A tej glikémiás indexe alacsony, vagyis nem emeli magasra a vércukorszintet. Ez nemcsak a cukorbetegek számára jó hír, hanem mindenkinek, aki szeretné megelőzni a bajt.
Mit jelent a glikémiás index (GI)?
Az élelmiszerek vércukortermelő képességét mutatja a szőlőcukorhoz képest.
Mi történik, ha magas GI-indexű ételeket fogyasztunk?
A vérben megjelenő szőlőcukor hatására a szervezet inzulint termel, hogy a sejtek képesek legyenek a szőlőcukor felvételére. Így kerül egyensúlyba a cukorbevitel és annak feldolgozása a szervezetben. Ha viszont nagy GI-indexű élelmiszereket fogyasztunk, akkor a szervezetben hirtelen vércukor-emelkedés jelentkezik. Ez átmeneti inzulin-túltermelést okoz, aminek következtében az étkezés után 1-2 órával átmenetileg leesik a vércukorszint, vagyis az inzulin túl jól dolgozott, a sejtek túl gyorsan vették fel a cukrot a vérből. Ez éhségérzetet (és kísértést) okoz. Magas glikémiás indexű élelmiszerek (pl. cukros üdítők, pékáruk, tészták) fogyasztása után tehát nagyon hamar újra megéhezünk, és újra eszünk, és hízunk.
A jó hír viszont az, hogy az alacsony GI-indexű élelmiszerek (tej, joghurt, kefir, zöldségek, narancs, grapefruit, olajos magvak, durum lisztből készült termékek), lassan szívódnak fel, így hagynak időt a szervezet számára a bennük található cukor feldolgozására. Így nem emelik a vércukorszintet.
A joghurt és a kefir pedig még ennél is többet tudnak
Egy 2009-ben, az Olasz Diabetológiai Szövetség konferenciáján ismertetett kutatás eredményei szerint a gyermekek rostokban és joghurtban gazdag étrendje segít a cukorbetegség és az elhízás kivédésében.
Az olasz Táplálkozástudományi Intézet munkatársa, Rosalba Giacco, által vezetett kutatás során ötven gyermeket vizsgáltak születésüktől hétéves korukig. A tapasztalatok azt bizonyították, hogy az erjesztett tejtermékekben található baktériumok segítenek a tápanyagok felszívódásának szabályozásában. Az erjesztett tejtermékek emésztésekor ecet-, propion- és vajsav keletkezik. A két előbbi a véráramba jutva csökkenti a máj glükózelőállítását (vércukor) és a vérzsírok - mint a koleszterin és a trigliceridek - termelődését, a vajsav pedig a bélfal sejtjeit táplálja és védi. Így akár két százalékkal is mérséklik a szénhidrátok szervezetbe épülését. Ez csak első hallásra kevés: az orvosok szerint ez a két százalék évtizedek alatt jó pár testsúlykilogrammot jelenthet.