TE SZENT TEHÉN!

 2012.02.16. 07:36 | Tej-blog

Tegyük fel, hogy az Andrássy út és a Bajcsy Zsilinszky út kereszteződésében lefekszik egy tehén. Mi történne? Perceken belül hatalmas dugó alakulna ki: az emberek megállás nélkül dudálnának, egy tettrekész háborgó pedig a szarvánál fogva próbálná meg elráncigálni onnan szerencsétlen jószágot. Nem így Indiában! A hinduk ugyanis szentként tisztelik a teheneket, ezért akkor sem tesznek semmit, ha például az autópálya közepére telepedszik le egy szórakozott boci...

Te Szent Tehén

 

 

 

 

 

 

 
 

A tehenek körül kialakult kultusz nem mai eredetű. A szarvasmarha már 3500 éve jelképes állata a hindu vallásnak, amit elsősorban annak köszönhet, hogy Indiában úgy tartják, a tehenek segítenek a lelkeknek vándorolni. Ezért anno például a megboldogultakat tehén vontatta szekérrel kísérték a máglyához, ahol elhamvasztották őket. India elmaradottabb vidékein még ma is tartja magát a szokás, miszerint a haldoklóhoz tehenet vezetnek, hogy lelke a boci farkát fogva könnyebben átjusson a túlvilágra.

Te Szent Tehén

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hinduk úgy tekintenek a tehenekre, mint a termékenység megtestesítőire, és már csak azért is nagy becsben tartják őket, mert a legtöbb háztartásban szinte az egyedüli vagyontárgyak. Semmilyen körülmények között nem áldozhatják fel őket, húsukat nem fogyaszthatják. Még akkor sem bántják őket, ha a piacon kószálva elropogtatnak egy friss zellerszárat, vagy épp elcsennek egy piros almát – és 400 millió tehén országában elképzelhetjük, hogy milyen gyakran esik meg. 

Sajnos ennek ellenére a szabadon élő tehenek soványak és csillapíthatatlan az éhségük is.  Azok a tehenek viszont, amelyek a mezőgazdaságban teljesítve öregszenek meg, akár a több ezer hindu állatmenhely egyikére is kerülhetnek, ahol életük végéig szerető gondoskodásban részesülnek.

 

Címkék: vallás india tej tehén hindu tehénkultusz

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr34116951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.