Sokan a rendszeres mozgásba, még többen az egészséges táplálkozásba vagy a stresszmentes életbe vetik a hitüket, ha a hosszú élet titkáról esik szó. Egy több évtizeden át tartó utánkövetéses kutatás eredményeit elnézve azonban úgy tűnik, most valóban előkerült a bölcsek köve, ami értékes pluszéveket ajándékozhat nekünk idős korunkra. Az alkimisták svájci bicskája fehér, folyékony – és tejnek hívják.  
TEJ – A BÖLCSEK KÖVETELIK!

 A 30-as években indították azt a skót-walesi vizsgálatot, amelyet 65 éves utómegfigyelés követett, és az emberek tej-, vaj- és sajtfogyasztási szokásait térképezte föl. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy vajon a rendszeres tejtermékfogyasztás hatással van-e az emberek egészségi állapotára és várható élettartamukra. 

Erre azért is volt szükség, mert régebben úgy gondolták, hogy a koleszterindús táplálkozás megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A hipotézist szerencsére sikerült megcáfolni a kutatás során a tejtermékek tekintetében, sőt: kiderült, hogy azok jártak a legjobban, akik már gyerekkorukban rájártak a tejescsuporra. A kalciumban dús élelmiszerek fogyasztása ugyanis, mint fény derült rá, csökkentette az agyvérzés kockázatát.

A kutatásról írt tanulmány szerint a szív- és érrendszeri betegségek pár kockázati tényezőjét már gyermekkorban követni tudják a kutatók. Arra sajnos nem kaptak egyértelmű választ, hogy a tej segíthet-e visszaszorítani ezeket a hatásokat. Megbízható eredmények híján ezt a kérdést további kutatásokkal szeretnék tisztázni.

A 30-as években indított kutatásba 1300 családot vontak be, most pedig újra megvizsgáltak több mint 4000 olyan személyt, aki annak idején – még gyerekként – részt vett a vizsgálatokon. 2005-re a megfigyeltek 34 %-a már nem élt, közülük körülbelül 400-an hunytak el agyvérzésben vagy valamilyen érrendszeri betegségben. 

A kutatók, hogy pontosabb eredményeket kapjanak, szeretnék további vizsgálatokkal kiküszöbölni az olyan zavaró különbségeket, mint a foglalkozás vagy a jövedelem. A British Medical Journalben megjelent tanulmány szerzői, a Queenslandi Orvostudományi kutatóintézet professzorai talán már el is kezdték tervezni a következő kutatásukat.

Addig is, igyunk egy pohár tejet az egészségünkre, hiszen ha hosszú távon nincs is időnk kivárni a hatását, rövid távon mindig jól esik! :)

 

Címkék: kutatás életkor betegségek egészség tej agyvérzés érrendszer idősödés

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr984050236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.