BOCIBŐRBE BÚJT BÉKA

 2013.05.08. 08:37 | Tej-blog

tejbeka_med.jpgHa lelki szemeid előtt máris egy szerelmes levelibéka és szarvasmarha párost látsz, akkor sajnos, el kell, szomorítsalak. Egyetlen békának sem kell egy tehénhez fordulnia, ha fehér alapon fekete foltos bőrt szeretne. A természet elintézte ezt nekik: megteremtette a különleges, bocimintás tejbékát (Phrynohyas resnitrifix).

Őszintén szólva, nem vagyok nagy hüllőrajongó, de a tejbéka név hallatára felkaptam a fejem. Tejet iszik? Iható a teje? Van teje? Mitől tejes ez a béka? Persze, a leginkább egyértelmű összefüggésre, ami a tej és a béka színe között van, nem gondoltam. Csak miután rákerestem a neten, fedeztem fel, hogy ez az Amazonas környékén élő béka bizony vérbeli hüllő – vagyis a tehénhez nincs köze –, nevét pedig a mintázatáról kapta. A kis tejbékák bőre ugyanis fehér, amit feketés-barnás foltok tarkítanak. Ennyiben hasonlítanak csak a tehenekre.

A mintáján kívül egy dolog közös még a tejbékában és a bocikban: szelíd, nyugodt természetűek. Azonban kérődző „bőrrokonaival” ellentétben a tejbéka képes nagyon nagyot ugrani, úgyhogy vigyázni kell, nyitva ne hagyjuk a terráriumot.

Ha megtetszett ez a valóban elegáns külsejű béka, akár haza is viheted, ugyanis a tejbéka Magyarországi kisállat-kereskedésekben is kapható.

Tartása egyszerű. Akvaterráriumot igényelnek. A lényeg, hogy szárazföldi területet és kisebb medencét is biztosítsunk nekik. Szeretnek mászkálni, ezért ágakkal, trópusi növényekkel díszíthetjük a terráriumot. A nappali hőmérséklet 26–28 °C fok legyen, de éjszaka se süllyedjen 22 °C fok alá. Párás környezetet igényelnek, ezért permetezzük be naponta 1-2-szer a terráriumot. Naponta etessük őket. Minden apró rovart, muslincát, legyet, lepkét, pókot, hernyót elfogyasztanak.

származási helye: Dél-Amerika
hossza: 6–8 cm
életkor: 20–25 év!!!

Címkék: tehén hüllő Amazonas tejbéka

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr145286071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.