Kedvenc túrós desszertünk természetesen magyar találmány, azonban vannak felmenői. Eléggé messze kell mennünk időben és térben is, hogy bejárjuk a túró rudi útját. De érdemes lesz, mert számos érdekesség rejlik a túró rudi történetében.
Az események 1954-ben vették kezdetüket, amikor három magyar tejipari szakember (Takó Imre, dr. Ketting Ferenc és Borka Zsolt) kéthetes tanulmányútra utazott az akkori Szovjetunióba, a szocialista tejipar tanulmányozására.
Túró Mignon
A felefedezőút nem volt sikertelen. A magyar szakemberek ott találkoztak először azzal a termékkel, amelyet ma a túró rudi ősének tekinthetünk. Így jellemezték a számukra eddig ismeretlen orosz desszertet: túró, vaj, és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú és kerek formájú finomság. A tanulmányútról készült, a Tejipari Értesítő hasábjain megjelent jelentésben túró mignonnak nevezték el a terméket. De mi lehetett ez az orosz túrós desszert?
Egy máig népszerű orosz túródesszert adta az ötletet
Valószínűleg a szirok az, amire rátaláltak utazóink. A szirok szó szerint azt jelenti: sajtocska. Ez persze felettébb érdekes, mert a sziroknak ugyanis semmi köze a sajthoz: egy csokoládéval bevont túrórúdról van szó. Ugyanúgy csokiba van mártva, mint a magyar túró rudi. Kívülről tehát hasonlítanak. Belülről azonban nem mondható el ugyanez. Az orosz szirok krémesebb, édesebb és laktatóbb.
Nem orosz koppintás, magyar termékfejlesztés
A töményebb orosz ízek helyett azonban ki kellett fejleszteni egy, a speciálisan a hazai íz és ízlésvilágnak megfelelő terméket. A munka a ’60-as években a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) megbízásából indult el a Budapesti Tejipari Vállalat erzsébetvárosi üzemében.
A termékfejlesztés gyakorlati lebonyolításáért a tejüzem művezetője, Mandeville Rudolf és csapata volt a felelős.
Hoppá! Mandeville RUDOLF?!??! Ő lenne a túró rudi névadója?
A TÚRÓ RUDI SZTORI FOLYTATÁSÁBÓL MINDEN KIDERÜL…