Magyarország tejnagyhatalom, ez nem vitás. Egy átlagos magyar – megelőzve az osztrákokat és olaszokat – évi 68,9 liter tejet fogyaszt, ennek ellenére sajnos rengeteg tévhit él a lakosság körében a tejjel kapcsolatban. Ti elhiszitek például, hogy a tej egészségtelen, hizlal? Úgy gondoljátok, hogy az UHT tejet tartósítószerekkel dúsítják?
Ezek téves feltételezések, ideje tiszta tejet önteni a pohárba!

Nézzük, mégis milyen megalapozatlan, buta pletykákkal kell szembenéznie a jótékony hatású, egészséges tejnek.

Téves állítás: a tej rengeteg kalóriát tartalmaz.

Cáfolat: a tej zsírtartalma kizárólag a lefölözéstől függ. 2 dl félzsíros tej elfogyasztásával kb. annyi, mintha elrágcsálnátok két nagyobbacska, fényes, piros almát. A tej koleszterintartalma is rendkívül alacsony, 1 dl tej mindössze 10 mg koleszterint tartalmaz, míg 1 db tojás körülbelül hússzor annyit, vagyis 200 mg-ot!

Téves állítás: a pasztőrözés kiöli a tejből a fontos tápanyagokat.

Cáfolat: a szkeptikusoknak van egy rossz hírünk: pasztőrözéssel a tejből csupán a tápanyagok 10 %-a veszhet el, ugyanakkor ez nem érinti a vitamin- és ásványianyag-tartalmat.

Téves állítás: Az UHT tej tartósítószereket tartalmaz, vízzel hígítják, ráadásul egészségtelenebb, mint amit a boci ad frissen a tanyán.

Cáfolat: Ez elég nagy képtelenség, hiszen a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint csak azok a termékek viselhetik a megtisztelő „tej” megnevezést, amelyek kizárólag tejet tartalmaznak, a vízzel való hígítás tilos.

Az UHT tejhez semmilyen adalékanyagot, tartósítószert nem kevernek.

Azért marad hosszan, akár hetekig friss, mert a magasabb hőkezelés megtisztítja a tejet a mikroorganizmusoktól, a doboz pedig megóvja a tejet a levegővel és napfénnyel való érintkezéstől.

A házi tej amennyire finom lehet, annyira nem felel meg élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Nem mindig ismerhetitek a kinyerés körülményeit, a tanyasi tej így akár ártalmas baktériumokat, például Mycobacterium tuberculosis-t (a TBC kórokozója) is tartalmazhat.

Arra biztatunk benneteket, hogy bízzatok ti is a tejben, ne hagyjátok, hogy megalapozatlan híresztelésekkel eltántorítsanak az egészséges életmódtól. A mindennapos tejfogyasztás hozzájárul a csontok, az izomzat egészségéhez, a jó közérzethez, és miért is ne innánk belőle reggelente egy jó nagy pohárral, amikor olyan finom? :)

Címkék: tények egészség tej tévhitek tejfogyasztás uht pasztőrözés

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr613302967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.