Művészet a legszokatlanabb módokon születhet: ismerünk homokrajzolókat, testfestőket, de még falevélfaragókat is. Nemrég azonban a baristák is ellopták a múzsa csókját, hiszen a cappuccinók, macchiatók habjára egyre többen rajzolnak tejjel vagy különböző szirupokkal. Ezek a múlékony műremekek csak addig tartanak, amíg el nem fogyasztják őket, mégis kivétel nélkül elkápráztatják a kávéházak vendégeit.

A latte art művészetét az USA-ban fejlesztette tökélyre David Schomer, a seattle-i Espresso Vivace tulajdonosa a ’80-as, ’90-es évek elején. David először egy szív alakú mintát öntött ki habosított tejjel, de később kitalálta a rozettaalakot is. Ahogy egyre jobban elsajátították más pincérek is a technikát, megjelentek a bonyolultabb rajzok, a csokoládéval, kakaóval rajzolt mintázatok is. Mára már annyira elterjedt a bárokban ez a művészeti ág, hogy még Magyarországon is rendeznek versenyt a legügyesebb latteartistáknak.

Egyszerűnek tűnhet, mégsem könnyű elsajátítani a latte art fortélyait: 2 hónapos tanfolyam után még egy negyedév gyakorlás kell, mire magabiztosan rajzolnak a pincérek a cappuccino habjába. Nem muszáj azonban tanfolyamra járnotok, hiszen otthon, egy jó minőségű kávégép és egy tejhabosító segítségével is neki lehet állni az alkotásnak. A profik kezdésnek a rajzolós technikát ajánlják, sziruppal és fahéjjal egészen egyszerűen varázsolhatunk csodás mintákat a kávénk tetejére. Ne felejtsük el viszont, hogy így is kiváló minőségű tejhabra lesz szükségünk, hiszen hiába szemet gyönyörködtető egy cappuccino, ha mellette nem igazán finom. A vendégek is elámulnak a különféle minták láttán, mégis a kávé ízét dicsérik: ez pedig elsősorban a kávé ízén és az elkészítéséhez használt tejen múlik.  

Most pedig lássunk pár igazán kreatív latte art művet, garantáltan meghozzák a kedveteket az alkotáshoz!

latte_01.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a kis csimpánz akár gyerekeknek, forró csoki tetején is kedves meglepetés lehetne… :)

 

latte_02.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A latte art művészetében határ a csillagos ég: akár űrutazásra is indulhatunk!

 

latte_03.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Íme, a klasszikus: cappuccino sok szeretettel.

 

latte_04.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szintén alapmű: a rozetta.

 

 

latte_05.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ki tud ellenállni egy ilyen édes kis pandamackónak? Mi biztosan nem :)

latte_06.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A latte art mesterei akár emberi arcokat is képesek lefesteni.

Címkék: kávé art tej tejhab cappuccino latte macchiato

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr743451681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.