fokhagyma_01.jpgFokhagymás lángos, mátrai borzaska, cigánypecsenye… néhány étel a sok közül, amely bizonyítja, hogy a magyar konyha előszeretettel – gyakran nem kis mennyiségben – használja a fokhagymát. De ugyanez igaz az olaszokra is. Nincs pizza vagy pasta fokhagyma nélkül. Mi magyarok, pedig szeretjük mindkét nemzet konyháját, vállalva annak pozitív és negatív következményeit egyaránt. A rossz lehelet például nem tartozik a jók közé.

De mitől „büdös”? Amikor a fokhagymát felvágjuk, vagy egy nagyobb mozdulattal átnyomjuk a présen, akkor egy allinasie nevű enzim szabadul fel. Az enzimben lévő, kéntartalmú allicin okozza a jellegzetes illatot, amely felszívódva a véráramban, egy idő után a kilélegzett levegőben és a bőrön keresztül is távozik.

Persze ilyenkor csak be kell dobni egy rágót. Az segít. Mi azonban hiszünk a természetes módszerekben. Annak pedig még jobban, ha valamely tejtermék segít a problémamegoldásban.

Minden kívánságunk így teljesüljön: ugyanis egy, a Journal of Food Science című szakfolyóiratban megjelent, az Ohiói Állami Egyetem munkatársai által készített tanulmány szerint a tej semlegesíti a fokhagyma szánkban felszabaduló kellemetlen illóanyagait.

A kutatók nyers és főtt gerezdekkel is kísérleteztek, és arra jutottak, hogy a tej víz-, illetve zsírtartalma veszi el a fokhagyma aromáját. A tej reakcióba lép a fokhagyma ízét és illatát adó kéntartalmú összetevőjével, amely nem bomlik le az emésztés során, ezért a leheletbe és a verejtékbe választódik ki.

fokhagyma_02.jpgA víz és zsiradék együttesen jobban működik - állítja az Ohio Állami Egyetem csapata. "Az eredmények szerint a magasabb víz- és/vagy zsírtartalmú ételek és italok segíthetnek csökkenteni az átható szagot, amit a fokhagyma okoz" - mondták. Azt is állítják, hogy a magasabb zsírtartalmú tej jobb eredményt ad, mint a zsírszegény változat.

Egyetlen hátránya van a szagtalanító tejfogyasztásnak: az optimális hatás érdekében a fokhagyma fogyasztásával egy időben érdemes kortyolgatni azt. Ha ugyanis a szájban keveredik össze a tej és a fokhagyma, úgy jobban semlegesíti a nem kívánt illatanyagokat, mintha az étkezést követően kerül sor a tejfogyasztásra.

Ez persze csak annak lesz hátrány, aki nehezen tudja elképzelni a kikészített tejes bögrét a cigánypecsenye mellett. :-)

Címkék: tej fokhagyma lehelet szagtalanítás

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr855867305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.