A tej annyi kedvező hatásáról írtunk már, hogy kezdtünk kételkedni benne, hogy akár egyetlen újabb is felbukkanhat. Persze, hogy tévedtünk, hiszen kimeríthetetlen a jóság, amivel a tej megajándékoz bennünket. Legutóbb a Harvard Medical School tudósai nyűgözték le a világot tanulmányukkal: rájöttek, hogy a tej jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a tejnek magas a vitamin- és kalciumtartalma. De ami még fontosabb: ideális arányban tartalmaz fehérjét, D-vitamint, foszfort, tejzsírt és tejcukrot. Ez a remek összetétel biztosítja a kalcium megfelelő felszívódását a szervezetben, így őrizve meg például a csontok és a fogak egészségét. Mivel az amerikai kutatók is tisztában voltak ezekkel a tényekkel, a tej más lényeges alkotóelemeire koncentráltak több évtizedes vizsgálataik során. Nem volt alaptalan a kíváncsiságuk: 4 000 ember étkezési szokásait és vérképét követve felkeltette figyelmüket a transz-palmitolajsav (TPO) hatása.

A transz-palmitolajsav egy olyan esszenciális zsírsav, amelyet az emberi szervezet nem képes előállítani, kizárólag a táplálékkal juthat szervezetünkbe. Még szerencse, hogy a tej magas koncentrációban tartalmazza ezt a zsírsavat, így a rendszeres tejfogyasztással magas TPO-szintet tarthatunk fenn szervezetünkben. A harvardi tudósok pedig rájöttek, hogy ez segíthet a koleszterinszint szabályozásában, és legalább 60%-kal csökkenti a (2-es típusú) cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ez a védelmi hatás pedig az eddigi legerősebb, amit a tudomány ismer a diabétesz elleni küzdelemben. A kutatók még ennél is továbbmennek, most azon kísérleteznek, hogy a megelőzésen túl a terápiás kezelésben is hasznát vegyék a TPO-nak – elsősorban a cukorbetegségben szenvedők tüneteinek enyhítésére.

Tejet tehát nem csak azért érdemes inni, mert finom, de most már egyre több bizonyítékunk van arra is, hogy aki mindennap tölt egy pohárral, egészségesebb maradhat! Töltsetek ti is! :)

Címkék: kutatás cukorbetegség egészség tej hatás harvard tudósok zsírsav diabétesz transz palmitolajsav

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr413356225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.