tehen_szepsegverseny_1.jpgFormás tőgy, feszes bőr, erős lábak és széles medence, valamint holsteini felmenők! Ezek voltak az alapkövetelmények a 250 válogatott nőstény számára, akik a júniusban, a németországi Oldenburgban megrendezett tehénszépségverseny indulói voltak.

A Német Holstein Szövetség (DHV) kétévente rendezi meg a versenyt, amelyen mintegy kétmillió vörös és fekete tarka, holstein fajtájú marha közül választják ki a 200-250 szerencsést, akik éles körülmények között is megmérettethetik magukat.

Az előkészületek: „tehénpimpelés”

A résztvevőknek már a felkészítése is úgy zajlott, ahogy az egy szépségversenyen megszokott.
12 marhákra specializálódott fodrász mosta, nyírta, szárította a szőrzetüket egész nap a kulisszák mögött, valamint olajjal és hajlakkal hozták formába az egyedi „frizurákat”. A trimmelésből azonban nem maradhatott ki az állatok hasa és lába sem. Kisebb trükkök – például apróbb szépséghibák némi színezékkel vagy megfelelő nyírással való eltüntetése – megengedettek voltak, a nagyobb stikliket azonban nem tűrték: a kétszeres győztes, és idén is favoritnak számító Kristát például diszkvalifikálni kényszerült a zsűri a háta közepére applikált műszőr miatt.

 

Irány a kifutó, hölgyeim!

tehen_szepsegverseny_2.jpgA szépítkezés után a Németországból, Ausztriából és Luxemburgból érkezett jelöltek a kifutón (zenére!) mutathatták meg magukat a szakértő zsűrinek. A legtöbben méltóságteljes nyugalommal járták körbe a mezőt imitáló, zöld szőnyeggel letakart kifutót gazdájuk oldalán, némelyek azonban nem tudták visszafogni természetes ösztöneiket. Voltak, akik nem tudták visszatartani a vizeletüket, egy felhergelődött „asszonyság” pedig félig feldöntötte a zsűriasztalt. A döntnökök elnézőek voltak velük szemben, mondván, hogy egy tehén se tud teljesen kibújni a bőréből, még akkor se, ha éppen egy szépségversenyen szerepel.

Egbert Feddersen, a Német Holstein Szövetség igazgatója kiemelte, hogy elsősorban a tehenek tőgyét nézik, amely minél gömbölydedebb, annál jobban növeli tulajdonosa esélyét a győzelemre. A lábak és paták egészsége is nagyon fontos, hiszen ezeken járkál egész nap az állat. További értékelési szempont a test mérete (széles medence), ami azért fontos, mert minél többet képes enni, annál több tejet fog adni. Ezen a versenyen tehát esélye sincs a gebe, kistőgyű, vékonylábú egyedeknek, itt valóban a méret számít, és ez teszi esztétikussá a szarvasmarhákat.

A nyertes

Mindezen kritériumoknak idén Loh Nastygirl, egy hatéves, németországi, fekete-fehér hölgyemény felelt meg, aki így megnyerte Grand Champion címet, és két évig viselheti a királynőnek járó elismerést, és fogadhatja az irigykedő pillantásokat az istállóban. J

Fotók: DPA

Címkék: szépségverseny marha holstein tehénfodrász formás tőgy

A bejegyzés trackback címe:

https://tej.blog.hu/api/trackback/id/tr295397401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.