husvet_turosajt01.jpgMinden családban vannak olyan ételek, amelyek valamelyik ünnephez kötődnek. Akkor, és csak akkor eszik őket. Van, akinek évről évre valami speciális ételt készítenek a születésnapjára „meglepetésként”. Van, akinek a karácsonyi gesztenyés pulyka ilyen. Húsvétkor is vannak ilyen fogások. De ha úgy imádjuk, vajon miért csak ekkor esszük őket?

Számomra a húsvéti sonka például ilyen étel. Alig várom, hogy megszeljük, és szinte az első evésnél felmerül a téma: „Miért vártunk erre egy évet?”. Való igaz, így, kiéhezve a sonkára, sokkal, de sokkal jobban esik. Ha havonta főznénk magunknak, valószínűleg elvesztené a varázsát.

Persze nem csak ezért készítünk sonkát ilyenkor, és nem is ez az egyetlen étel, amely elmaradhatatlanul ott kell, hogy legyen a húsvéti asztalon. Ilyen a főtt tojás, a kalács és a torma is. Mindenhol vannak azonban speciális fogások, amelyek csak adott családra, településre vagy tájegységre jellemzőek.

A mi családunkban például ilyen a gyönyörűséges orosz hússaláta és a túros-barackos alagút.

Szabolcsban pedig ilyen a sárga túró, amely nem hiányozhat sohasem a húsvéti asztalról. A nevével ellentétben semmi köze a túróhoz, valószínűleg az állaga miatt nevezik annak. Íze édeskés, nagyon jól kiegészíti a füstölt sonka erőteljes aromáját, és kitűnően illik a fonott kalácshoz is. Elkészítése pedig pofonegyszerű.


Sárga túró

Hozzávalók: 1 l Mizo friss tej, 10 dkg cukor, 10 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só

husvet_turosajt_02.jpgA tojásokat törd fel egy tálba! Tedd hozzájuk a kristály- és a vaníliás cukrot, majd keverd az egészet habosra. A tejbe tedd bele a csipetnyi sót, forrald fel nagyon lassú tűzön, majd lassanként, óvatosan kevergetve adagold hozzá a tojásos masszát. Addig kell főzni, amíg a tejsavó kicsapódik a tetején, és túrószerűen összeáll. Ezután vedd le a tűzről. Egy vászonkendőt a négy sarkánál fogva emelj meg, és töltsd bele az édességet. Kösd meg jól és lógasd fel, de tegyél alá egy fazekat, ahová a savó kifolyhat. Néhány órán át hagyd ott állni - legjobb, ha a sárga túrót este készíted el, és reggelig lóghat -, majd tálalásig tedd hűtőbe.

Ki tudja, ha kipróbálod, lehet, hogy nálad is húsvéti hagyománnyá válik.

Fotó: femina.hu

Címkék: húsvét hagyomány sárga túró

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr225985608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.