1tevhit_csontritkulas.jpgEgy tejivást népszerűsítő sajtótájékoztatón dr. Szűcs Erzsébet, egészségfejlesztő főorvos lerántotta a leplet jó néhány, az interneten keringő, tejjel kapcsolatos legendáról, tévhitről. Népszerű online életmód és női magazinokból gyűjtött állításokat, amelyeket aztán meg is cáfolt. A rendezvény 2010-ben került megrendezésre, az ott elhangzott állítások azonban természetesen mit sem veszítettek aktualitásukból. Így érdemes azokat kivesézni, amit meg is teszek a Tejblogon az elkövetkező hetekben.

Az oszteoporózis (csontritkulás) olyan betegség, amely a szervezet kalcium- és D-vitamin hiánya miatt a csontok tömegének és mésztartalmának veszteségéhez, a csontok lyukacsossá, üregessé válásához vezet. A csontok szilárdságának megőrzéséhez szervezetünknek sok kalciumra és D-vitaminra van szüksége. Ezeket a tejtermékek fogyasztásával tudjuk leginkább a szervezetünkbe juttatni.

TÉVHIT: „...a tehéntej emésztéséhez sok kalciumra van szükség, így épp a fordított hatást érjük el a tejfogyasztással, jobb híján a csontjainkból vonja ki azt a szervezet." 

CÁFOLAT

A tej és a tejtermékek azért tekinthetők ideális kalciumforrásnak, mert a tejben egyszerre és optimális arányban, valamint JÓL EMÉSZTHETŐ FORMÁBAN található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor. Ezek pedig segítik a kalcium felszívódását. A tejben található kalcium tehát beépül a csontjainkba, segíti a csonttömeg megtartását, így hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.

Ezt támasztja alá az a 2002-es kutatás, amely azt találta, hogy a tejivó gyerekek magasabbra nőttek, nagyobb volt a csonttömegük és a csontok ásványianyag-tartalma.

JÓ TUDNI

  • Míg a kalciumdús növényekből az ásványi anyagnak mindössze 5-10 százaléka tud felszívódni, gyermekkorban a tej kalciumtartalmának 60 százaléka hasznosul, ami alapvető az egészséges csontozat kialakulásához.
    • Egyéb kalciumdús élelmiszerek: tojás, spenót/sóska, hüvelyesek, olajos magvak.
    • Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) naponta 0,5 liter tej/tejtermék fogyasztását javasolja, ami fedezné a kalciumszükséglet 75 százalékát.
    • A kalcium szervezetből való kiürülését meg lehet akadályozni rendszeres testmozgással, a dohányzás és a kávé, az alkohol és a cukrozott szénsavas üdítők elhagyásával.
    • A csontok épségének megőrzéséhez a kalcium mellett a D-vitamin pótlására is figyelni kell! Ezt a szervezet képes előállítani a napsugarakból. Annak hiányában azonban élelmiszerekből is pótolható: tejtermékek, tojás, hal, máj, gomba, friss zöldségek és gyümölcsök.

Érdemes megfontolni a fentieket, hiszen Magyarországon legalább 900 ezer embert érint az oszteoporózis, holott napi két pohár tejjel már hatékonyan lehetne védekezni a csontritkulás ellen.

Címkék: egészség tej csontritkulás kalcium tévhit D-vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr385129331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.