MACSKATEJ

 2013.04.04. 08:06 | Tej-blog

macska-tej.jpgMakacsul tartja magát a közhiedelem, miszerint a macskák imádják a tejet. Ez így is van, viszont felelős állattartóként hozzá kell tennünk, hogy sok macska számára nem feltétlenül ajánlott a hagyományos tehéntej fogyasztása, az ugyanis gyomorproblémákat okozhat náluk. Ennek elkerülésére adjunk nekik vizezett vagy még inkább laktózmentes tejet.

A tej laktózt tartalmaz, amelyet a legtöbb felnőtt macskának kimondottan nehéz megemészteni, mivel ők nem rendelkeznek olyan enzimmel, amit laktáznak nevezünk. Így a tehéntej fogyasztása után a meg nem emésztett laktóz az emésztőrendszeren keresztül felszívja a vizet, és erjedni kezd a vastagbélben, ez pedig gyakran gyomorrontást és hasmenést eredményezhet. Ezt a jelenséget ismerjük, laktózérzékenységnek hívjuk. Lehet vele élni, de oda kell figyelni, és laktózmentes tejtermékeket kell fogyasztani… ezek szerint már a háziállatainknak is.

Laktózérzékeny macskák? Még ízlelgetni kell a fogalmat. Őszintén bevallom, hogy gyerekkoromban a házimacskáinknak mi mindig adtunk tehéntejet, és sohasem jelentkezett ez a probléma, vagy legalábbis nem vettük észre. Ezek persze nem fajtatiszta macskák, hanem egyszerű házi cicák voltak, amelyek köztudottan ellenállóbbak, mint túltenyésztett fajtársaik.

Természetesen nem minden állatnál jelentkeznek a fent említett emésztési problémák. Azt, hogy házi kedvencünk mennyire érzékeny a tej alkotóelemeire, először fel kell mérnünk, és csak abban az esetben kell különböző laktózmentes termékekhez folyamodnunk, ha észleljük az állaton a laktózérzékenység tüneteit. 

Próbálkozhatunk savanyított tejtermékekkel is, amelyek kiválthatják a tejet. Ezeket képes megemészteni az érzékeny gyomrú macska is. Használjunk kefirt, joghurtot vagy írót a cica ételeinek elkészítéséhez. Ilyenkor az innivalóját vízzel helyettesítsük!

Semmiképpen se hagyjuk el azonban teljes mértékben a tejet/tejtermékeket a macskák étrendjéből, ugyanis annak kalciumtartalma nemcsak az ember, de az állatok csontképződésében is kiemelt szerepet játszik.

u.i. A fent leírtak a kutyákra is vonatkoznak! 

Címkék: kutya macska kalcium gyomorrontás tehéntej laktózérzékenység csonterősítő

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr615194274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.