A TEJ VILÁGNAPJA 2013

 2013.07.03. 08:53 | Tej-blog

Mint annyi mindennek a világon, a tejnek is van világnapja. Ilyenkor a világ minden részén a tejet ünneplik. Vannak, akik szakmai konferenciákon beszélgetnek a tejgyártás és fogyasztás alakulásáról. Vannak, akik a tej népszerűsítésére szervezett, színes programokon vesznek részt. Sőt, ilyenkor még a celebek sem restek az ügy mellé állni, és mesélnek a tejhez fűződő viszonyukról, amellyel remélhetőleg ösztönözni tudják rajongótáborukat a tejfogyasztásra. Ezen a napon mindenki aktivizálja magát.

Kicsit bajban voltunk, hogy pontosan melyik napon is ünneplik a tejet, mert vannak, akik szerint május utolsó keddje, mások pedig egy konkrét dátumot, június 1-jét jelölik meg a Tej Világnapjaként. Jelentjük, mindenkinek igaza van. A tej világnapjának dátuma ugyanis országonként eltérő. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től ugyan egy konkrét
dátumot, június 1-jét jelölt meg, de mivel ez sok helyen egybeesik különböző nemzeti ünnepekkel, így egyes országokban nem ezen a napon ünneplik a tejet.

 

TEJTENDENCIÁK A VILÁGBAN, A SZÁMOK TÜKRÉBEN

Összesen 600 millió tonna tehéntejet termelnek világszerte.

A legtöbbet termelő ország az Egyesült Államok, amely a világ tehéntej gyártásának 15%-át adja. A második India.

Világátlagban a Föld lakossága fejenként 33 liter tejet fogyaszt évente.

A legtöbb tejet fogyasztó országok: Finnország, Svédország, Írország (130 liter/fő).

Ugyanez a szám mindössze 19 liter Kínában, ami azért is érdekes, mert Kína a világon a 3. legtöbb tejet termelő országa. A fogyasztás alacsony mértékét minden bizonnyal az okozza, hogy Kínában a lakosság 90%-a laktózérzékeny.

Magyarország 65 literes folyadéktej-fogyasztásával az európai átlag (61 liter) felett teljesít. Tehát átlag napi 1,8 dl tejet iszik minden állampolgár átlagosan), ami meghaladja az Európai Unió és a világ átlagát is, de még mindig elmarad a szakemberek által javasolt, napi fél litertől.

tej_vilagnapja2.jpgMagyarországon május utolsó keddje a Tej Világnapja, amely napot erre a célra a Nemzetközi Tejszövetség nevezett ki még 1957-ben. Így nálunk idén május 28-án ünnepelték a tej napját. Ennek alkalmából a Tej Terméktanács május utolsó hetében egy tejfogyasztást népszerűsítő programsorozatot szervezett általános iskolás gyerekeknek: az ország öt helyszínén szerveztek 2-3 kilométeres futást az iskolásoknak, helyszínenként 200 gyerek bevonásával. Az első állomáson a Sole-Mizo marcali tejüzeme volt a vendéglátó. A programon a  marcali Mikszáth Kálmán úti Általános Iskola diákjai az iskolától a túró rudi üzemig futottak lelkesen Schirilla György vezetésével.

Szükség is van a tej népszerűsítésére, ugyanis az utóbbi időben évi 2–3 százalékkal csökken az egy főre számított tejfogyasztás Magyarországon, míg öt éve egy ember 170 liter körüli mennyiséget fogyasztott - tejegyenértékben számolva, amiben minden tejtermék beleértendő - addig ez a múlt évben 155 liter volt.

A Tej Terméktanács célja, hogy ez a szám néhány éven belül 200 literre nőjön. Ennek érdekében már az iskolában elkezdik a tej népszerűsítését.  A 2012/2013-as tanév első félévében - azaz tavaly ősszel - 220 ezer általános iskolás kapott iskolatejet. Ez a tanulók mintegy 30 százalékát tette ki. Emellett még 15 ezer óvodás és 300 középiskolás is részesült ilyen ellátásban. Az iskolatej program finanszírozására az idén mintegy 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, a tavalyi 1,2 milliárd után.

tej_vilagnapja.jpg 

Forrás: MTI

Címkék: statisztika tejfogyasztás tejtermelés Tej A Tej világnapja

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr125387443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.