SAJTCSIPSZ

 2013.11.06. 09:03 | Tej-blog

sajtcsipsz01.jpgNem, véletlenül sem a sajtos chips-ről szeretnénk itt írni, az ugyanis valószínűleg annyira távol áll a sajttól, mint Makó Jeruzsálemtől. Itt és most valódi sajtból készült, valódi sajtcsipsz receptet szeretnénk megosztani, amelyek ideálisak krémlevesek betétjének, főzelékek feltétjének, de magában tálalva sörkorcsolyának sem utolsó.

Elkészítése pedig semmilyen szakácstudást nem igényel. Az viszont fontos, hogy mindig minőségi sajtot – Mizo termékeket például – használjunk.

1.0-ás változat

Reszeljük le a sajtot: trappistát, füstöltet, bármit, amit szeretünk, vagy akár azok keverékét. Tényleg nincs megkötés. Akár kis- vagy nagylyukú reszelővel is dolgozhatunk. Megkötés ebben sincs. Készítsünk kis halmokat egy teflonserpenyőbe, grillsütőlapra. Várjuk meg, míg lyukacsosra olvad (nem baj, ha kicsit megbarnul, akkor lesz ropogós). Szedjük le a sajtcsipszeket az edényről, és hagyjuk kihűlni. Ha idegenkedünk a teflontól, 250°C-on 10 perc alatt sütőben is megolvaszthatjuk a sütőpapírra helyezett sajkupacokat. ENNYI! Tényleg ennyi. Lehet is ropogtatni!

Rakott sajtcsipsz

Igen, lehet halmozni az élvezeteket, ha a ropogós sajtos tallérok közé teszünk egy kis „ragasztóanyagot”. Lehet ez bármi. Sűrű besamelmártás, zöldfűszerekkel megbolondított vajkrém, vagy sajt-, avokádó-, padlizsán, tejszínes spenótkrém is. Az ízkombinációknak nincs határa. A lényeg, hogy sűrű „tölteléket” használjunk, az összeillesztés után tegyük be a hűtőbe egy órára, és hűtve tálaljuk.

sajtcsipsz.jpgSajtcsipsz kehely

Kockára vágott sajtot teszünk a mikróba, amiből a chips szép kerek lesz. Kb. 1-2 percig hagyjuk olvadni, de a sütési időt ki kell tapasztalni, mikró- és sajtfüggő. Akkor jó a sajttallér, amikor már nem folyik sehol, de csak enyhén piros. A felszedés után egy rövid ideig alakítható a formája. Egy íves tál aljára és oldalára nyomkodva, vagy kézzel is formázhatjuk, hajlítgathatjuk a meleg sajtköröket, egészen addig, míg egy kelyhet formázunk.

Sajtcsipsz kelyhünket megtölthetjük joghurtos, majonézes salátával, de bármi más zöldséget is kínálhatunk mellé, ami főleg ízben dobja fel kreálmányunkat.

Címkék: ropogós sajtcsipsz sajtkehely sajttallér

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr445617638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.