savanyitott_tejtermek.jpgAz őszi-téli hónapokban egyre többen fogyasztunk vitaminokat annak érdekében, hogy meg ne betegedjünk. Pedig van egy sokkal hatékonyabb módszer, amellyel erősíthetjük immunrendszerünket: fogyasszunk minél több savanyított tejterméket!

A forgalomban lévő savanyú tejkészítményeket aszerint csoportosíthatjuk, hogy milyen hőmérsékleten szaporodó kultúrákkal, és milyen típusú (alkoholos vagy tejsavas) erjedéssel állítják őket elő.

1. Joghurt

A Kaukázus déli, melegebb lejtőiről származik. Termofil (37-45°C-os hőmérsékletet kedvelő) tejsavbaktériumok hozzáadásával készül, azaz tejsavas erjesztéssel.

2. Kefir

A Kaukázus északi, hűvösebb lejtőiről származik. Nem csupán tejsavbaktériumokat tartalmaz, hanem élesztőgombákat is. Vegyes erjesztéssel készül, mind a tejsavas, mind pedig az alkoholos erjedés végbemegy benne.

3. Aludttej

A később, Európában kialakult aludttej mezofil (18-30°C között szaporodó) tejsavbaktériumokkal készül, csak tejsavas erjesztéssel állítják elő.

4. Probiotikus készítmények

Ezek a legfiatalabb termékek, amelyeket úgynevezett probiotikumok, azaz bélazonos tejsavbaktériumokkal és bifidobaktériumokkal állítják elő, amelyek a vastagbélbe jutva elszaporodnak, és jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre.

Előállításuk különbözőségei mellett azonban rengeteg közös vonásuk is van.

Mindegyik jelentős szerepet játszik a szervezet egészségének megőrzésében és a betegségmegelőzésben!

JÓ HATÁSSAL VANNAK A BÉLRENDSZERRE

A savanyított termékeket könnyebb megemészteni, mint a tejet. A tejsavas erjesztés során végbemenő fehérjebontás miatt megnő az egészségvédő bioaktív peptidek mennyisége, amelyek gátolják bélrendszerünkben a káros mikroorganizmusok elszaporodását és méreganyag-termelését, továbbá karbantartják bélműködésünket.

ALACSONY A CUKORTARTALMUK

Mivel a savanyítási folyamatban a tejcukor részben lebomlik, a savanyú tejtermékek a tejcukor-érzékenyek számára is fogyaszthatók.

CSÖKKENTIK A KOLESZTERINSZINTET

A tejsavbaktériumok a savanyítás során megemésztik a tej koleszterintartalmának hozzávetőlegesen egyötödét-egyharmadát, másrészt csökkentik a szervezet belső koleszterinképződését, illetve növelik az érvédő HDL-koleszterin arányát.

CSÖKKENTIK A CSONTRITKULÁS ÉS A FOGSZUVASODÁS KIALAKULÁSÁNAK ESÉLYÉT

Ennek oka, hogy a savanyított tejtermékekben, a tejsav, a laktóz, a D-vitamin és a kalcium speciális kombinációja különösen optimális feltételeket teremt a kalcium felszívódására, amely így nagyobb arányban épül be a csontokba.

DÚSKÁLNAK VITAMINBAN ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOKBAN

A savanyítás miatt B1-vitaminban, niacinban, folsavban és biotinban is dúsak. Savanyú közegben a szervezet vitamintartalma jobban megőrződik (pl. lassul a C-vitamin lebomlása), és javul egyes ásványi anyagok felszívódása (Ca, Mg, Szelén) is.

RENDSZERES FOGYASZTÁSUK:

  • kellemes közérzetet biztosít,
  • csökkenti a vérnyomást,
  • erősíti az immunrendszert,
  • gátolja a rákkeltő anyagok képződését a szervezetben,
  • csökkenti a májban a zsírlerakódást és gyorsítja a májregenerációt.

 

Kell ennél több érv, hogy beépítse a savanyított termékeket mindennapi étrendjébe?

Beszerzésükben a Mizo segít Önnek. Termékei között ugyanis megtalálható az összes fent említett savanyított termék.

 Jó étvágyat! Jó egészséget!

Címkék: joghurt egészségmegőrzés kefir aludttej betegségmegelőzés savanyított tejtermékek probiotikus készítmények

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr895572262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.