A legtöbben olyanok vagyunk, mint Mehemed a mondókából: nem láttunk még tehenet. Vagy ha mégis, akkor legfeljebb autóból, miközben a sztráda mellett legelészett. A mélabúsnak tűnő, kérődző patásokról joggal gondolhatná bárki, hogy unalmas állatok: naphosszat füvet csócsálnak, bőgnek és kolompolnak. Ezt a tehenek nevében kikérjük magunknak! :) Íme, pár meghökkentő tehenes tény, hogy bebizonyítsuk: igenis meglepően izgalmas jószágok!

-          A tehenek szinte egész álló nap esznek. Emésztenek, kérődznek, emésztenek, kérődznek... Néha legyintenek a fülükkel, de még aludni sem alszanak igazán, csak pár percre éber álomba zuhannak.

-          Amennyire békés állat egy tehén, annyira veszélyes is lehet. Nem harap, még csak nem is karmol, viszont naponta 400 liter metángáztól szabadul meg, ezzel jelentősen hozzájárulva a globális felmelegedéshez…

-          Ha akarna, akkor sem tudna megharapni bennünket egy tehén. Ennek nagyon egyszerű oka van: nincsenek felső metszőfogai.

-          A holstein-fríz fajták igazi egyéniségek: nem találni köztük két egyforma mintázatút.

-          Egyetlen boci kb. 40 000 liter tejjel örvendeztetheti meg a gazdáját élete során.

-          A hihetetlen tejmennyiség produkálására egy bocinak átlagosan 7 éve van, de a legidősebb tehén igazi öreglány volt: Big Bertha névre hallgatott, és 1993-ban harapott fűbe, 48 éves korában.

-          A világon kb. 1 milliárd tehén él, ebből cirka 200 milliót (!) szentként tisztelnek Indiában.

-          Miért nem építenek emeletet a tehénistállóba? Mert a tehenek ugyan felmennek a lépcsőn, de visszabattyogni már képtelenek.

-          Kis lépés egy bocinak, de nagy lépés a tehéntársadalomnak: bár a holdig nem jutott, mégis történelmi eseményként dokumentálták, amikor 1930. február 13-án először egy tehén is repülőre szállt.

Na, ugye, hogy nem is olyan szürke, ami tarka!

Címkék: tények tej tehén meglepő marhaságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr613302969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.