„Túl sovány, túl édes, nem elég savanyú, túl zsíros…” A hosszabb ideig külföldön tartózkodó, illetve külföldi nyaralás alkalmával otthoni ízekre vágyó magyarok gyakran panaszkodnak, hogy Európa más országaiban képtelenség „igazi” tejfölt kapni.
Valóban, a hazai tejfölnek nincs párja. A definíció mégis mindenhol ugyanaz: a tejföl az aludttej föle, annak zsírtartalma, azaz savanyútejszín. Vagyis „tejföl” mindenhol kapható, viszont a külföldi boltok polcain árult termékeknek eltér a zsírtartalma, az állaga, savanyúságuk mértékét pedig az erjesztési idő határozza meg, ami országonként szintén különbözik.
Van, aki szeret kísérletezgetni, kipróbálni új ízeket. Van, aki viszont ragaszkodik a itthoni ízekhez. Számukra lehet igazán érdekes az alábbi tejfölrokonság elemzés. Megmutatjuk, hova érdemes utaznunk, ha a magyar szabványhoz leginkább hasonló tejfölt szeretnénk vásárolni. Vagyis melyik európai országban érdemes leginkább töltött káposztát főzni, hogy közben az ismeretlen tejföl ne rontsa el az összhatást.
A magyar sztenderd
A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) szerint: „A tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín.” Magyarországon a 16% zsírtartalom alatti készítmények nem minősülnek tejfölnek. A boltokban árult termékek zsírtartalma azonban 12-30 százalék között mozoghat, 20 százalékig félzsírosnak hívjuk.
Az európai variációk
Vegyük sorra a rokonokat zsírtartalmuk szerint.
10-15%, az angol sour cream (német nyelvterületen: saure sahne, sauerrahm)
15%, a francia créme légére
16%, a magyarországi tejföl
18%, az orosz szmetana
20-29% a német schmand
30-40% a francia, créme fraîche (Vigyázat! A créme fraîche egyaránt jelentheti a savanyított tejszínt és a sima friss tejszínt is. Itt a tejfölre megkülönböztetésként használják a créme fraîche epaisse vagy fermentée szavakat - ha tehát biztosra akarunk menni, ilyet keressünk.)
Eredményhirdetés
Nyertes: SZMETANA. Töltött káposztát, paprikás csirkét, túrós tésztát tehát leginkább Oroszországban érdemes főzni. De talán nem éri meg ennyit utazni, hogy egy jót együnk. Maradjunk inkább itthon, és vegyük a jól megszokott Mizo tejfölöket.