VAJKRÉMVIRÁGOK

 2013.10.30. 08:54 | Tej-blog

vajkremvirag.jpgMinden szezonnak megvannak a maga édességei. Tavasszal és nyáron a friss, gyümölcsös desszerteket kedveljük. Ősszel és télen, amikor már egyetlen gyümölcsnek sincs szezonja, előtérbe kerülnek a krémes, töményebb sütemények, amelyek felturbóznak energiával egy-egy szomorkás, esős hétköznapon. Főleg akkor, ha ezek az ellenállhatatlan szénhidrát bombák visszahozzák a tavasz és nyár színeit is.

A furcsa színű vajkrémekről az esküvők gejl süteményei juthatnak eszünkbe. Valóban nagymamáink korában a vajkrém leginkább csak vaj és porcukor elegyítésével készült, és tényleg eléggé vajízű volt. A torták töltésére, kenésére és díszítésére szolgáló vajkrém receptje azonban sokat finomodott mára. Víz (vagy tejszín) és tojásfehérje hozzáadásával könnyebb, jobban emészthető krémet készíthetünk, amelynek egyedi ízesítésében és színesítésében csak a képzeletünk szabhat határt.

Mi kell a vajkrém „kertészkedéshez”?

Először is az alaprecept:

Hozzávalók

• 120 ml hideg víz • 430 g porcukor • 1 db tojásfehérje • 680 g sózatlan puha Mizo vaj • 1 teáskanál vanília kivonat

 

Elkészítés: A porcukrot és a vizet keverjük össze, és kezdjük forralni. Mikor már 5 perce főzzük, kezdjük a tojásfehérjét robotgéppel a maximum fokozaton kemény habbá verni. A szirupot vegyük le a tűzről, és kezdjük nagyon lassan és óvatosan a tojásfehérje habhoz adagolni úgy, hogy a mixer folyamatosan nagy sebességen keveri a habot. Mikor az összes cukorszirupot belekevertük a tojáshabba, akkor ismét a legmagasabb fokozaton még 10 percig verjük a habot. Majd adagoljuk hozzá apránként a vajat (a robotgép maradjon maximális fokozaton). Szép sima, krémes állagot kapunk a végén. Ha kész, akkor vegyünk vissza a robotgép sebességéből, és keverjük a krémhez a vanília kivonatot. Keverjük egységes állagúvá és mehet be a hűtőbe a krémünk.

További íz- és színvariációk

2 csésze vajkrém mellé keverjünk 1/2 csésze epret vagy málnát, vagy 3 citrom reszelt héját. A csokishoz 2-3 dl felolvasztott csokoládét kihűtünk 20 fokosra, és 1 csésze vajkrémhez keverjük.
Színekben korlátlan választékunk lehet, csak a fantáziánkon múlik, hogy milyen ételfestéket keverünk a vajkrémbe.

vajkremvirag_habzsak.JPGA krém lehűtése után pedig következhet a kreatívkodás. Megfelelő habzsákkal és különböző kinyomóformákkal (az IKEA-ban kapható egy teljes süteménydekoráló készlet) még a legpuritánabb piskótalapot, kerek tortaalapot vagy akár a muffinokat is látványosan felcicomázhatjuk. A díszítés „sajnos” pepecselős munka, de melyik kreatív hobbi nem az? Kell hozzá kézügyesség, de ahogy az alább is láthatjátok, ha megvan a mozdulat, onnantól kezdve már nem nagy ördöngösség, a végeredmény pedig egy esküvői tortával vetekszik. J

 

Vajkrémvirágos jókedvet kívánunk mindenkinek a desszertdekoráláshoz!

vajkremvirag1.jpg
Rózsatorta

vajkremvirag3.1..jpg vajkremvirag3.2.jpg

Muffinvirágok

vajkremvirag2.jpg

Vajkrémformák

Címkék: vajkrém habzsák süteménydekoráció vajkrémvirágok

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr615605844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.