Némelyik nevét kimondani is nehéz. A hatásukat leíró kutatások is gyakran olyan kifejezéseket használnak, amelyeket meg kellett gugliznom. Viszont az egész nagyon tudományosan hangzik, úgyhogy én már csak ezért is hiszek benne, és megpróbálom civil nyelvre fordítani miért is olyan hasznosak a tejben, azon belül is a tejzsírban található bioaktív hatóanyagok.
Miért fontosak a bioaktív hatóanyagok? Mert ezek az ismert tápanyagoknál jóval hatékonyabbak, előnyös élettani hatásaik révén egészségvédők. Az élelmiszerek közül a tej és a belőle készült tejtermékek a leggazdagabbak a hatékony bioaktív anyagokban. Ez pedig igaz minden tejalkotóra, így a tejzsírra, tejfehérjékre, tejcukorra, tejsókra és a tejvitaminokra egyaránt.
Most azonban „csak” a tejzsírban található, jótékony hatású, élettanilag előnyös bioaktív hatóanyagokat vesszük sorra:
Konjugált linolsav: rákellenes (kemoterápiás anyag), érelmeszesedés-ellenes, immunrendszert szabályozó/erősítő, testizom zsírmentesítő (szálkásító) hatású
Szfingomielin: rákellenes, daganat elnyomó hatású
Vajsav és éterlipidek: kóros sejtburjánzást, daganatképződést gátló hatású
Rövid szénláncú zsírsavak (vajsav, kapronsav, kaprilsav, kaprinsav, laurinsav): antibakteriális hatásúak
A-vitamin és béta-karotin: rákellenes, érelmeszesedés ellenes és öregedést gátló hatású
ω-3 és ω-6 zsírsavak: érelmeszesedés, magas vérnyomás, trombózis, allergia, migrén és koraszülés ellenes hatás
Biokémikus nem vagyok, affinitásom sincs ez irányban, így én inkább a tudósokra hagyatkozom, és elhiszem nekik, hogy az itt felsorolt anyagok mind megtalálhatók a tejben, sőt, a tejben találhatók meg leginkább. Bioaktív vagy sem, engem nem érdekel, csak az, hogy olyan hatásuk van, ami fontos az egészségem megőrzése érdekében. Így ha megiszom a napi adag tejemet, ez biztos eszembe fog jutni, még ha a jótékony összetevők nevét nem is tudom majd felidézni.