TEJET A TORNATERMEKBE!

 2011.10.14. 15:02 | Tejblog

Sok szülő inkább elnézi, hogy pufi gyereke otthon tévézik vagy gépezik, minthogy azon birkózzon vele, hogy rávegye a sportolásra. Ha szökőévente netán sikerül is két vállra fektetni a lustálkodásra hajlamos kölköt, akkor meg kiderül, hogy a tornaterembe rángatott tízéves alig bírja a gyűrődést és rekordidő alatt csatakosra izzad… A diadalittas, gondos szülő ilyenkor többnyire ásványvizet vagy sportitalt vesz neki. Annak ellenére, hogy vadonatúj kutatások szerint létezik optimálisabb megoldás is a folyadékpótlásra a víznél: méghozzá a tej.

Ezt pedig nem akárkik állítják, hanem a kanadai McMaster Egyetem kutatói. Szerintük a tej mellett sem a víz, sem a színes-szagos izotóniás italok nem rúgnak labdába. A 8 és 10 éves kor közötti gyerekek a kísérlet során klímakamrában végeztek gyakorlatokat, majd a sportolás után különféle italokkal olthatták szomjukat. A kutatók ezután a gyerekek hidratáltságának mértékét vizsgálták.

Kiderült, hogy a tej szénhidrátban, kalciumban és elektrolitokban gazdag, így hatékonyan tölti újra a sportolás során felhasznált tartalékokat, sőt: az izomfejlődéshez elengedhetetlen fehérjéket is tartalmaz.

A kutatást vezető Brian Timmons szerint nemcsak az egészség miatt fontos, hogy a gyerekek (és persze a felnőttek is) minőségi folyadékkal pótolják a kiesett tartalékokat. Már egy amatőr focimeccset is eldönthet ugyanis akár 1%-nyi (!) folyadékhiány, mivel ez 15 %-kal ronthatja a teljesítményt. 

Szóval, ha legközelebb egy kimerítő edzés után a vizespalackkal szemeztek, inkább a tejesdobozt ragadjátok meg! ;)

Címkék: sport gyerek ital tej víz folyadékpótlás sportital izotóniás

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr973302959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.