Akármennyire szeretnénk, sajnos nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy a tejet a maga  finomságában és összes jóságával együtt élvezze. A tejcukor- avagy laktózérzékenység ugyanis egyre többeket érint, ezért sokan kénytelenek lemondani arról az önfeledt boldogságról, amit egy bögre meleg kakaó vagy egy tál gőzölgő tejbegríz nyújthat. Szerencsére a kép ennél jóval árnyaltabb, és a Mizo-nál is törekszünk arra, hogy olyan termékekkel álljunk elő, amit tejcukorérzékeny emberek is fogyaszthatnak.  ÉRZÉKENYEN ÉRINT A LAKTÓZ

 

A tejcukor-allergiát – mint ahogy a neve is mutatja – a tejben megtalálható cukorfajta, a laktóz okozza. Ezt szervezetünk normális esetben a vékonybelünkben dolgozza fel, viszont a felszívódásában már gyermekkorban is zavarok állhatnak be. A betegséget hasi fájdalom, krónikus emésztési zavarok kísérhetik, ennek következtében fogyás vagy akár kóros alultápláltság is kialakulhat. 

A laktózérzékenységet tulajdonképpen egy enzim hiánya okozza, de előfordulhat, hogy csak a működésében állnak be zavarok. A betegség részben örökölt – különböző felmérések népcsoportoktól függően 20-65%-ra teszik a tejcukor-érzékenységben szenvedők arányát – részben pedig másodlagosan alakulhat ki, egyéb rendellenességek miatt.  

Sajnos a laktózérzékenység a gyerekeket-felnőtteket egyaránt nem kíméli, kortól függetlenül rendkívül hasonló tüneteket produkálnak az emberek. Érdekes, hogy a fiatal felnőttkorban járó betegek szinte ösztönösen, de sokszor tudatosan kerülik is a tejtermékeket. Szerencsére a diagnózist könnyen fel lehet állítani, egy alaposabb orvosi kikérdezés után pedig már gyanakodni lehet, hogy laktózallergiával állunk-e szemben.

A betegség könnyen karbantartható, a tejcukormentes étrenddel a tünetek azonnal enyhülnek. Laktózmentes termékekkel bármikor helyettesíthető a kieső tejfogyasztás, illetve már kapható tabletta formájában laktáz is, ami előre lebontja a tejcukrot, mielőtt az a bélrendszerbe érne. A más betegségből származó laktózintolerancia szerencsére a kiváltó kór megszűnésével rövid idő alatt szintén elmúlik. Fontos, hogy a tejcukor-érzékenységben szenvedők figyeljenek a más forrásból származó kalcium bevitelére is, ezzel megelőzhetik például a csontritkulás kialakulását.

Mi a Mizo-nál rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a laktózallergiások életét is megkönnyítsük és kiteljesítsük, ezért termékvonalunkban már laktózmentes tej is szerepel. A különbség pedig szinte észre sem vehető, így akár kávéba, vagy bármilyen más tejjel készülő finomságba is bátran belekerülhet – az íze magáért beszél! :)

Címkék: tej laktózmentes érzékenység laktóz tejcukor laktózérzékenység tejcukorallergia

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr613740032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.