turorudi2.jpgIdén 45 éve, 1968-ban kezdték el gyártani a túró rudit Magyarországon, egészen pontosan a Budapesti Tejipari Vállalatnál. A termékfejlesztéssel az Erzsébetvárosi Tejüzem művezetőjét, Mandeville Rudolfot bízták meg… Rudolf, Rudi… Igen, tévesen sokan őt gondolják a névadás ihletőjének. Ez azonban téves. Nem ő a túró rudis Rudi.

Sőt, nincs is semmiféle Rudolf. A termék elnevezése Klein Sándor, reklámpszichológushoz kötődik. A Budapesti Tejipari Vállalat ugyanis őt kérte fel az új, akkor készülő termék reklámkampányának megtervezésére: névjavaslatra, csomagolástervekre. Ő alkotta meg saját ötletéből a Túró Rudi nevet.

Botrány a Rudi körül
Az új név botrányt okozott. Pornográfnak, erkölcstelennek és undorítónak bélyegezték. A Hírlapkiadó Vállalat Reklám Osztályának vezetője levélben értesítette a Budapesti Tejipari Vállalat igazgatóját, hogy az „erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük”. Az erkölcscsősz vezetők felháborodását az eredeti rudin látható copfos kislány csak fokozhatta, aki egy pronográf szimbólumhoz kapcsolva különösen ízléstelennek tarthatta a terméket úgy, ahogy van.

Így a termékbevezető reklámkampány elmaradt. A túró rudit azonban ez sem állíthatta meg a hatalmas siker felé vezető úton. A köznépet nem érdekelte sem a rudi név, sem a csomagolás, ők úgy ahogy van, imádták a túró rudit. Az ország állandó túró rudi hiányban küszködött, ugyanis az üzletekben szinte azonnal elkapkodták a termékeket.

3 napos szavatossági idő!
Érdemes is volt sietni! A gyártás kezdetekor a termék ugyanis még igen alacsony szavatossági idővel rendelkezett: mindössze 3 napos volt, ebből is 1 napot a logisztikán töltött, ahol kezdetleges hűtési körülmények nem segítették a szavatossági idő meghosszabbítását. Ennek volt köszönhető, hogy még a 80-as évek elején is sokszor vettünk a boltokban kicsit savanykás túró rudikat, viszont annál jobban örültünk, ha egy friss, édes túróssal találkoztunk. J

Túrókígyók
A gyártás hamar átkerült Budapestről Mátészalkára, ahol mintegy 25-30 fő dolgozott 3 műszakban a 6 csöves adagolóval rendelkező géppel, akik három műszakban szeletelték a túrókígyókat háromdekás darabokra, az akkori technológiának megfelelően: szemmértékkel. Most már legalább tudjuk, hogy miért nem találkoztunk gyerekkorunkban soha egyetlen ugyanolyan méretű túró rudival sem. J

Termékfejlesztések: új nevek a palettán
A ’70-es évektől kezdődően folyamatosan folytak a termékfejlesztések, megjelentek a gyümölcsös, diós, mogyorós változatok. A legérdekesebb fajtákra azonban a ’80-’90-es évekig várni kellett. Ekkor készült:

  • az ásványi anyagokkal dúsított Kalci és Cinki-Rudi,
  • a fogbarát Xilites rudit,
  • a hosszú szavatossági idejű Thermo rudi,  
  • a Mézes Misi termékcsalád,
  • a Tini és Fradi rudi,
  • valamint az egészségtudatos irányt képviselő  Túró Robi és Túró Rudi Aktivit.

Aztán jött a rendszerváltás, de az már egy másik történet…

Címkék: 80-as évek szocializmus 60-as évek túró rudi történet túró rudi gyártás túró rudi neve

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr495519660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.