pannacotta.jpgElső hallásra nem tűnik túl étvágygerjesztőnek. Talán, ha az olasz nevével próbálkozom, akkor sikerül egy-két ízlelőbimbót beindítani: PANNA COTTA!

Sikerült? Még nem? Sokáig én is így voltam vele. Egészen néhány évvel ezelőttig, amikor Rómában töltöttünk egy hosszú hétvégét. Helyi, kockás terítős kisvendéglőkben ettünk, mert úgy gondoltuk, ott olyat kapunk, amit egy hétköznapi olasz is eszik.

Azt szeretem az olasz konyhában – amit persze a Jamie Oliver féle sztárszakácsoktól tanultam –, hogy annyira egyszerű. Nem bonyolítja túl az ételeket. Kevés alapanyagból főz könnyű ételeket. Ez az egyszerűség meglátszott az egyik római külvárosi étterem étlapján is, ahonnan a vacsora végeztével desszertet szerettünk volna rendelni. Nem volt nagy választék, úgyhogy könnyen kiszúrtuk a Panna Cottát. Csekély olasz tudásom segítségével kisilabizáltam, hogy valamilyen főtt krémes dologról lehet szó. „Jó, akkor pudingot eszünk” – gondoltuk. Ennél azonban sokkal, de sokkal többet kaptunk. Egy hideg, de nem jéghideg; egy puding állagú, mégis hihetetlenül lágy és krémes; fehér, mégis vaníliás; édes, de nem gejl, mennyei desszertet.

Azóta tervezem, hogy én is megcsinálom. Most márciusban a vágyat tett követte, és megfőztem életem első Panna Cottáját, ami hihetetlenül egyszerű volt. Alig kellett hozzá valami, alig kellett vele valamit csinálni, viszont alig tudtuk kivárni, hogy meg is ehessük, ugyanis a krémnek a megfőzése után sajnos hűtőben kell állnia legalább 5-6 órát.

De amikor kész lett… hmm. Ahhoz, hogy a Panna Cottát ne egyszerű vanília pudingként értékeljük, kell egy magasabb fokú ízlésbeli érettség, mint ami például ahhoz kell, hogy felnőtt fejjel végre megszeressük a kovászos uborkát. Mert ez a visszafogott desszert sokkal több, és kevesebb, mint egy puding. Annyira egyszerű, könnyű, krémes, édes… de talán a selymes az összefoglaló jelző, amivel a legegyszerűbben tudom leírni a Panna Cotta élményt.

Most komolyan mondom, mindenki próbálja ki! Íme, a recept.

Panna Cotta

Hozzávalók (4 főre)

  • 250 ml tejszín (30%-os)
  • 250 ml Mizo tej (3,5%-os)
  • 40 g kristálycukor
  • 2 db zselatinlap
  • 1 tk 100 %-os vanília kivonat

Elkészítés

  1. A tejszínt a tejjel, a cukorral és a vanília kivonattal néhány perc alatt épphogy felforraljuk. 
  2. A zselatinlapokat beletesszük a tejszínes tejbe, és addig keverjük, míg teljesen elolvadnak benne.
  3. Négy kis tálkát hideg vízzel kiöblítünk, és elosztjuk bennük a krémet. Megvárjuk, míg kihűl, majd 5-6 órára hűtőbe tesszük.

Tálaláskor a tálkákat forró vízbe mártjuk, és tányérokra borítjuk a Panna Cottát. Friss gyümölcsöt vagy gyümölcsszószt kínálhatunk mellé.

Címkék: édesség recept tejszín krém vanília főtt

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr795213446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.