a_vilag_legdragabb_sajtja.jpgA napokban olvastam egy cikket arról, hogy a világ leggyakrabban ellopott élelmiszere a sajt. Ez már önmagában érdekes, mert eddig mondjuk a kaviárra vagy valamely drága szeszesitalra tippeltem volna. Persze lehet, hogy ez a statisztika leginkább a bolti lopásoknak köszönhető. Mindenesetre utánanéztem, hogy mennyibe kerülhet a világ legdrágább sajtja. Kiderült, hogy annak egy kilójából szinte kijön a magyar havi átlagfizetés, ugyanis közel 300 ezer forintba kerül.

Ha azt gondoltad volna, hogy a világ legexkluzívabb sajtja Provance napsütötte vidékéről vagy Svájc zöldellő legelőiről származik, akkor tévedsz. Ez a sajt ugyanis Szerbiában készül, egy szamárfarmon, a zasavicai nemzeti parkban.

A Pule sajt azért nagyon drága, mert az elkészítéséhez hatalmas mennyiségű friss, alacsony zsírtartalmú szamártejre van szükség (1 kilóhoz 25 liter kell), amelynek értéke 40 euró literenként. Más nem indokolja a magas árat, ugyanis semmilyen különleges összetevőt nem adnak hozzá a gyártás során. Sőt, ahogy a lenti videón látjuk, a gyártási körülmények sem mondhatók éppen 21. századinak.

Egy szamár naponta csupán két decit tejet ad, azt is napi többszöri fejéssel. A tömegtermelés tehát szinte elképzelhetetlen, így vált a Pule korlátozott mennyiségben előállítható luxuscikké. Az ízéről nem tudunk nyilatkozni, mert nem kóstoltuk, de valószínűleg nincs egyenes arányban az árával.

Ennek ellenére az ínyencek, de leginkább a sznobok biztosan megfizetik majd ezt a magas árat.

A Pulét azonban nem lehet majd szupermarketekben vagy kulináris boltokban beszerezni. Ugyanis a világ legjobb férfi teniszezője, Novak Djokovics felvásárolta a szamárfarm teljes készletét, amelyet nem ő egymaga fog elfogyasztani, hanem a saját étteremláncában árulja majd, illetve rendelésre a világ bármely pontjára szállít majd belőle.

A szamártejet azonban nemcsak sajtkészítésre használják. Folyamatosan kaphatóak náluk ebből a tejkülönlegességből készült kozmetikumok is, de szamártejes fürdőzéseket is meghirdettek már. A szerbiai farm tulajdonosa szerint ugyanis Kleopátra szépségének titka a szamártejben rejlik.

Forrás: http://www.dailymail.co.uk

Címkék: drága sajt Novak Kleopátra szamártej Pule Djokovics

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr85343393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.