. A hagyományos 15 kg-os korongok mellett kapható „bébi” méretű, 4 kg-os kiszerelésben is.
Érlelési idő szerint megkülönböztetünk „jonge” (fiatal, 3-6 hetes), „belegen” (érett, 2-4 hónapos), és „oude” (5 hónapnál öregebb) goudát. A fiatalabb sajtok puhábbak, az idősebbek pedig szárazabbak, pikánsabbak, erősebb ízűek. Kedvetek támadt kipróbálni ezt a remek sajtot? Mi a Mizo goudát ajánljuk! Egészségetekre! :)