turo_rudi1_elejere.jpgKedvenc túrós desszertünk természetesen magyar találmány, azonban vannak felmenői. Eléggé messze kell mennünk időben és térben is, hogy bejárjuk a túró rudi útját. De érdemes lesz, mert számos érdekesség rejlik a túró rudi történetében.

Az események 1954-ben vették kezdetüket, amikor három magyar tejipari szakember (Takó Imre, dr. Ketting Ferenc és Borka Zsolt) kéthetes tanulmányútra utazott az akkori Szovjetunióba, a szocialista tejipar tanulmányozására.

Túró Mignon
A felefedezőút nem volt sikertelen. A magyar szakemberek ott találkoztak először azzal a termékkel, amelyet ma a túró rudi ősének tekinthetünk. Így jellemezték a számukra eddig ismeretlen orosz desszertet: túró, vaj, és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú és kerek formájú finomság. A tanulmányútról készült, a Tejipari Értesítő hasábjain megjelent jelentésben túró mignonnak nevezték el a terméket. De mi lehetett ez az orosz túrós desszert?

turo_rudi1_szovegbe.jpg

 

Egy máig népszerű orosz túródesszert adta az ötletet
Valószínűleg a szirok az, amire rátaláltak utazóink. A szirok szó szerint azt jelenti: sajtocska. Ez persze felettébb érdekes, mert a sziroknak ugyanis semmi köze a sajthoz: egy csokoládéval bevont túrórúdról van szó. Ugyanúgy csokiba van mártva, mint a magyar túró rudi. Kívülről tehát hasonlítanak. Belülről azonban nem mondható el ugyanez.  Az orosz szirok krémesebb, édesebb és laktatóbb. 

 

Nem orosz koppintás, magyar termékfejlesztés

A töményebb orosz ízek helyett azonban ki kellett fejleszteni egy, a speciálisan a hazai íz és ízlésvilágnak megfelelő terméket. A munka a ’60-as években a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) megbízásából indult el a Budapesti Tejipari Vállalat erzsébetvárosi üzemében.

A termékfejlesztés gyakorlati lebonyolításáért a tejüzem művezetője, Mandeville Rudolf és csapata volt a felelős.

Hoppá! Mandeville RUDOLF?!??! Ő lenne a túró rudi névadója?

A TÚRÓ RUDI SZTORI FOLYTATÁSÁBÓL MINDEN KIDERÜL…

Címkék: szirok Szovjetunió Túró rudi történet túró rudi őse Budapesti Tejipari Vállalat

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr565505753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.